Jeroen (41 jaar) in Vragen van ouders

Wat zijn jullie ervaringen met co-ouderschap?

Hoi,

Ik ben benieuwd naar de ervaringen van kinderen bij co-ouderschap. Wat zijn jullie ideeen over de beste verdeling van dagen? Bijv 4 dagen bij de een en 3 dgn bij de andere ouder, of een week bij de een en de volgende bijde andere ouder.

Je zou mij en mijn kids v 4 en 9 enorm helpen met je antwoord! Dankjewel alvast…

Groeten Jeroen

3 reacties

  1. De co-ouder op 10 september 2012 om 16:33

    Hi Jeroen. Het mooie is: er is geen ‘betere’ of ‘ minder goede’ verdeling. Alles wat jullie kiezen is goed, als jullie er alle 4 maar achter staan. Ik ken co-ouders die elke dag wisselen (op verzoek van hun dochter) en co-ouders die blokken van 2 weken aanhouden (op verzoek van hun kinderen). Om de tafel dus met de moeder en in eerste instantie bespreken wat jullie werkbaar lijkt. Dat uitproberen en elk half jaar aan de kids vragen hoe ze het zo vinden. Mocht er 1 iemand iets willen veranderen aan de situatie, dan moet dan in ieder geval bespreekbaar zijn. Flexibel opstellen dus. Wat trouwens niet betekent dat je het steeds weer anders moet doen! Kinderen zijn wel gebaat bij duidelijkheid namelijk. Alleen, als ze groter worden, kunnen hun wensen veranderen en daar moet je dan als ouder wel iets mee doen. Kijk ook eens in Het Grote co-Ouder (doe)Boek. Daar wordt in Hoofdstuk 2 de Logistiek van het co-ouderen ‘behandeld’. Met op 1 van de Top 5 Logistieke Tips: “Koop in godsnaam alles dubbel.”

  2. Madou op 10 september 2012 om 16:33

    Sinds bijna 2 jaar hebben we 50/50 co-ouderschap van 2 kids van nu 10 en 13 jaar. In eerste instantie dachten we aan 7 dagen op en 7 dagen af. Alleen zou dat betekenen dat mijn fulltime werkende exman in “zijn” week een oppas in moet huren. En we vroegen ons af of ze een van hun ouders wel zo lang konden missen. We hebben er voor gekozen om de weekenden om-en-om te doen en de werkweek door het midden te delen. Maandag t/m woensdagochtend zijn de kids bij hun vader. Woensdagmiddag tot vrijdagavond 19.00 zijn de kids bij mij. Is het “mijn” weekend, dan blijven ze tot maandagochtend en help ik ze naar school, etc. Wat mij betreft is het ‘t rustigst voor iedereen wanneer de kids 5 dagen achter elkaar bij de ene ouder zijn. De meerdere wisselmomenten in 1 week vind ik als ouders soms onrustig. Inmiddels zijn de kids er wel aan gewend en willen ze niet anders meer. Ik vind het geen ideale regeling en denk er soms over om het anders te doen: bijvoorbeeld 4 dagen bij papa en dan 4 dagen bij mama. Alleen dan komt het er op neer dat je midden in het weekend moet wisselen oid. Succes!

  3. Richard op 10 september 2012 om 16:32

    Sinds bijna 10 jaar hebben we co-ouderschap van 7 dagen met een wissel op vrijdag. Dit loopt perfect. Het geeft de kinderen rust van het niet heen en weer hoeven door de week (geen gebroken week dus). Het voordeel de wissel op vrijdag, is dat ze het weekend voor zich hebben, zonder de schoolstress van ‘maandagochtend’

Laat een reactie achter