Anouk (38 jaar) in Vragen van ouders

Mijn dochter wil niet bij haar vader slapen

Hoi, mijn dochter van 3,5 jaar heeft al sinds haar geboorte moeite gehad met in slaap vallen en blijven slapen s’nachts. ze heeft problemen gehad met haar luchtwegen waardoor het inslapen lastig was (pijnlijke oortjes, benauwd, keelontstekingen etc.)
Ik ben er altijd voor haar geweest. Toen zij negen maanden was zijn haar vader en ik uit elkaar gegaan. Het ander half jaar wat volgde was hectisch, ik stond er met mijn dochter vrijwel alleen voor. Slopende nachten met een huilende baby. Ik heb toen weinig steun van mijn ex gehad en mijn dochter daardoor ook. Het afgelopen ander half jaar is het veel beter gegaan met het contact met mijn ex en onze kinderen. ( we hebben nog een zoon). Mijn kinderen gaan nu graag naar hun vader toe, zijn altijd blij als ze hem zien. Het enige wat een probleem blijft met mijn dochter is het slapen bij haar vader. Bij mij gaat het ook niet altijd soepel maar vaak wel. we hebben wel een ritueel, ik blijf bij haar tot ze in slaap valt. Hierbij houd ze mijn pink vast. Dit vind ik niet erg want het gaat nu beter als eerder. Toen viel ze in slaap in mijn bed en bleef ze bij me slapen. langzamerhand viel ze in slaap in haar eigen bed en kwam ze ergens gedurende de nacht. Nu slaapt ze vaak de hele nacht in haar eigen bed. Bij haar vader lukt het niet om in slaap te vallen in haar eigen bed en gaat ze in zijn bed. Haar vader is dan een uur of drie met haar bezig voordat ze in slaap valt. Ze wil naar beneden, ze wil naar mij, huilen totdat ze, waarschijnlijk, van vermoeidheid in slaap valt. Als ze in de nacht wakker word dan is het ook regelmatig huilen en wil ze naar mij. Soms wil ze al niet mee naar haar vader. ze is dan wel blij als ze hem ziet maar wil niet mee. Dit is vaak in de avond. We laten haar dan bij mij of hij neemt haar mee en als ze blijft huilen dan haal ik haar weer op. Als ze bij mij blijft slapen is ze overdag wel gewoon bij haar vader. Mijn gevoel zegt dat ik haar niet moet dwingen om bij haar vader te slapen. Ik kan mij voorstellen dat kinderen soms liever bij hun moeder zijn. Dit kan natuurlijk ook andersom. Mijn zoon (6) wil regelmatig extra naar zijn vader wat hij dan ook mag. Gezien haar verleden en haar angst om in slaap te vallen kan ik mij voorstellen dat ze zich veiliger voelt bij mij, dat ze meer vertrouwen heeft bij mij. Mijn vraag is aan jullie, wat is jullie ervaring hiermee. Wat als je niet naar 1 van je ouders wilde of liever niet daar sliep, hoe werd hier mee omgegaan en hoe vond je dat. mijn dochter kan mij helaas nog geen duidelijk antwoord geven, ze is nog erg jong.
Alvast dank jullie wel voor het meedenken en antwoorden.

2 reacties

 1. Dara op 26 juli 2015 om 12:18

  Hoi Anouk,
  Dat is inderdaad een lastige situatie, maar fijn dat je er zo mee bezig bent
  Het klinkt alsof de problemen en verschillen liggen aan de afwezigheid van dat ritueel. Haar vader doet dat natuurlijk niet op die manier, en dat gecombineerd met het verminderde vertrouwen voelt natuurlijk enorm onveilig. Ze vind het al lastig om te slapen, en dat moet ze dat ergens doen wat ze niet goed kent, zonder alle vertrouwde rituelen.
  Ik ben het zeker eens dat je haar niet moet forceren bij haar vader te slapen, want daar wordt de onveiligheid alleen erger van. Maar mijn advies zou zijn om te helpen om het makkelijker te maken voor haar bij haar vader. Bespreek bijvoorbeeld het ritueel goed met hem, zodat hij ook weet wat hij moet doen om haar te helpen slapen, en dan is voor haar niet alles anders. Een andere optie zou zijn om hem hierbij echt direct te helpen, even meegaan naar haar vaders huis, naar binnen gaan, en pas iets later weggaan (bijvoorbeeld ook helpen met het ritueel en in bed stoppen). Zo breng je een stukje vertrouwdheid het huis in en is het makkelijker voor je dochter om te wennen. Dit hoef je natuurlijk niet elke keer te doen, maar het beste is om het langzaam af te bouwen denk ik dan. Ik snap ook dat dit heel lastig is, maar het is uiteindleijk wel fijner voor je dochter. Ook i.v.m. met het feit dat ze dan niet compleet afhankelijk van jou blijft (op deze leeftijd is dat natuurlijk normaal, maar zoiets als bij haar vader kunnen slapen lijkt me iets waar ze later baat bij heeft).
  Ik hoop dat je hier iets aan hebt, veel succes!

 2. Meike op 22 juli 2015 om 16:31

  Hallo Anouk,

  Wat vervelend voor je dochtertje dat ze zoveel moeite heeft met slapen!

  Toen mijn eigen ouders gescheiden zijn verliep het contact tussen mij en mijn vader alles behalve soepel en wilde ik vaak liever niet bij hem zijn in de weekenden. Dit begon met heimwee die ik halverwege het weekend kreeg en eindigde in weken waar ik op dinsdag al ziek werd van de spanning omdat ik wist dat ik vrijdag weer naar mijn vader moest. Dit is zo doorgegaan tot het moment dat hij aangaf dat hij me niet meer perse hoefde te zien.

  Uit jouw verhaal maak ik gelukkig wel op dat de vader goed meedenkt wat betreft je dochtertje. Als het dan kan dat ze wel gewoon lekker overdag bij hem is maar s’avonds thuis in slaap kan vallen lijkt me dat een ideale oplossing voor nu. Ik weet uit eigen ervaring namelijk helaas dat een kind dwingen ergens te laten slapen averechts kan werken.

  Heel veel succes en sterkte!
  Groetjes, Meike

Laat een reactie achter