Emi (45) in Vragen van ouders

Vertellen nieuwe partner

Hoi,
Ik ben gescheiden van mn man en heb nu een vriendin.
Hoe kan ik het mijn ex en dochter van 12 het beste vertellen?

Groetjes Emi

1 reactie

 1. L op 12 februari 2020 om 18:15

  Hallo Emi,

  Bedankt voor het delen van je vraag. Ten eerste super fijn dat je een leuke vriendin hebt gevonden! Ik kan me voorstellen dat je niet helemaal weet hoe je dit moet vertellen. Ik denk dat het verstandig is in je achterhoofd te houden dat je ex en je dochter allebei anders kunnen gaan reageren. Daarom is het misschien handig het één op één vertellen. Zoek een rustige plek waar je alleen kunt zijn met je ex/je dochter. Door het apart aan ze te vertellen kan je de volle focus geven op de reactie van je ex en je dochter, kan je bij beide gesprekken gericht reageren en kan je de vragen die ze gaan hebben goed beantwoorden. Misschien wel handig om het snel na elkaar te doen om te voorkomen dat ze het van elkaar te horen krijgen in plaats van via jou!

  Als je het gaat vertellen aan je ex, is het misschien goed om er bij te zeggen hoe jij je voelt voordat je het gaat vertellen. Dit vind ik zelf ook altijd fijn om te doen. Vind je het moeilijk om het aan hem te vertellen? Of ben je bang voor zijn reactie? Laat dit het dan weten, zodat hij hiervan bewust is. Daarnaast probeer ik mijzelf altijd te verplaatsen in de emoties/gevoelens van de ander. Hoewel dit misschien lastig is, is het altijd goed om te beseffen dat iedereen anders kan reageren en bepaalde emoties kan voelen die jij zelf minder goed begrijpt. Wees voorbereid op eventuele reacties, maar ga je vooral niet te veel zorgen maken. Geef hem de tijd om er aan te wennen. Wie weet vindt hij het gewoon super leuk voor je!

  Toen ik te horen kreeg dat één van mijn ouders een andere partner had, werd dit best wel losjes tussen neus en lippen door verteld. Ik vond het heel lastig om te horen en bleef daarom best wel stilletjes. Achteraf gezien had ik het fijn gevonden als mijn ouder een gesprek met me was aangegaan en aan mij had gevraagd wat ik er van vond en of ik nog vragen heb over de situatie. Ik had er namelijk best wel veel. Ik zou je dus kunnen adviseren een ‘echt’ gesprek met je dochter aan te gaan. Vraag haar hoe ze zich erbij voelt en geef haar de ruimte voor vragen. Besef ook dat het voor je dochter misschien even wennen is. Ik denk dat je dochter op haar leeftijd wel een idee heeft van verschillende seksuele geaardheden, maar ze zal hier misschien ook nog wat vragen over hebben. Dat is heel normaal! Uit ervaring weet ik dat het vaak even tijd nodig heeft goed om te gaan met nieuwe situaties. Gun haar en jezelf de tijd om eraan te wennen. Blijf altijd met elkaar praten, dan komt het vast goed!

  Ik hoop dat mijn reactie tot wat nieuwe inzichten kan leiden. Ik zou graag weten hoe de gesprekken met je ex en dochter zijn gegaan. Maar voel je zeker niet verplicht om te reageren! Liefs, L.