Anne (54 jaar) in Vragen van ouders

Twee vragen

Hallo jonge mensen, wat ben ik blij met jullie en met Villa Pinedo (Marsha)
Ik ben een gescheiden ouder en iemand die ouders help met bewust scheiden. Zoals jullie schrijven is daar heel veel winst te behalen. Ik ben dan ook prive en via mijn bedrijf het gedachtegoed van Villa Pinedo aan het verspreiden.

Onze scheiding hebben we goed gedaan (12 jaar geleden). Onze dochter van inmiddels 17 bleef twee liefdevolle ouders hebben, die hele goede vrienden zijn. Ze gaat me, net als jullie, nu ook helpen om aan andere duidelijk te maken wat er nodig is voor kinderen/jongeren.

Ik heb 2 vragen aan jullie.
Mijn 1e vraag is: waar moeten jullie aan denken als je de woorden “bewust scheiden” hoort/leest? wat komt er volgens jullie kijken bij “bewust scheiden”, wat is er nodig, welke woorden/beelden komen er naar boven?
Mijn 2e vraag is: heb je wel eens van een scheidingsceremonie gehoord? en Zoja, denk je dat dat een toegevoegde waarde zou kunnen zijn voor een respectvolle overgang die ouders kunnen maken van geliefden naar gezamenlijk ouderschap in dienst van de kinderen?
(Zo’, ceremonie of ritueel kan heel klein, maar kan ook met kinderen en familie er bij, zodat iedereen weet heeft van de nieuwe situatie.)
Ik ben benieuwd naar jullie antwoorden en popel om verder te gaan.
Succes met jullie mooie werk en ik blijf jullie volgen.

4 reacties

  1. Anneke op 2 juni 2014 om 14:06

    Beste Anne,

    wat een mooi initiatief. Ik heb zelf een praktijk waarbij er alleen in overleg gescheiden kan worden en richt mij grotendeels op gezinnen met minderjarige kinderen. Hierbij worden alle aspecten in meegenomen: sociaal-emotioneel, fiscaal, financieel en juridisch. Dit vergt nog steeds veel studie en het resultaat is dat er bij mij geen vechtscheidingen voorkomen! Helaas zijn er op dit moment nog te weinig deskundigen die alles onder 1 dak hebben. Ik kan ook niet alles en werk samen met een netwerk van deskundigen die ook allemaal deze opleiding hebben gedaan. Bewust scheiden vind ik geen makkelijke term, omdat ik niet goed weet wat je er mee bedoelt. Misschien dat men zich bewust is dat er gescheiden wordt en dat geeft dan nog niet aan dat men bewust is van alle consequenties die dit met zich meebrengt.

    Een scheidingsceremonie kan inderdaad in vele varianten voorkomen en vind ik absoluut een aanrader! Ook een “functioneringsgesprek” 1 of 2x per jaar (afhankelijk van de leeftijd van de kinderen) over wat er goed gaat en wat er vooral nog leuker kan. Hierdoor leer je om de positieve dingen te benoemen en wordt de communicatie meer open naar elkaar toe.

    Zonnige groet van een liefmoeder (het woord stief wordt door ons niet gebruikt)

  2. Erwin op 22 mei 2014 om 10:55

    Dit vind ik nou wijze woorden:
    ‘Bij bewust scheiden denk ik ook aan goede afspraken rondom kinderen maar vooral ook dat ook ouders normaal met elkaar omgaan en niet over elkaar kwaad spreken omwille van de kinderen. Dat vond ik persoonlijk het vervelendste dat mijn ouders en hun nieuwe partners elkaar zwart maakte tegen over mij, mijn broertje en zusje. Een vader die als hij de kinderen weer naar moeder brengt gewoon nog even binnen mag komen. Dus niet voor de deur afzetten omdat hij van moeder of moeders nieuwe partner niet binnen mag komen.’

    Dit ook trouwens:-)
    ‘Alles regelen met respect voor elkaar en met elkaar in gesprek (blijven) gaan.’

    Het is voor het eerst dat ik het woord ‘scheidingsceremonie’ zie, dus kan me daar weinig bij voorstellen:-)

    Succes.

    Groetjes van Erwin Volleberg

  3. Emma op 21 mei 2014 om 18:36

    Beste Anne,

    Dank je wel voor je positieve bericht! Ik vind het heel goed om te horen dat jouw situatie zo goed is en wat voor mooi werk je doet.

    Om je vragen te beantwoorden:

    1. ‘Bewust scheiden’ is voor mij een weloverwogen beslissing nemen, er alles aan doen om het elkaar zo makkelijk mogelijk te maken (want het is voor iedereen vervelend) en bewust zijn en rekening houden met elkaars verdriet/andere emoties. Alles regelen met respect voor elkaar en met elkaar in gesprek (blijven) gaan.

    2. Daar heb ik nog nooit van gehoord, maar dat lijkt me echt een goed idee! Geeft misschien ook een soort ‘closure’ aan de betrokkenen en lijkt me inderdaad een goede overgang. Heel goed bedacht!

    Goed initiatief, heel veel succes!

    Liefs,
    Emma

  4. evi op 21 mei 2014 om 11:42

    Hallo Anne,

    Wat fijn dat de scheiding tussen u en uw ex-man zo goed verlopen is, ook voor uw dochter. Ontzettend goed dat u ouders nu helpt om bewust te scheiden.
    Om uw vragen te beantwoorden:

    Bij bewust scheiden denk ik aan ouders die in samenspraak een punt achter hun huwelijk zetten. Het als ‘vrienden uit elkaar gaan’. Al is dat soms natuurlijk heel lastig omdat er veel gebeurd kan zijn. Bij bewust scheiden denk ik ook aan goede afspraken rondom kinderen maar vooral ook dat ook ouders normaal met elkaar omgaan en niet over elkaar kwaad spreken omwille van de kinderen. Dat vond ik persoonlijk het vervelendste dat mijn ouders en hun nieuwe partners elkaar zwart maakte tegen over mij, mijn broertje en zusje. Een vader die als hij de kinderen weer naar moeder brengt gewoon nog even binnen mag komen. Dus niet voor de deur afzetten omdat hij van moeder of moeders nieuwe partner niet binnen mag komen.

    Van een scheidingceremonie heb ik nog nooit gehoord. Ik weet dus ook niet helemaal precies wat het inhoud. Maar als ik een klein beetje lees wat u erover schrijft dan lijkt het mij een heel goed iets. Wellicht helpt het ouders en kinderen bij het vormgeven en wennen aan de nieuwe situatie.

    MVG

    Evi

Laat een reactie achter