Sharon (44) in Vragen van ouders

Tips voor mijn dochter

Beste allemaal, wat fijn dat jullie de moeite nemen om te reageren op berichten en vragen van (stief)ouders. Mijn ex-man en ik zijn inmiddels ruim 9 jaar uit elkaar. Onze kinderen waren toen nog heel jong; ze zijn inmiddels 10 en 11 jaar. De oudste gaat binnenkort naar het middelbaar onderwijs en daar gaat mijn vraag over. Bij de scheiding is afgesproken dat de kinderen om het weekend bij hun vader zijn en iedere dinsdag na school eten en slapen ze daar waarna hun vader ze de volgende ochtend naar school brengt. Dat liep – qua organisatie – tot nu toe prima. Ik kan mij voorstellen dat het voor mijn dochter lastig (en letterlijk zwaar) is om al op dinsdagochtend te bedenken wat ze ook nog voor woensdag allemaal nodig. Hoe hebben jullie dat praktisch aangepakt?
Dan nog een vraag. Mijn dochter vindt het heel lastig om bij haar vader te zeggen wat ze echt denkt, voelt en wil omdat ze haar vader/stiefmoeder niet wil kwetsen (bekend probleem). Ik mag het ook niet vóór haar zeggen omdat ze bang is dat ze daar dan later op wordt aangesproken (waarbij die angst in het verleden ook terecht is gebleken). Daardoor is het heel lastig voor mij om zaken ter discussie te brengen bij haar vader. Als weerwoord krijg ik vaak dat ze bij hun iets heel anders zeggen. Het wordt dan een welles-nietes discussie waar niemand iets mee opschiet. Hebben jullie een tip hoe ik dit kan aanpakken zodat mijn dochter (en zoon) zich vrijer voelen zich te uiten? Dank vast!

2
Reacties

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
VivianHilde Recent comment authors
  Op de hoogte blijven  
nieuwste oudste meest gestemd
Laat het mij weten wanneer er
Vivian

Hoi Sharon, Dank je wel voor jouw bericht. Fijn om te lezen dat je bezig bent met wat het beste is voor jouw kinderen! Toevallig heb ik altijd dezelfde regeling gevolgd als jouw kinderen, ik ging om het weekend en van dinsdag op woensdag naar papa. Ik was drie jaar toen mijn ouders uit elkaar gingen. Ik kan me weinig herinneren van de tijd dat mijn ouders bij elkaar waren, welke dagen ik bij papa ben en welke dagen ik bij mama ben is voor mij normaal. Ik heb hier zelf op de middelbare school nooit echt last van gehad.… Lees verder »

Hilde

Beste Sharon, Bedankt dat je je vraag op het forum stelt! Deze situatie komt me bekend voor. Mijn ouders gingen scheiden toen ik 4 was, en toen mijn zusje 1 was. Wij gingen om het weekend naar onze vader, vanaf dat we jong waren, en we hebben dat tijdens onze middelbare school tijd voortgezet. In ons geval hadden onze ouders bewust afgesproken dat we er op vrijdagmiddag heen zouden gaan en zondagavond terug zouden komen, zodat we niet steeds al onze spullen heen en weer moesten sjouwen; daarbij heeft onze vader ook een tijd lang op een uur rijden afstand… Lees verder »