Michael (41) in Vragen van ouders

Rust in omgangsregeling

Lieve mensen,

Ik ben Michael Vader van twee lieve kinderen, dochter van 6 en een zoon van 3. Sinds juni 2019 ben ik officeel gescheiden. Kinderen worden sinds jan 2019 via een omgangsregeling om de week gewisseld. Nu wilt mijn ex vrouw de omgangsregeling aanpassen naar halve week bij papa en anderhalve week bij mama. Dit omdat ze denkt dat het rust gaat geven bij de kinderen. Hoe hebben jullie dit mee gemaakt en geeft het echt rust bij de kinderen? Om weer de omgangsregeling aan te passen geeft alleen maar meer onrust denk ik. Mijn optiek zie ik het verschil niet, aangezien er gewoon een wissel moment is. En dit altijd wel wat spanning met zich mee brengt. Wel is er een heel groot verschil kwa opvoedingsstyle. Ik ben meer open en lekker gek met de kinderen maar rechtvaardig streng wanner dat benodigd is. Moeders is minder open en stuk strenger dan papa. mama heeft altijd een hele strenge opvoeding gehad en papa een hele vrije opvoeding gehad.

Graag jullie advies want ik zie even door de bomen het bos niet meer.

p.s. Ik heb Zelf ADHD en vermoed dat me dochter dit ook heeft, ook al zegt mama van niet 🙂

Mvg,

Michael

3 reacties

  1. Sanne op 21 februari 2020 om 19:29

    Hoi Michael,
    Wat goed dat je het forum hebt gevonden en je vraag hierop hebt gesteld! Ik heb ervaring met verschillende omgangsregelingen, dus ik zal mijn ervaring met je delen en ik hoop dat je hier voor jezelf en je kinderen iets uit kunt halen.
    In het begin van de scheiding van mijn ouders, wisselde ik om de paar dagen tussen mijn ouders. Dit bleek al snel geen succes omdat dit bij mij zorgde voor veel onrust. Hierdoor heb ik toen samen met mijn ouders de omgangsregeling aangepast naar een wisseling van om de week. Dit heb ik ongeveer een jaar volgehouden, maar merkte hierbij ook dat dit alsnog voor teveel onrust zorgde. Dit zat hem vooral in het slepen van schoolboeken, maar ook in de onrust die het met zich meebrengt wanneer ik weer moest wennen aan de andere ouder en een ander huis, andere sfeer. Na een tijdje heb ik hierbij ook de knoop doorgehakt om tegen mijn ouders te zeggen dat ik graag bij één ouder wilde gaan wonen. Dit vond ik heel erg moeilijk om te zeggen omdat ik geen keuze wilde maken tussen beide ouders, maar er viel een last van mijn schouders toen ik dit had verteld. Mijn ouders reageerden heel begripvol en de regeling werd er eindelijk één waarbij ik rust ervaarde. Deze regeling houden we nog steeds aan. Ik woon bij mijn moeder en al mijn spullen liggen er, maar ik zie mijn vader regelmatig in het weekend en ik kom er doordeweeks een paar keer avondeten.
    Aangezien jouw kinderen nog vrij jong zijn, lijkt het me lastig om met ze te bespreken wat zij graag willen. Toch zou ik als tip mee willen geven dat luisteren naar je kinderen essentieel is wanneer het gaat om rust creëren. Ik denk dat je hierbij al goed op weg bent, aangezien je advies vraagt op het forum!
    Verder wil ik meegeven dat ieder kind anders is en dat er geen perfecte omgangsregeling bestaat. Het is, zeker in het begin, voor alle partijen vooral uitproberen welke omgangsregeling werkt en welke niet. Kijk maar naar mijn verhaal, ik heb er ongeveer drie jaar over gedaan :). Zolang je blijft luisteren naar je kinderen en eerlijk bent over wat wel werkt en niet, denk ik dat je een heel eind kan komen!
    Ik hoop dat ik je hiermee heb kunnen helpen en dat de situatie voor jullie snel rustiger wordt.
    Liefs, Sanne



  2. Malou op 21 februari 2020 om 18:08

    Beste Michael,

    Bedankt voor je vraag. Goede vraag ook. Ik beantwoord deze vanuit mijn ervaringen maar durf niet te zeggen dat het voor alle kinderen goed zou zijn.
    Op de basisschool hadden mijn zusje en ik een gekke regeling die lang niet zo rustig was. Maandag dinsdag en woensdagochtend bij vader, woensdagmiddag donderdag en vrijdag bij moeder en het weekend om en om. Wat ik daar vervelend aan vond was dat ik woensdagmiddag nooit bij mijn vader was. Verder vond ik het wel prima. Mijn vader wilde deze regeling anders, maar mijn moeder niet. Die had het idee dat we mijn moeder te lang zouden missen als we langer bij papa waren. Ik wilde al wel langer een weekregeling maar pas toen ik naar de middelbare ging heb ik echt van me laten horen. Mijn moeder wilde het niet omdat mijn zusje daar volgens haar nog niet aan toe was. Uiteindelijk, met veel rechters en advocaten kwam de weekregeling toch. Dat was veeeeel fijner mer de boeken en huiswerk en vooruitplannen. Wisselmomenten bleven altijd spannend. Maar gelukkig waren ze toen goed verdeeld en had ik genoeg tijd om te settelen voordat ik weer moest wisselen.

    Hebben jullie een mediator gehad bij het opstellen van het ouderschapsplan en de regelingen? Het is goed om de voor en nadelen te bespreken van het veranderen of zo laten zodat jullie er samen uit komen. Ik zou de kinderen er zoveel mogelijk buiten houden en ze niet teveel vragen stellen.

    Ik hoop dat je er iets aan hebt!

    Liefs,
    Malou



  3. Renee op 12 februari 2020 om 12:52

    Hi Micheal!

    Aller eerst wat super fijn dat je onze site hebt gevonden van Villa Pinedo en je ons deze belangrijke vraag stelt!

    Ik denk dat veel gescheiden ouders hier een gedeelde mening over heeft, wat het ook niet makkelijker maakt. Ik denk dat ik deze vraag alleen kan beantwoorden vanuit mijn eigen ervaring. Uw kinderen zijn niet mij en kunnen het natuurlijk heel anders ervaren, omdat zij ook nog erg jong zijn.
    Heeft u zelf wel eens met uw dochter gesproken over het wissel moment? Gewoon door een simpele vraag te stellen als: Vind je het leuk om elke week van mamma naar pappa te wisselen? Ik denk dat uw dochter een leeftijd heeft waarbij u zo een vraag wel voorzichtig en in makkelijke taal kunt stellen. Of er een duidelijk antwoord uit komt is een tweede maar misschien geeft ze wel aan dat ze het stom vind, dan kunt u daar voorzichtig over door vragen. Bij mijn ouders ontbrak het nogal aan communicatie met mij en mijn zusje. Ik zelf had het fijn gevonden als mijn ouders mij hadden gevraagd wat ik van bepaalde situaties vond, zodat ik het gevoel had dat mijn mening ook telde.

    De omgangsregeling die mijn ouders hanteerde was 1 weekend in de twee weken naar mijn vader toe. Ik heb dit als prettig ervaren. Overigens, aan elke omgangsregeling zitten voor en nadelen, dat zou ik niet vergeten. Ik zelf vond de omgangsregeling die mijn ouders hanteerde prettig. Zo had ik het gevoel dat ik 1 stabiel huis had en hoefde ik maar voor twee dagen spullen in te pakken. Nu snap ik dat dat voor u iets te ver zal gaan, van een week naar 2 dagen maar een halve week scheelt ook al weer het een en ander. Mij heeft het veel rust gegeven en ondanks dat ik mijn vader zo weinig zag had ik wel altijd iets om naar uit te kijken. Het weekend bij mijn vader was namelijk altijd een feestje.

    Uit uw bericht lijk ik te kunnen halen dat u zich misschien ook een beetje zorgen maakt om de opvoeding die uw ex-partner gebruikt. Mijn vader was ook altijd de uitbundige gekkie die altijd met ons speelde en trampoline sprong, waar mijn moeder dan weer juist erg ingetogen, introvert en strenger was. Ondanks dat ik het meer en deel van de tijd bij mijn moeder was lijk ik als 2 druppels water op mijn vader (uiterlijk & innerlijk). Ik zou u hier dus niet teveel over druk maken, maar mocht u het toch lastig vinden los te laten zou ik u aanraden er een keer met uw ex-partner over te spreken. Zoals ik uw bericht lees lijkt u nog goed contact met haar te hebben. U kunt dan ook gelijk met haar spreken over uw vermoedens dat uw dochter ook ADHD heeft. Leg dan uit waardoor u dat denkt doormiddel van voorbeelden. En misschien kunt u ook voorstellen het bij uw dochter te laten testen, zo kunnen u en uw ex-partner het volledig uitsluiten.

    Ik zou het super fijn vinden om van u te horen of u wat aan mijn reactie heeft gehad, maar voel u ook volledig vrij om mijn bericht alleen te lezen en geen reactie achter te laten. Dan hoop ik alleen maar dat het u misschien wat heeft geholpen en u nu door de bomen wel weer het bos kunt zien.

    Heel veel liefs,