Danny (41) in Vragen van ouders

Praten over gevoelens

Beste allemaal,

Graag zou ik willen weten hoe ik dit het beste kan aanpakken.

Mijn ex en ik zijn nu zo’n 5 jaar uit elkaar. We hebben een dochter van nu 14 jaar oud. Om de week is zij een weekend bij haar vader. Al vanaf het begin van onze scheiding gaat zij er heen omdat zij loyaal is aan haar vader. Maar zelf zegt ze dat ze liever hier is. Het ging nu een jaartje goed. Maar nu is het weer dat zij niet wil. Als ik vraag wat de reden is, krijg ik geen duidelijk antwoord behalve ik weet het niet, het is hier leuker…
Ze vindt het moeilijk om over haar gevoelens te praten.
Graag zou ik wat meer willen dat zij dit doet. Hoe vonden jullie het fijn om te praten over gevoelens met ouders? Ik zou graag weten waarom zij daar niet meer heen wilt, misschien dat we dan dingen kunnen oplossen.
Gr

2 reacties

 1. Rosa op 29 februari 2020 om 21:58

  Beste Danny,

  Wat fijn dat je het ouder forum van Villa Pinedo hebt gevonden en hier jouw vraag stelt.

  Het is mooi om te lezen dat u graag met uw dochter wilt communiceren over de situatie en hoe zij zich er bij voelt. Als kind van gescheiden ouders herken ik mij in uw verhaal. Toen mijn ouders gingen scheiden bleef ik bij mijn moeder wonen en ging ik een paar keer in de maand in het weekend naar mijn vader. Ik was 18 in die tijd dus ik maakte zelf de afspraak met mijn vader wanneer ik zin had om te gaan. Ik was ook liever bij mijn moeder, maar uit loyaliteit ging ik wel af en toe naar mijn vader. Dit vond mijn vader soms lastig en ik vond het lastig om aan hem uit te leggen waarom ik liever bij mijn moeder was, bang om hem te kwetsen.

  Misschien kunt u uw dochter laten weten dat als ze het lastig vindt om hard op uit te spreken wat ze voelt ze dit op kunt schrijven voor u en ergens neer kan leggen. Op deze manier kunt u het lezen en kunnen jullie het eventueel samen later bespreken. Persoonlijk vind ik het soms fijner of makkelijker om dingen via een brief te uiten dan in een gesprek. Op deze manier kan ik er rustig over nadenken en kom ik soms terwijl ik schrijf tot nieuwe inzichten over wat ik voel of denk.

  Tot slot wil ik u graag wijzen op de online training die Villa Pinedo heeft voor ouders. Deze online training bestaat uit 6 (apart van elkaar aan te schaffen) modules: Het Gesprek, Veranderingen, Communicatie, Loyaliteit, Nieuwe Partners en Rechten. Wellicht dat dit u handvatten biedt om de communicatie tussen uw dochter en u te verbeteren.

  Ik hoop dat jullie uiteindelijk open kunnen praten over wat er speelt. Mocht u verder nog vragen hebben of mocht u willen delen hoe het verder verloopt dan hoor ik graag van u.

  Liefs,
  Rosa 2. Anne op 4 februari 2020 om 13:20

  Hoi Danny,

  Wat goed dat je zo naar je dochter luistert en dat je het haar makkelijker wil maken. Toen ik 14 was, maakte ik veel ruzie met mijn moeder, niet over de scheiding, maar vooral over kleine dingen. Mijn vriendinnen in de puberteit hadden hier ook last van. Dat komt denk ik doordat het vrouwen onder elkaar zijn. Met mijn vader had ik dat nauwelijks tot niet. Het zou kunnen dat je dochter veel ruzie maakt en daarom liever bij haar is. Als je ex een nieuwe partner heeft, zou het ook hieraan kunnen liggen. De nieuwe partner van mijn moeder hield zich in het begin op de achtergrond, maar nadat ze gingen samenwonen en het ook zijn huis was, ontstonden daar ook veel ruzies.

  Als je dochter aangeeft liever bij jou te zijn, is het denk ik handig om een keer met haar en je ex samen te praten over dingen. Dan kunnen jij en je ex samen bespreken hoe dingen geregeld zijn in beide huizen. Jullie dochter kan dan zelf aangeven wat ze wel en niet fijn zou vinden.
  Mijn ouders hebben na de scheiding samen besloten hoe ze ons zouden opvoeden, zodat er zo min mogelijk verschillen waren tussen de twee huishoudens, en de wissel van pa naar ma niet te hectisch was.

  Ik hoop dat jij en je dochter er iets aan hebben. Veel succes.

  Groetjes Anne