Anoniem (39) in Vragen van ouders

Nieuwe partner introduceren

Hallo, ik ben een moeder van een dochter van 6. Haar vader en ik zijn sinds 3 jaar uit elkaar. Hij heeft een vriendin en inmiddels hebben zij ook een kind.
Nu heb ik sindskort een leuke man leren kennen en wil ik hem introduceren bij mijn dochter. Hoe kan ik dit het beste doen? Ik wilde dit sowieso heel langzaam aanpakken, door het te vertellen en dan een keertje af te spreken voor een uurtje en een paar weken later nog eens een uitje enzovoort. Maar ik ben benieuwd of jullie tips hebben.
Wat hebben jullie in het verleden prettig gevonden en wat hebben jullie juist onprettig gevonden?

Bedankt alvast!

2 reacties

 1. Lotte op 29 november 2019 om 20:45

  Lieve moeder,

  Bedankt voor je bericht op het forum. Super fijn om te lezen dat je zo goed na denkt over hoe je nieuwe partner te introduceren bij je dochter van 6. Daar word ik al blij van!

  Graag deel ik mijn eigen ervaring met je, wie weet heb je daar iets aan. Zelf was ik 4 jaar oud toen mijn ouders gingen scheiden. Ik woonde vervolgens bij mijn moeder en ging om het weekend naar mijn vader. Mijn beide ouders kregen al redelijk snel een nieuwe partner. De nieuwe vriend van mijn moeder kwam in eerste instantie een aantal keren bij ons op bezoek. Dat kan ik me zelf niet meer echt herinneren, maar mijn moeder vertelde dat ik steeds erg enthousiast was als hij langs kwam en het liefst de hele tijd tussen hen in op de bank wilde zitten i.p.v. bijvoorbeeld lekker spelen. Mijn moeder heeft dit (zoals ik van haar begrijp) langzaam uitgebouwd. Zo kwam hij later wat langer, bleef hij weleens slapen en gingen we ook wel eens een nachtje of een weekend bij hem thuis slapen. Uiteindelijk is hij bij ons komen wonen, in het huis waarin ik altijd al heb gewoond. Ik kijk er eigenlijk heel goed op terug, op hoe dit is gegaan, en heb nu een hele fijne band met inmiddels de man van mijn moeder!

  Van de eerste ontmoetingen met de eerste nieuwe vriendin van mijn vader kan ik me nog wel wat herinneren, dus misschien was ik toen iets ouder al. Ik kan me niet herinneren dat ik het op het moment zelf erg vervelend vond, maar als ik erop terug kijk vond ik dat toch wel ingewikkelder. Volgens mij ging het daar ook wat sneller. Mijn vader had geen eigen woning en we besteedden al vrij snel best wel lang tijd met zijn vriendin en haar kinderen. Ook al vrij snel logeerde ik bij hen thuis als ik bij mijn vader was, omdat mijn vader daar was gaan wonen. Die verandering was dus best wel groot; stiefbroertjes erbij, een heel onbekend huis. Achteraf gezien was dat best overweldigend en had ik het graag wat rustiger aan gedaan. Ook heb ik daar niet echt het gevoel gehad dat mij gevraagd werd hoe ik dingen vond, ik ging als jong meisje maar gewoon overal in mee.

  Kortom, je schrijft dat je het rustig wilt aanpakken en dat klinkt als een prettig plan! En tip van mij zou dus ook zijn om te onderzoeken wat je dochter prettig vindt, wat zij zou willen. Misschien geeft haar ervaring met de vriendin van haar vader ook wat informatie over wat ze wel en niet prettig vindt?

  Ik hoop dat je hier iets aan hebt. Veel succes en veel geluk toegewenst!
  Lotte 2. Dieuwke op 27 november 2019 om 15:09

  Hey Anoniem!

  Bedankt voor het stellen van je vraag op ons forum! Ik weet dat nieuwe partners altijd een issue kan zijn en dat ouders dit vaak lastig vinden. Ik kan je, zoals je al vroeg, vertellen hoe mijn ouders dat hebben gedaan en hoe ik dat heb ervaren.

  Toen mijn vader een nieuwe vriendin kreeg heeft mijn moeder mij daar rustig over verteld. Ze vertelde me wat het inhield voor mij en dat ik haar op den duur wel een keer zou ontmoeten. Deze rustige aanpak vond ik heel fijn, ik had het gevoel dat het oke was en dat ik dingen mocht vragen erover. Hierdoor was ik minder zenuwachtig om haar te ontmoeten. Toen ik haar ontmoette kwam ik er achter dat ze al getrouwd was met mijn vader. Dit heeft mij wel pijn gedaan omdat ik liever had gehad dat hij mij betrok in zulke belangrijke keuzes. Toen mijn moeder een nieuwe vriend kreeg heeft ze hem ook heel rustig geïntroduceerd, waarna we hem rustig leerden kennen in een korte afspraak.

  Ik denk dat je dus erg in de goede richting zit door het langzaam aan te willen pakken. Luister goed naar jouw dochter in wat haar wensen hierin zijn. Als ze erg zenuwachtig is moet het misschien wat langzamer dan wanneer ze het juist wel leuk vindt. Laat het eerst goed tot haar doordringen voordat er een afspraak komt. En een uitje is inderdaad een leuke manier om elkaar beter te leren kennen.

  Als verder richtlijn wil ik je wijzen op de open brief aan alle gescheiden ouders. Deze brief is opgesteld door kinderen om onze ouders te laten weten hoe we ons voelen. Je vindt hem hier: https://www.villapinedo.nl/open-brief-voor-ouders/

  Veel succes!

  Liefs,
  Dieuwke