Simone (41) in Vragen van ouders

Naam stief/bonusouder

Goedemorgen,

Sinds 5 jaar heb ik een relatie met een man die een dochter heeft uit een eerdere relatie. Zij is nu 8 jaar.
Haar moeder heeft ook een nieuwe relatie. Met die nieuwe relatie heeft ze nog een kind gekregen. De dochter van mijn man heeft nu dus een klein broertje van bijna 2.
De dochter noemt de nieuwe man van haar moeder bij zijn voornaam (wat me ook niet meer dan normaal lijkt), maar nu het broertje zijn vader ook bij zijn voornaam gaat noemen, wordt er van dochter verwacht dat zij die man aan gaat spreken met papa. Hier is zij het niet mee eens, en mijn man overigens ook niet.
Ze durft er alleen niks van te zeggen tegen haar moeder omdat ze bang is voor haar moeder (haar moeder wordt nogal snel boos om redenen die een kind niet altijd snapt. Wij vermoeden zelfs dat moeder last heeft van een narcistische stoornis)
We hebben al voorgesteld dat dochter haar broertje gaat verbeteren als hij zijn vader bij zijn voornaam noemt. Dit leek goed te gaan, maar er wordt nu toch geëist dat zij papa gaat zeggen.
Als mijn man hier iets van gaat zeggen tegen zijn ex dan gaat zijn dochter daar last van krijgen. Wij weten niet wat te doen. Heeft iemand hier ervaring mee? Hoe kunnen we dit het beste aanpakken?

Groetjes

3
Reacties

avatar
3 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
ThaliaAnnikaMyrthe Recent comment authors
  Op de hoogte blijven  
nieuwste oudste meest gestemd
Laat het mij weten wanneer er
Thalia

Hoi Simone, Wat goed dat je het Villa Pinedo forum hebt gevonden om jouw vraag te stellen! Wat een ingewikkelde situatie voor jullie dochter! Het moet vast enorm lastig zijn om op zo’n jonge leeftijd het gesprek aan te gaan met haar moeder en de taak te krijgen om haar stiefbroertje te verbeteren. Mijn moeder was nooit van plan om te hertrouwen dus haar vriend zal nooit officieel mijn stiefvader worden. Toch vindt mijn moeder het niet erg dat wij hem niet zien als onze tweede vader. Ik ben blij dat ik hem mag blijven zien als ‘de vriend van… Lees verder »

Annika

Hi Simone, Bedankt voor je vraag op het forum! Wat een lastige situatie zeg voor de dochter van je man en fijn dat je dit voor haar zo goed mogelijk wilt oplossen en wilt helpen. Zoals Myrthe al aangeeft ben ik ook van mening dat het niet de taak is van de dochter om het gesprek aan te gaan met haar moeder of haar halfbroertje te verbeteren. Daarnaast vind ik ook dat zij haar stiefvader moet kunnen aanspreken op een manier die zij prettig vind. Ik had het zelf namelijk ook vervelend gevonden als ik mijn stiefvader op een bepaalde… Lees verder »

Myrthe

Hoi Simone! Wat fijn dat je je vraag hier op het forum van Villa Pinedo stelt. Wat een ingewikkelde situatie voor jullie dochter. Het lijkt mij erg lastig om als 8 jarige het gesprek aan te gaan met mijn moeder of de rol aan te nemen om mijn stierbroertje te verbeteren. Uiteindelijk is dit niet haar taak, ook al is zij degene die moeite heeft met de vraag van haar moeder. Toen ik rond die leeftijd was heeft mijn stiefmoeder aan mij gevraagd hoe ik haar het liefst aansprak. Ik noemde mijn ouders sowieso geen mama of papa (hier is… Lees verder »