Skip to content
Willem (45) in Vragen van ouders

Moeder gaat emigreren

Een van de ouders gaat emigreren.
Ik ben vader van een zoon en dochter van middelbare school leeftijd. Sinds anderhalf jaar hebben we co-ouderschap, waarbij onze kinderen wekelijks wisselen tussen moeder en vader. Over twee maanden gaat hun moeder emigreren. Vanaf dat moment verblijven de kinderen fulltime bij mij. Ik verwacht dat het afscheid de nodige impact heeft. Momenteel merk ik dat de spanning bij mijn dochter toeneemt naarmate het afscheid dichterbij komt (misschien ook bij mijn zoon maar die uit dat niet zo). Die spanning uit zich onder andere in heftige conflicten tussen moeder en dochter. De communicatie tussen hen loopt stroef en is emotioneel beladen. Het is nu zover gekomen dat mijn dochter nu al niet meer bij haar moeder wilt verblijven, aangezien ze daar teveel spanning ervaart. Ze is nu voor langere tijd bij mij.
Ik wil heel graag mijn dochter helpen in deze situatie, maar wat is de juiste manier? Het lijkt me voor de verwerking belangrijk om op een goede manier afscheid te nemen van haar moeder en samen tijd door te brengen nu dat nog mogelijk is. Maar volgens mijn dochter zijn goede gesprekken niet mogelijk en is het samenzijn gespannen. Hoe kan ik hulp bieden zonder tussen hen in te gaan staan en daarmee het conflict te verergeren?
Heeft iemand ervaring met afscheid nemen van een van je ouders en zo ja, hoe heb je dat gedaan, wat vond je fijn en wat zou je achteraf liever anders hebben gedaan. Ik ben ontzettend dankbaar voor alle reacties.

2
Reacties

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
SanneCharlotte Recent comment authors
  Op de hoogte blijven  
nieuwste oudste meest gestemd
Laat het mij weten wanneer er
Sanne

Beste Willem, Wat goed dat je dit forum hebt gevonden om je vraag te stellen. Je benoemt dat je kinderen fulltime bij jou wonen en dat je ex-partner binnenkort zal gaan emigreren. Je geeft aan dat dit voor spanningen zorgt bij je dochter, waardoor het contact tussen moeder en dochter op dit moment niet goed loopt. Ik kan me voorstellen dat dit een hele vervelende situatie is waar jullie je op dit moment in bevinden. Een scheiding op zichzelf kan al veel spanningen veroorzaken tussen gezinsleden, dus ik kan me voorstellen dat er door de komende verhuizing spanning ontstaat tussen… Lees verder »

Charlotte

Beste Willem, Wat ontzettend fijn dat je ons gevonden hebt om je verhaal bij te doen, en wat een ongelooflijk vervelende situatie zit je in. Ik kan me heel goed voorstellen dat je graag wilt dat je dochter een goede band houd met haar moeder en ik vind je daar een ontzettend mooi mens om. We zien het veel te vaak anders helaas. Natuurlijk weet ik de exacte situatie niet, maar misschien is het voor je dochter (en ook je zoon is welkom) wel fijn om zich aan te melden bij het Buddy project. Dit zijn jongeren die gekoppeld kunnen… Lees verder »