Angelique (42) in Vragen van ouders

Mijn nieuwe partner en mijn puberdochrer

Beste forumleden. Ik wil graag het volgende aan jullie voorleggen, want ik weet inmiddels niet zo goed meer wat ik moet doen. Ik ben nu ruim een jaar gescheiden en moeder van 2 dochters waarvan 1 puberdochter. Mijn puberdochter is niet zo’n prater en hing altijd erg aan haar vader (die ze nu al een tijd niet heeft gezien vanwege zijn ziekte). Iedere keer als er een afspraak is met haar vader en die wordt afgezegd, is ze onhandelbaar. Inmiddels heb ik een nieuwe partner, waar ze ontzettend brutaal tegen kan doen. Mijn nieuwe partner hebben we op een rustige manier geïntroduceerd. Eerst is hij komen eten zonder dat ze wisten dat wij een relatie hadden en uiteindelijk wisten ze het en hebben ze hem vaker gezien. Gezien de afstand in woonplaatsen zien wij elkaar alleen in de weekenden. Echter zijn mijn dochters altijd bij mij, omdat hun vader momenteel niet voor hen kan zorgen. Dit stuit helaas op nogal wat weerstand van mijn puberdochter. Ze vindt mijn nieuwe partner wel aardig, maar ook weer niet en ze vindt dat we hem teveel zien. Wat kan ik nu het beste doen? Het liefst zie ik mijn nieuwe partner elk weekend. Is het nu beter om mijn dochter te zeggen dat dit is hoe het voortaan is of er in meegaan en niet elk weekend samen zijn? We hebben ook al de afspraak om maar 1 weekend in de maand bij hem te zijn, omdat zij daar niet wil zijn. Hij heeft ook kinderen, maar die zijn ouder en daar hoeven we geen rekening mee te houden.

groeten Angelique

2 reacties

 1. Liz op 10 mei 2019 om 17:22

  Hallo Angelique,

  Wat goed dat u deze vraag op het forum stelt! Het lijkt me niet alleen een vervelende situatie, maar ook een situatie waar geen eenduidig antwoord op is. De situatie herken ik wel. Toen mijn ouders uit elkaar gingen, zat mijn broertje middenin de puberteit. Het was voor hem heel lastig om om te gaan met de nieuwe vriendin met mijn vader en was ook geen grote prater. Bij mijn broerjte zat er namelijk erg veel onbegrip wat betreft de scheiding, waardoor hij alle ‘nieuwe’ stappen lastiger vond dan wij dachten. Uiteindelijk is er heel veel tijd overheen gegaan voordat mijn broertje alleen al verhalen over de nieuwe vriendin wilde horen, maar heeft mijn vader wel altijd zijn best gedaan om hem tegemoet te komen. Op deze manier is de situatie wel wat makkelijker geworden voor hem. Wat ik vooral heb ervaren tijdens die periode is dat het heel belangrijk is om veel geduld te hebben en het puberkind de ruimte te geven om mee te beslissen over bepaalde onderwerpen. Door uw kind misschien wat meer ruimte te geven om mee te beslissen in de weekendplanning, kunnen jullie misschien wel op een hele mooie oplossing komen. Wel is het belangrijk om de meeste initiatieven bij uw dochter neer te leggen, zodat het niet overkomt als een gesprek dat móét plaatsvinden. Dit zou bijvoorbeeld kunnen door haar te wijzen op de Open Brief aan alle nieuwe partners (https://www.villapinedo.nl/open-brief-aan-alle-nieuwe-partners-van-gescheiden-ouders/).

  Daarnaast zou ik uw dochter graag willen verwijzen naar een Buddy.. Een Buddy heeft een soortgelijk verhaal, waar uw dochter misschien wat makkelijker mee kan praten en op die manier toch haar ei kwijt kan. Meer informatie over ons Buddy-project vindt u via deze link: https://www.villapinedo.nl/informatie-over-buddy/

  Ik hoop u geholpen te kunnen hebben met dit advies!

  Groetjes, Liz

 2. Samantha op 8 mei 2019 om 08:58

  Beste Angelique,

  Wat fijn dat u ons forum heeft gevonden en ons om advies vraagt, bedankt daarvoor. Wat een lastige situatie beschrijft u zeg. Ik kan me voorstellen dat u het lastig vindt en niet echt weet wat goed is. Al denk ik niet dat er in deze situatie een goed of fout is. Er is geen kant en klaar antwoord op uw vraag, maar ik zal proberen advies te geven vanuit mijn eigen ervaring.
  Ik herken wel dingen uit uw verhaal namelijk. Zo had ik ook een vader die regelmatig afspraken op het laatste moment niet door liet gaan. Ik werd dan niet onhandelbaar, maar ik keerde naar binnen toe. Ik kan me niet goed herinneren dat ik dat soort dingen wel heel lastig vond. Hetzelfde geldt voor de partners van mijn vader. Mijn vader heeft meerdere nieuwe partners gehad, en voor mij was het allemaal maar wat onduidelijk. Zo was die er, en een maand later was er ineens een ander. Dat is natuurlijk niet te vergelijken met jullie situatie, maar het gevoel wat ik daardoor had was het gevoel dat ik geen controle had, dat ik er niet bij betrokken werd. Ik had heel erg behoefte dat er ook naar mij geluisterd werd, dat mijn mening werd gevraagd over de situatie. Dat mijn vader aan mij zou vragen wat ik ervan vond. En ik denk dat dat bij jullie ook de oplossing is. Ik denk dat het goed is om er samen met uw dochter over te praten, en te vragen wat ze wel en niet fijn vindt. Het klinkt uit uw verhaal alsof jullie dat wel al doen, aangezien u goed weet hoe ze over de situatie denkt. Misschien dat u aan haar zou kunnen vragen hoe de ideale situatie er voor haar uit zou zien? Ga er samen over in gesprek. U hoeft dan niet per se te doen wat uw dochter wil, maar samen kunnen jullie vast tot een middenweg komen, en daarbij voelt ze zich erbij betrokken, wat denk al kan helpen. En verder denk ik dat het iets is wat tijd nodig heeft. Als er ineens weer een nieuw iemand bij komt, dan is dat heel leuk en dan zijn we wel blij voor onze ouders, maar het is ook heel erg wennen. Ik vond het in ieder geval altijd wennen. Daarom denk ik dat het ook belangrijk is dat u uw dochter de tijd geeft die ze nodig heeft. Misschien kunnen jullie bijvoorbeeld eerst een tijdje elkaar twee of drie weekenden zien, of elkaar wel zien maar dan ergens anders heen gaan, zodat jullie dochter niet verplicht is ook het hele weekend met hem te zijn. Of misschien helpt het juist om samen activiteiten te doen waardoor ieder elkaar beter leert kennen. Wat kan helpen en wat fijn is weet uw dochter denk ik het beste, daarom denk ik dat het goed is dat jullie hier samen (of met zijn drieën) over praten.

  We hebben hier bij villapinedo ook de Open Brief aan alle nieuwe partners. Misschien dat u die samen met uw dochter kunt lezen en kunt kijken wat ze daarvan herkent? En daarna misschien ook aan uw nieuwe partner laten lezen? Ik denk dat die brief wel goed beschrijft hoe wij kinderen ons voelen als er een nieuwe partner bij komt, en hoe een nieuwe partner het voor ons zo makkelijk mogelijk kan maken. Ik denk dat het dus wel kan helpen om de hele situatie misschien voor iedereen wat makkelijker te maken. Hier is een link waar u de brief kunt vinden: https://www.villapinedo.nl/open-brief-aan-alle-nieuwe-partners-van-gescheiden-ouders/

  Ik hoop dat u iets heeft aan mijn advies!

  Veel liefs,
  Samantha

Laat een reactie achter