(32 jaar) in Vragen van ouders

Loonstrook inleveren

De dochter van mijn vriend word deze maand 18 jaar. Nu is het zo dat er een verandering kan zijn van het bedrag van de kinderalimentatie. De dochter werkt dus heeft mijn vriend een loonstrook gevraagd om te gaan berekenen wat het bedrag zal zijn na haar verjaardag. Maar ze weigert om haar loonstrook in te leveren. Dit moeten we volgens haar maar regelen via de rechter. Maar overal waar je leest moet de ouder dit regelen met het kind. Kunt u mij advies geven? Of misschien een tip welke instantie ons verder kan helpen.
Dank u wel.

2 reacties

  1. Anneke op 11 december 2014 om 09:58

    Beste vrouw,

    ouders zijn in principe levenslang onderhoudsplichtig voor hun kinderen en indien één van de ouders opnieuw trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat dan is zijn nieuwe partner (de stiefmoeder of stiefvader) ook onderhoudsplichtig.

    Tot hun 21e levensjaar hoeven de kinderen hun behoeftigheid hiervoor niet aan te tonen. Dit is wettelijk geregeld. Wel wordt er gekeken naar de afspraken die de ouders met elkaar hebben gemaakt en vanaf het 18e jaar, ontvangt het kind de kinderalimentatie rechtstreeks.

    Nogmaals, het is belangrijk om te weten welke afspraken er destijds zijn gemaakt. Misschien is de behoefte bij het kind nu iets lager, omdat zij zelf wat is gaan verdienen, dat kan over een paar maanden weer anders zijn (denk aan ontslag, ziekte of andere factoren). Zij hoeft in principe geen loonstrook in te leveren. Uw partner wil iets veranderen en de bewijslast ligt dan bij hem.

    Vertel in een open en eerlijk gesprek wat de reden voor hem is, om de alimentatie te willen verlagen. Misschien bent u of hij boos en vindt hij het niet eerlijk dat hij voor zijn dochter moet betalen. Kan het zijn dat jullie het echt niet meer kunnen betalen? Dan zullen jullie dit aan moeten kunnen tonen en zoals zijn dochter aangeeft, volgt dan een procedure bij de rechter. Is dat het waard?
    Denk goed na over de vraag wat het jullie oplevert om de strijd aan te gaan.

    Hopelijk kunnen jullie hier iets verder mee.

    Hartelijke groet,

    Anneke

  2. Isabel op 10 december 2014 om 11:17

    Beste mevrouw,

    Excuses voor deze late reactie, ik hoop dat ik u alsnog kan helpen. Bij de scheiding van mijn ouders is er een convenant opgesteld met daarin de afspraken die tussen mijn ouders zijn gemaakt, hierin stonden ook de afspraken tm welke leeftijd mijn vader moest voorzien in ons onderhoud en onder welke voorwaarden. Toen ik na het slagen voor mijn VWO een tussenjaar had waarbij ik werkte (en dus ook 18 was) kreeg ook ik van mijn vader te horen dat hij de bijdrage wilde veranderen. Omdat er in het convenant stond dat hij tm met 23e een bijdrage moest leveren en omdat ik niet het fulltime minimumloon verdiende bleef hij verplicht om hieraan te voldoen.
    Ik weet natuurlijk niet wat er in het convenant van uw vriend is afgesproken, maar u zou altijd langs kunnen gaan bij het juridisch loket. In mijn geval hebben ze mij toen ook erg goed geholpen.
    Toch wil ik even kwijt dat dit getouwtrek om de financiën mij onwijs veel negatieve energie heeft opgeleverd en er ook bijna voor heeft gezorgd dat ik niks meer wilde weten van mijn vader. Ik kreeg er namelijk het gevoel van dat hij mij niets waard vond en dat hij zijn verantwoordelijkheid niet op zich wilde nemen en dat heb ik hem erg kwalijk genomen.
    Financiele kwesties blijf ik om die reden nog steeds moeilijk vinden, omdat het naar mijn idee meer kwaad dan goed doet. Maar in uw geval is het convenant een eerste stap en het juridisch loket kan ook altijd erg hulpvol zijn. Daarnaast zou uw vriend ook eens in gesprek kunnen gaan met uw dochter om zijn keuze waarom hij wil veranderen toe te lichten en te beargumenteren, zodat zij ook de kans heeft om haar visie uit te leggen. Misschien kunnen ze samen alle financiële kosten die zijn dochter heeft op een rijtje zetten en kijken wat er mogelijk is.

Laat een reactie achter