Ramon (31) in Vragen van ouders

Leerkracht op school

Hallo Allemaal,

Ik heb al een aantal keren gekeken op deze site en heb al een tijdje nagedacht om te reageren. Mijn naam is Ramon ik ben leerkracht van een groep 7/8 in het basisonderwijs. Ik ben zelf niet gescheiden maar ik heb wel veel contact met kinderen van gescheiden ouders. Eens in de zoveel tijd ga ik met deze kinderen om tafel om te kijken waar ze tegen aan lopen. Mijn ervaring is dat kinderen het meest vervelend vinden dat ze niet serieus genomen worden. Blijf in gesprek met uw kind en leg uit dat je soms voor een lastige keuze staat, laat uw kind meedenken en geef aan dat je naar ze hebt geluisterd. Een andere keuze is niet erg maar geef wel aan dat ze meegenomen zijn in de overweging. Laat kinderen tips geven voor verbetering en betrek ze juist, maak ze eigenaar van de situatie en geef ze voldoende vertrouwen. Laat kinderen uw communicatie naar elkaar zien (mits dit veilig is). Kinderen kunnen er niet altijd over praten, dit betekent niet dat ze het niet willen horen. Ik hoop dat dit zinvol is geweest voor iemand.

Groeten Ramon

2
Reacties

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
LotteAmber Recent comment authors
  Op de hoogte blijven  
nieuwste oudste meest gestemd
Laat het mij weten wanneer er
Lotte

Hoi meneer Ramon,

Bedankt voor je bericht! Wat super fijn om te lezen dat je er als leraar zo veel aandacht aan besteedt en met de kinderen om tafel gaat. Wat je schrijft klinkt heel herkenbaar… Ook ik heb me regelmatig niet serieus genomen gevoeld. Mij werd eigenlijk nauwelijks iets gevraagd, ik werd niet echt betrokken bij de beslissingen. Vooral het gedeelte over het kind mee laten denken spreekt mij dan ook super erg aan. Hopelijk lezen vele ouders je bericht, dan zal het sowieso zinvol zijn!

Lieve groetjes,
Lotte

Amber

Hi Ramon! Wat fijn dat jij dit bericht plaatst met een hoop tips! En wat súper dat jij als leerkracht deze extra begeleiding aan kinderen met gescheiden ouders geeft door met hen erover in gesprek te gaan. De kinderen hebben door jou een vertrouwenspersoon die zij nodig hebben en leren te delen over hun gevoelens, frustraties maar wellicht ook hun opluchting over het leven met gescheiden ouders. Dit heb ik vroeger in mijn basisschooltijd enorm gemist en was er door de meester of juf vooral veel tijd voor didactische vormen van onderwijs, zó zonde! Wist je trouwens dat er sinds… Lees verder »