Linda (33) in Vragen van ouders

Informatie delen dochter

Hallo, ik ben een moeder van mijn 5 jarige dochter, vader weigert met mij in gesprek te gaan. En bij de breng en haal momenten is dit zeer voelbaar. Mijn dochter begint steeds meer vragen te stellen, ik heb haar recent laten weten dat papa en mama niet praten. Maaaaar wij allebei heel veel van haar houden, mijn dochter lijkt hier geen genoegen mee te nemen, en vraagt nu waarom we niet praten enz enz enz. Ik heb dit al vaker bij vader neergelegd en gevraagd of een simpele hallo en een korte toelichting over het verblijf er vanaf kan maar die ruimte lijkt er niet te zijn.

Wat adviseren jullie mij om wel en of niet met mijn dochter te delen ??

Groetjes

3 reacties

 1. Dorien op 17 februari 2020 om 19:16

  eigenlijk alles is al gezegt maar 1 hele belangerijke tip

  praat niet negatief over uw man!!!!!!!
  ook niet tegen vrienden of wie dan ook dat uw kind het kan horen
  ik weet uit eigen ervaring dat uw kind negatief over de ander gaat denken 2. Charlotte op 15 februari 2020 om 11:38

  Beste Linda,

  Wat fijn dat je ons forum hebt gevonden en je vraag bij ons wil stellen.

  Je schrijft over dat je geen contact hebt met de vader van jullie 5 jarige dochter. Ja, dat is een lastige situatie. Ook omdat met je dochter nu in de leeftijd zit van heel veel vragen stellen, of niet?

  Ten eerste wil ik zeggen dat ik het heel goed vind dat jij je dochter verteld dat jullie allebei super veel van haar houden! Dat is natuurlijk heel belangrijk voor een kind en het is goed dat je dit niet alleen over jezelf zegt.

  Toen mijn ouders uit elkaar gingen was ik ongeveer 2 jaar oud. Dus ik was net als jouw dochter erg jong. Mijn ouders hadden ook niet echt leuk contact, meestal bij de haal/breng momenten kregen ze ruzie om van alles. Als kind is zo’n haal en breng moment altijd een raar gevoel.

  Is het misschien een idee om samen met een gezamenlijke vriend of een familielid van een van jullie die jullie allebei vertrouwen een gesprek aan te gaan met elkaar? Dan is er een soort tussenpersoon om het gesprek gaande en vriendelijk kan houden.
  Wellicht is dit echt geen mogelijkheid omdat praten gewoon echt niet gaat. Misschien helpt dan een brief schrijven, met echt pen en papier. Met hoe jij de situatie nu ziet en hoe jij vind dat het jullie dochter beïnvloed. Geef aan waarom je dit dan wil veranderen en hoe jullie dit kunnen bereiken samen. Maar vooral dat je (en hij vast ook) het beste wil voor jullie kind! Wat denk jij?

  Mocht dit nou allemaal niet werken of niet geaccepteerd worden. Dan zal ik jezelf in ieder geval van je beste kant laten zien. Tijdens en wissel moment gewoon gezellig hoi zeggen en je dochter gedag zeggen. Meer hoef ook niet als je weet dat dit niet werkt, maar dan heb jij in ieder geval je best gedaan en wel hallo gezegd. Wellicht zegt de vader dan uiteindelijk wel hallo terug uit reflex.
  Over het delen van informatie van de scheiding of hoe jullie als ouders nu met elkaar omgaan of wat jullie van elkaar vinden etc. Daar zal ik je dochter vooral buitenlaten. Ze is misschien heel nieuwsgierig maar dat is natuurlijk ook de leeftijd en eigenlijk gaat een scheiding en de redenen daarvan een kind niets aan. Dat is iets tussen de ouders. Ik weet ook bepaalde dingen door mijn ouders over hun scheiding die ik eigenlijk niet wil weten. De dingen die ik weet geven ook geen toegevoegde waarde.

  Verder zou ik je graag nog even wijzen op de open brieven op onze site. Er zijn open brieven voor je dochter, haar meesters/ juffen, vrienden en familie. Maar ook voor jullie als ouders! Vind en download ze hier: https://www.villapinedo.nl/open-brieven/
  (Deze brieven zou je ook kunnen laten lezen door de vader, stuur de brief op met de post bijvoorbeeld).

  Beste Linda, ik hoop dat je iets aan mijn bericht hebt.
  Heel veel liefs en succes,
  Charlotte 3. Anouk op 14 februari 2020 om 15:15

  Hi Linda,
  Wat goed dat je deze vraag stelt en wat lastig voor je dat je zo slecht contact hebt met je ex.
  En vooral heel lastig dat jullie dochtertje dit merkt en er last van heeft.

  Op de vraag over wat je wel of niet met je dochter kan delen is mijn antwoord heel simpel: niks!
  Dit klinkt misschien hard en in de praktijk zal het ook moeite kosten, maar je dochtertje lijkt me echt nog veel te jong voor informatie en details. Ik was zelf niet zo jong toen mijn ouders gingen scheiden, maar het is altijd goed om het nu al goed te doen voor later. Uit eigen ervaring weet ik dat teveel info over ruzie van je ouders gaat zorgen voor loyaliteitsconflict. Als mijn ene ouder iets over de ander zei, ging ik daar toch vragen over stellen bij de ander.. en als ik daar dan weer een totaal andere versie van het verhaal te horen kreeg zorgde dat ervoor dat ik totaal in de war raakte.. en kreeg ik het gevoel dat ik moest kiezen tussen wie van de twee ik geloofde.
  Dat zou ik je kindje absoluut besparen.

  Je hebt natuurlijk al gezegd dat jullie niet met elkaar praten, als zij blijft vragen waarom, zou je kunnen zeggen dat jullie nog even moeten wennen aan dat je niet meer in hetzelfde huis woont. Ik zou het woord ruzie vermijden.

  Wat je wel zou kunnen doen:
  – Je zou het goede voorbeeld kunnen geven naar je ex toe, ook als hij niet meedoet, zou je hem wel enthousiast kunnen begroeten. En ze allebei veel plezier wensen als je weer weggaat. In het ergste geval reageert jouw ex niet, maar jij laat dan wel zien aan hem hoe het hoort en hij merkt misschien wel het positieve effect bij jullie dochter op.

  – Als je zelf merkt dat je heel erg boos bent een bepaalde dag, kijk dan of het mogelijk is dat iemand anders haar naar haar vader brengt. Zo bespaar je haar de gespannen sfeer tussen jullie beiden.

  Ik hoop dat dit je vraag een beetje beantwoord en dat je iets hebt aan deze tips.

  Als mijn reactie meer vragen opwekt, laat het dan vooral weten, dan zal ik ook die uitgebreid beantwoorden.

  Liefs,

  Anouk