Tiny (39) in Vragen van ouders

Hoe help ik de kids hier doorheen?

Voorstel Co-ouderschap gister binnen bij papa = not amused, zegt te vechten voor de kids.

Omdat “mama” de beslissing heeft durven nemen (met beste intentie voor 3 kids) geeft papa aan het “eerlijk” te vinden direct de kids over de scheiding te vertellen, hoewel hij in alles tegenwerkt en wij in de “beginfase” zitten.

Ondanks mijn voorkeur te wachten met het gesprek tot wij meer duidelijkheid kunnen geven, heeft papa vandaag op zichzelf besloten “het gesprek” gewoon even alleen te voeren.

Ik was de hele dag te werk…

Bij thuiskomst de kleine meid (4) direct met de vraag: “moet papa weg van mama?”.
Geen uur erna komt de grote boy (7) bij mij en vertelt dat papa “iets” heeft gezegd dat ik geheim moet houden want mag het pas tijdens zwemles zeggen.
Zoon zegt ons te gaan helpen, het op te lossen, wil een familie etc.
Hij vraagt of het waar is dat ik dit “geheim” wou houden voor hun + papa zegt lelijke dingen over mama.

De grond zakt onder je weg.
Kids lijken zich niet geheel bewust wat er eigenlijk is gezegd door papa dus heb ze proberen gerust te stellen dat dit iets is tussen papa en mama en zij lekker kind mogen blijven. We spreken af er op een rustig moment nog eens over te hebben en het geheim is veilig.
Ben zo bang dat de kids zich zorgen maken, zich verantwoordelijk gaan voelen voor iets waarvoor zij niet verantwoordelijk zijn. Hoewel ik dit wou voorkomen, zag ik het ook een beetje aankomen en heb gister school geïnformeerd.
Hoe help ik de kids hier doorheen?

1 reactie

 1. Hannah op 17 februari 2019 om 12:35

  Hallo Tiny,

  Goed dat u naar ons heeft geschreven, wat een nare situatie.
  Ik vind het ook goed dat u de school heeft geïnformeerd, op die manier hoeft je kind daar straks geen verantwoording af te leggen voor eventueel verdrietig of boos gedrag.
  Alhoewel de situatie met de vader gespannen is zou ik toch echt proberen samen te komen om een duidelijk verhaal aan jullie kinderen te vertellen.
  Ik zou dit gesprek ook zo snel mogelijk doen zodat de kinderen niet langer in spanning zitten.
  Geef tijdens het gesprek ook de ruimte voor vragen van je kinderen.
  Wees direct duidelijk over de toekomst (voor zover dat kan), vertel je kinderen wanneer ze bij papa of mama zijn en waar dat dan is. Vertel hun wat hetzelfde blijft en wat verandert. Op die manier kan je hun zorgen een beetje wegnemen.
  Om een mogelijk verantwoordelijkheidsgevoel weg te nemen zou ik ook benoemen dat ze niet verantwoordelijk zijn en dat blijven benoemen, ook na de scheiding.
  Vertel hun ook dat ze niet hoeven te kiezen tussen papa of mama en laat dat ze ook merken.

  Toen mijn ouders gingen scheiden verwachtte ik het totaal niet maar omdat ze het samen aan ons vertelde, elkaar goed aanvulde en een duidelijk verhaal gaven nam dat veel zorgen weg. Ik heb mij ook nooit verantwoordelijk gevoeld voor de scheiding zelf. Maar uiteindelijk doet een scheiding wel pijn en dat mag ook.

  Ik wens u heel veel succes,
  Hannah

Laat een reactie achter