Rianne (37) in Vragen van ouders

Foto papa en mama samen

Beste jongere(n),

Sinds 1,5 jaar ben ik bonusmoeder van een 6-jarig meisje. Haar ouders zijn nu ruim 2 jaar gescheiden. Om het weekend en om de woensdag is ze bij ons. Sinds het begin heb ik een goede klik met haar.

In de tijd dat ik haar ken en zie heeft ze haar momenten van verdriet gehad. Als ze bij papa is mist ze mama en andersom. Dit was niet vaak. Naar ons idee begrijpelijk dat zij hier verdrietig om is. Sinds afgelopen zomervakantie is dit ineens veranderd. Tijdens de 3 weken dat ze bij ons was mistte ze haar moeder enorm. We hebben bijna elke avond gesprekjes gehad en ze heeft veel verdriet gehad. Ook na de vakantie blijft dit aanhouden. Dit is alleen richting haar moeder. Nu heeft ze sinds kort een foto van haar moeder op haar slaapkamer staan. Ook met foto blijft het gemis. Ik vind het samen met mijn vriend zo verdrietig om te zien en we hopen en gunnen het haar zo dat het beter met haar zal gaan.

Nu stelde ze voor om een foto te laten maken waar zij met haar beide ouders op staat. Ik vroeg mij toen af (naar mijn vriend toe) of dit handig is? De situatie is nu dat ouders niet meer samen zijn. Is het dan handig om een foto te laten maken? Mijn vriend is heel duidelijk naar haar dat papa en mama niet meer van elkaar houden en niet meer bij elkaar komen. We willen heel graag naar haar luisteren, troosten, ze mag haar moeder altijd bellen en een foto neerzetten, maar een foto van beide ouders?

Welk advies geven jullie over het maken van een foto?

3 reacties

 1. Lotte op 14 september 2019 om 13:07

  Lieve bonusmama,

  Bedankt voor je (lieve) bericht. Mooi om te lezen dat het zo goed klikt tussen jullie, dat je zo goed over haar nadenkt en dat jullie zo begripvol reageren op haar gemis en verdriet. Wat verdrietig dat het gemis zo moeilijk is voor haar momenteel. Ik kan me goed voorstellen dat dit voor jullie ook heel ingewikkeld en moeilijk is.

  Wat betreft de foto met beide ouders snap ik best dat je hier zo je twijfels bij hebt. Dit vul ik misschien een beetje in, maar heb je het idee dat dit misschien de verkeerde boodschap kan afgeven? Papa en mama op één foto terwijl ze niet meer samen zijn? Ik zou me zo voor kunnen stellen dat je dit idee hebt namelijk. Wat ik me afvroeg toen ik het las is, kunnen jullie snappen waarom ze dit voorstelt? Heeft ze iets verteld over waarom ze graag een foto met papa én mama wil, of hebben jullie hier naar gevraagd? Ik denk namelijk dat daar verschillende redenen voor kunnen zijn en dat de reden ook uit kan maken voor of het handig is of niet. Als ik nadenk over mogelijke redenen zou het misschien kunnen dat ze het toch ingewikkeld vindt (ondanks jullie begripvolle reactie) om een foto van alléén mama op haar slaapkamer bij papa en haar bonusmama te hebben en/of andersom, en dan zou het denk ik best prima zijn om zo’n foto te laten maken. Maar stel dat ze het eigenlijk nog heel moeilijk vindt dat papa en mama niet meer samen zijn en ze hen graag toch samen zou zien, dan vind ik het denk ik wel een ander verhaal. Papa en mama samen zien op een foto zou dan misschien kunnen maken dat ze niet went aan het idee van papa en mama apart van elkaar? Maar dat weet ik natuurlijk niet zeker. Zelf had ik er al vrij snel vrede mee dat mijn ouders niet meer samen waren, ik kon snappen dat het beter was zo. Het was voor mij dan bijvoorbeeld ook niet ingewikkeld om mijn ouders na de scheiding samen een gezellig gesprek te zien voeren. Zo’n foto als jouw bonusdochter voorstelt, had voor mij denk ik geen kwaad gekund. Hoe zit dat bij jouw bonusdochter denk je? Kortom denk ik dus dat het belangrijk is om te snappen waarom ze dit voorstelt en hoe ze naar de scheiding van papa en mama kijkt om goed te kunnen bepalen wat jullie hiervan vinden. En misschien is het zelfs een idee om de twijfels die jij/jullie er bij hebt/hebben met haar te bespreken?

  Ik hoop dat je hier iets aan hebt en wens je veel succes. En hopelijk is de kleine meid snel niet meer zo verdrietig!

  Heel veel liefs,
  Lotte 2. Gerjan op 14 september 2019 om 12:26

  Hee Rianne,

  Wat mooi dat je ons forum hebt gevonden voor je vraag! Ik snap de moeilijkheid van je vraag. Aan de ene kant wil je je bonus-dochter blij zien en niet verdrietig. Tegelijkertijd willen jij en je vriend ook geen verwarring scheppen door haar een indruk te geven dat mama en papa misschien ooit weer samen zijn. Ik heb hier zelf geen ervaring mee maar ik kan altijd proberen je nieuwe ideeën of inzichten te geven.
  Haar verdriet komt ergens vandaan. Probeer het eens van de andere kant te bekijken. Waarom wil zij graag een foto van haar met beide ouders? Wat maakt het voor haar zo belangrijk dat papa en mama samen op die foto staan? Het lijkt mij niet handig om zo’n dergelijke foto niet te maken en op haar kamer te zetten. Zo voorkom je dat er verwarring ontstaat en jouw misschien later als een storende factor gaat zien. Jij bent tenslotte de muur tussen mama en papa. Wees duidelijk richting haar maar doe het wel op een manier dat zij het ook goed snapt. Het zou ook een fase in haar leven kunnen zijn dat ze meer naar mama neigt en hierdoor het gemis ontstaat.
  Hoe de situatie voor en na de scheiding is/was kan ook van invloed zijn.

  Probeer er met zen drieën achter te komen waarom ze zo verdrietig is. Ik heb wel het gevoel dat het bij jullie goed gaat komen en ook met je bonus-dochter.

  Veel liefs,

  Gerjan 3. Elisabeth op 14 september 2019 om 11:39

  Hallo Rianne, bedankt voor jouw vraag hier op het forum. Mag ik ten eerste even zeggen dat ik heel veel respect heb voor jou als “bonusmoeder”. Het is geen makkelijke rol en zoals jij het verwoordt, leid ik af dat je deze rol met glans vervult. Ik weet uit eigen ervaring, maar ook van anderen, dat dit niet altijd het geval is. Hier mag je dus echt heel erg trots op zijn!

  Om over te gaan op je vraag. Ik denk dat een foto van de beide ouders eigenlijk wel een mooi idee is. Ondanks dat haar ouders gescheiden zijn, blijven zij wel beiden haar ouders. Ik denk niet per se dat ze hier een verkeerd beeld van krijgt, ze is namelijk nog erg jong. Ik denk juist dat het haar laat zien dat haar ouders heel veel van haar houden, ondanks dat zij niet meer bij elkaar zijn. Je zegt ook dat jullie veel met haar praten en gesprekjes hebben. Je kunt natuurlijk in deze gesprekjes, zeker na het maken van de foto, nogmaals bevestigen voor haar (op een voor haar leeftijd gepaste wijze) dat papa en mama niet bij elkaar zijn, maar desondanks wel altijd samen voor haar zullen blijven zorgen.

  Ik had heel graag een foto gehad van mijn ouders samen, als een soort symbool dat ‘t nog goed gaat tussen hen. Dat is namelijk bij mij jammer genoeg niet het geval. Een foto, als een soort blijk dat zij tóch samen voor mij hebben gekozen, ondanks hun verschillen nu, dat is een droomscenario.

  Wat betreft de foto: gewoon doen dus! En bovendien, ik hoop dat jij, jouw vriend en de moeder van jouw bonusdochter zo goed met elkaar blijven omgaan. In dat geval is jouw bonusdochter gegarandeerd van een leven vol liefde. Dat wens ik jullie dan ook zeker toe!

  Heel veel liefs, Elisabeth.