Roos (31) in Vragen van ouders

Fijne start omgangsregeling

Hoi allemaal,

Ik zou heel graag jullie advies willen vragen.
Sinds een aantal maanden lig ik in scheiding. Een dochter van 7 en een zoon van 3 jr. Op dit moment zijn wij via een hele fijne mediator bezig het hele proces te doorlopen. Nu lees ik overal dat een goede communicatie een voorwaarde is voor een co ouderschap. Deze communicatie is nu net het grootste knelpunt. Nu zal tijdens het mediaton traject dit vast extra opspelen, echter ken ik dit probleem ook van alle jaren samen. Beiden willen een goed ouderschapsplan voor de kinderen. Maar is het verstandig nu al co ouderschap te doen, of te starten met een ruime omgangsregeling en afspraken te maken hoe wij toewerken naar co ouderschap. Ook gezien de leeftijd van de jongste, 3 jr., is het hebben van 1 vast huis misschien beter?

Hoor graag jullie adviezen

2 reacties

  1. Dieuwertje op 27 maart 2020 om 00:00

    Hoi Roos! Fijn dat je hier je vraag hebt gesteld! Wat vervelend om te lezen dat je in een scheiding ligt, maar ik vind het heel fijn om te lezen dat je nu al zo nadenkt over de gevolgen hiervan voor de kinderen! Ik begrijp heel goed dat je in een soort dilemma zit wat betreft het co ouderschap. Ik denk ook niet dat er 1 duidelijk betere optie is, maar het is al fijn dat je voor je kinderen het beste wil doen! Mijn ouders zijn gescheiden toen ik 14 was, dus een stuk ouder dan jouw kinderen, maar ik hoop toch nog te kunnen helpen. Mijn ouders hadden namelijk meteen bij de scheiding alles (omgangsregeling etc.) heel duidelijk laten vastleggen, zodat er later geen twijfel over zou kunnen bestaan. Dit kwam later erg goed uit, omdat de communicatie tussen mijn ouders steeds slechter werd (gelukkig na een ongeveer 4 jaar wel weer beter), en ze zo min mogelijk contact met elkaar wilden. Wat vooral in mijn hoofd opkwam toen ik je verhaal las, met de communicatie tussen mijn ouders meegenomen, is dat het mij juist goed lijkt om tijdens het mediaton traject ook met co ouderschap te beginnen, omdat je dan tijdens de mediaton misschien juist beter met elkaar kan communiceren en elkaar dus ook vertellen wat voor jullie wel en niet werkt bij de co ouderschap, om een zo goed mogelijk plan te kunnen opstellen. De ouders van mijn nichtjes zijn ook gescheiden toen zij ongeveer de leeftijd van jouw kinderen hadden. Zij hadden geen co ouderschap en niet echt een duidelijk plan opgesteld, wat voor mijn nichtjes super onduidelijk was. Misschien dat je ze juist vanwege de jonge leeftijd nu vast kan laten wennen aan het co ouderschap, zodat dat op latere leeftijd, als ze alles echt bewust meekrijgen al duidelijk is! Ik hoop dat ik een beetje heb kunnen helpen!
    Liefs en succes, Dieuwertje



  2. Jaimy op 26 maart 2020 om 18:05

    Haii Roos,

    Eerst wil ik even zeggen dat ik het fijn vind dat je hier op het forum hulp vraagt. Scheiden is een lastig iets voor zowel de ouders als de kinderen. Ik wil graag advies geven vanuit het oogpunt van een kind en al mijn ervaringen.

    Mijn ouders zijn gaan scheiden toen ik een half jaar oud was. Ik had niets te zeggen over de omgangsregeling. Ik heb ook nooit echt vaste afspraken gehad, maar ik kan mij herinneren dat ik bij mijn moeder bleef wonen en 1 keer in de 2 weken een weekend bij mijn vader was. Op een gegeven moment werd dit voor een tijdje de omgangsregeling. Dit was dan wel na veel ruzie, onzekerheid voor ons en bekvechten gekomen. Ik als kind had graag vanaf het begin al vaste afspraken gehad zonder al te veel ruzie. Doordat mijn ouders nooit naar een mediator zijn gegaan hebben ze nooit leren communiceren met elkaar. Dit is erg vervelend voor mij geweest. Ik ben blij om te lezen dat jullie beide proberen een omgangsregeling te verzinnen en dit doen via een mediator.

    Nu is jouw vraag of er al meteen een co-ouderschap kan plaatsvinden ook al is de communicatie niet goed en je nog een zoontje hebt van 3 jaar. In principe zou je zoontje van 3 geen hinder ondervinden van een co-ouderschap. Als er duidelijk een structuur is en weet wanneer hij bij wie is zou het moeten kunnen. Kinderen vinden heen en weer gaan niet per se een last. Ik vond het ook geen last. Het hoorde er nou eenmaal bij. De hinder wordt vaak ondervonden als ouders veel ruzie maken. Kinderen krijgen hier veel van mee, ook als je denkt dat je het niet in de buurt van de kinderen doet. Mijn ouders deden het vaak over de telefoon ’s avonds. Natuurlijk hoorde ik te slapen, maar van geschreeuw wordt elk kind wakker. Mijn ouders dachten dat ik nooit wat van de ruzies meekreeg, maar dat kreeg ik wel. Als de communicatie niet goed is moeten er duidelijke afspraken gemaakt worden. Zelfs dan kan er meteen een co-ouderschap plaatsvinden. Zolang alles op papier staat moet dat gevolgd worden. Uiteindelijk willen jullie het beste voor jullie kinderen.

    Het antwoord is dus het kan wel. Alle afspraken moeten goed gemaakt worden en de dagen eerlijk verdeeld worden. Het makkelijkste is wisselen op een zondagavond, zodat school nooit er onder lijdt. Ik heb dit vaak genoeg gezien bij kinderen uit mijn klas. Dan moesten ze wisselen op een woensdag, maar hadden ze niet de goede boeken mee naar school of huiswerk niet gemaakt. Dit geef ik mee als tip :).

    Ik hoop dat de communicatie beter wordt. Ik hoop dat er geen sprake is van regelmatige ruzie. Het is ook handig om met je kinderen te bespreken hoe zij de regeling zien. Ik lees dat je kinderen 7 en 3 zijn. Het is dus lastig om dat gesprek te voeren, maar probeer het. Je kinderen moeten er uiteindelijk ook mee leren leven. De kinderen zijn het belangrijkste in de scheiding.

    Ik hoop dat ik je zo geholpen heb. Heel veel succes met de scheiding. Het is niet leuk, maar vaak beter als de beslissing gemaakt is en alle processen daarna achter de rug zijn.

    Met veel liefs, Jaimy 🙂