Eveline (34) in Vragen van ouders

Ervaring parallel ouderschap

Goedemorgen,

Sinds een aantal maanden zijn de papa en ik uit elkaar van onze twee kindjes. 3 en 7 jaar. Door de communicatie is het een parallel ouderschap geworden. Heeft iemand van jullie hier ervaring mee?
Ik ben vooral benieuwd ook, naar wat is nou voor kinderen belangrijk in de zorgverdeling. Op dit moment gaat het eigenlijk zoals het was. En dat is dat ik meer de zorg doe en vooruit kijk als het gaat om kleding, tandartsen, sporten, verjaardagen etc. Ik mis daarin een stukje initiatief van de papa en vraag mij af of parallel (is eigenlijk co ouderschap) wel geschikt is en de kinderen niet meer gebaat zijn met omgangsregeling met zeker tijd bij papa. Maar dat je niet hoeft te overleggen, geen discussie hoeft te hebben over wat de 1 wel of niet doet en de kinderen iig niets merken. Maar misschien veranderd dit in loop van de tijd wel en zal de papa dat zelf gaan doen. Ik wil voorkomen dat er conflict komt over dingen die niet zijn gedaan, en de situatie voor de kindjes zoveel mogelijk stabiel blijft in deze gekke tijd.

2 reacties

 1. Anique op 1 mei 2020 om 15:41

  Hey Eveline,

  Dankjewel voor je bericht! Fijn dat je het forum hebt gevonden en je vraag hier stelt.
  Zelf heb ik sinds dat ik 9 ben gescheiden ouders (nu 22). Ik heb geen ervaring met een parallel/co ouderschap, maar natuurlijk wel met verschillende omgangsregelingen. Met betrekking tot de zorgverdeling kan ik niet zeggen wat het ‘beste’ is, ieder kind en iedere ouders is immers anders, maar ik kan wel mijn eigen ervaring delen. Ik woonde bij mijn moeder en ging regelmatig naar mijn vader, dit wisselde van 1/2 keer in de week daar heen, naar om het weekend daar verblijven (en zo nog wel meer variaties). Het fijnste vond ik dat mijn ouders dat altijd in overleg met mij hebben gedaan. Zij stelden de regeling vast, maar er is altijd gevraagd wat ik graag wilde, wanneer en hoe lang ik bij de ene ouder wilde zijn etc. Nu zijn jullie kinderen nog erg jong, dus is het misschien lastig om dit in overleg te doen. Niettemin kan je (in ieder geval aan de oudste) vragen wat hij/zij ervan vindt. Dit kan gaan over hoe hij/zij zich voelt, maar ook over of hij/zij het fijn vindt om op bepaalde momenten naar papa te gaan.

  Wat ik zelf heel vervelend vond was dat mijn ouders een tijd niet met elkaar, maar via mij hebben gecommuniceerd. Dat heeft (onbewust) heel veel invloed op mij gehad. Toen mijn ouders wél weer met elkaar praatten voelde dat echt als een opluchting. Blijven communiceren is echt heel belangrijk (met je ex partner natuurlijk, maar ook met je kinderen). Ik snap dat je het lastig vindt dat je ex partner niet zoveel initiatief neemt als je graag zou willen. Je zou hierover met hem in gesprek kunnen gaan en uitleggen hoe je je hierover voelt en wat je er van denkt. Misschien is hij best bereid hier meer tijd en energie in te steken. Je zegt in je bericht dat het nog maar een paar maanden geleden is dat jullie uit elkaar zijn gegaan, dus mogelijk moeten jullie allebei een beetje je draai hierin vinden (en dat is zeker niet makkelijk, dus neem hier vooral de tijd voor!). Zoals ik eerder ook al zei is het belangrijkste, naar mijn idee, om te blijven communiceren. Als mijn ouders niet met elkaar in gesprek gingen hing er altijd een soort spanning in de lucht. Door uiteindelijk wel te communiceren bleek dat ze elkaar soms gewoon verkeerd begrepen, waardoor er onnodig vaak een vervelende sfeer ontstond en soms zelfs conflicten. Door wel te praten vermijd je vaak een conflict en het is voor de kinderen ook fijn als papa en mama gewoon met elkaar praten.

  Zo’n scheiding is echt niet makkelijk, dus gun jezelf, je ex partner en natuurlijk je kinderen de tijd om het een plekje te geven en je draai hierin te vinden. Het went vanzelf, maar dat heeft wel tijd nodig. Deze gekke tijd maakt alles al lastig genoeg, dus neem vooral de tijd en rust die je nodig hebt!

  Ik hoop dat mijn ervaring een beetje helpt. Laat gerust nog eens een berichtje achter. Ik wens je heel veel succes!

  Liefs,
  Anique 2. Jaimy op 1 mei 2020 om 14:05

  Haii Eveline,

  Ik heb zelf geen ervaring met parallel ouderschap. Wel zijn mijn ouders gescheiden en hebben alles geregeld. Ze hebben vaak ruzie gehad daarna nog. Ik heb dus wel ervaring met veel spanning, ruzie en discussie. Het was totaal niet fijn. Niets kon normaal geregeld worden en ik had het gevoel dat ik moest kiezen tussen wie ik liever vond.

  Ik kan als tip meegeven om zo goed mogelijk alles van te voren te regelen. Geef elkaar taken. Lukt dit niet om dit samen te communiceren zonder ruzie zorg voor een mediator. Het handigste voor kinderen is als alles op papier staat en dat ook na gekomen wordt. Zo voorkom je ruzie, spanningen en discussies.

  Kinderen merken heel snel spanningen daarom geef ik deze tip mee. Ik heb dit zelf ook veel gevoeld en dit was niet fijn. Ik voelde me vaak alleen en voelde alsof ik het verkeerd deed. Ik was in dat geval het kind dus had hier zo weinig mogelijk van mee moeten krijgen. Helaas is dit niet gelukt. Ik hoop dat dit bij jullie wel lukt.

  Heel veel succes. Ik hoop dat u hier iets mee kunt.

  Liefs, Jaimy 🙂