Marcel (46) in Vragen van ouders

Delen financiële situatie

Mijn ex partner valt de kinderen lastig met (haar) financiële situatie. Ik merk sterk aan de kinderen dat ze er veel stress van ondervinden en ben van mening dat dit een onderwerp is die niet thuis hoort bij de kinderen. Gezien we niet op een lijn zitten omtrent dit onderwerp vraag ik om advies om dit bij de kinderen weg te kunnen halen.

3 reacties

 1. Thalia op 17 februari 2020 om 07:57

  Hoi Marcel,

  Bedankt voor het delen van uw vraag! Ik zat net in de brugklas toen mijn ouders gingen scheiden. Na de scheiding moest mijn moeder opeens alles alleen betalen. Ze was toen nog ZZP’er dus dat leverde haar veel stress op. Soms zag ik dat ze stiekem aan het huilen was. Als ik dan vroeg wat er was probeerde ze zichzelf te herpakken en de financiële situatie een beetje uit te leggen. Ze benadrukte dan dat dat de reden was dat ze soms stress heeft en dat het niet mijn schuld was. Nu ik wat ouder ben (22), merk ik dat ik al die gesprekjes altijd in mijn achterhoofd heb gehouden. Ik dacht altijd dat geldzaken automatisch stress veroorzaken bij mijn moeder. Ik durfde daarom nooit om iets te vragen omdat ik wist hoeveel geld het zou kosten. Zelfs toen mijn moeder een vaste baan kreeg en meer geld te besteden had. Op mijn 16e heb ik gezegd dat ik liever niks wil horen over onze financiële situatie, maar het effect van de gesprekjes is blijkbaar toch blijven hangen. Gelukkig kan ik er nu met veel mensen (ook mijn moeder) over praten en ben ik door mijn eigen salaris minder afhankelijk van mijn moeder.

  Het hielp mij vooral om te zeggen wat deze financiële gesprekjes met mij deden. Toentertijd vond ik het best eng om het tegen mijn moeder te zeggen. Ik ben toen naar mijn mentor gegaan om te vragen hoe ik het best mijn moeder kon benaderen en uiteindelijk hebben we met zijn drieën een gesprek gehad. Ik vond het erg fijn dat een neutraal iemand van buitenaf mij kon helpen om dit te zeggen. Hebben uw kinderen ook een neutraal iemand die hen zou kunnen helpen? Bijvoorbeeld een juf, mentor of familielid die ze kunnen vertrouwen? Veel basisscholen en middelbare scholen hebben vertrouwenspersonen die door ouders en kinderen aangesproken kunnen worden. Zij kunnen uw kinderen helpen om het gesprek met hun moeder goed voor te bereiden of zelf een gesprek met moeder initiëren.

  Ik hoop dat u hier wat aan heeft en als u meer vragen heeft, stel ze gerust!

  Liefs,

  Thalia 2. Myrthe op 13 februari 2020 om 13:03

  Hey Marcel! Wat fijn dat je deze vraagt durf te vragen op dit forum. Wat vervelend dat de kinderen gestresseerd lijken onder de situatie. Ik kan mij nog goed herinneren dat ook mijn moeder veel deelde over de financiële situatie en dat ik mij hierover altijd iets wat ongemakkelijk voelde. Ik snap dus goed hoe je kinderen zich kunnen voelen. Ik begreep wel heel goed dat mijn moeder haar ei hierover kwijt wilde. Uiteindelijk heb ik tegen haar gezegd dat ik het fijn zou vinden als ze dat bij iemand anders deed. Ze begreep dit wel, ook al waren er soms nog wat uitschieters.

  Het is lastig dat jij en je ex partner over dit onderwerp niet op één lijn zitten. Mijn advies zou zijn om toch het gesprek aan te gaan en te vertellen dat je het idee hebt dat het de kinderen stress brengt. Misschien wilt je ex partner, net zoals mijn moeder, haar verhaal graag kwijt. Ik weet niet hoe oud je kinderen zijn, maar je kunt het hier ook met hun over hebben. Probeer dan wel alert te zijn dat je open vragen stelt en de ruimte geeft.

  Ik hoop dat ik je hiermee een beetje heb kunnen helpen.

  Liefs,

  Myrthe 3. Laura op 2 februari 2020 om 19:41

  Hi Marcel,

  Wat tof dat je het forum van Villa Pinedo hebt gevonden en hier een vraag hebt gesteld. Wat vervelend voor jou en je kinderen! Ik zal je wat van mijn eigen ervaring hiermee vertellen, mogelijk heb je daar iets aan.

  Mijn ouders zijn gescheiden toen ik ongeveer 9 was. Mijn ouders deelden ook meer met mij dan dat ik wilde/hoorde te weten. Ook financiële zaken. Ik kreeg verhalen te horen van beide ouders, waardoor ik eigenlijk tussen mijn ouders in werd gezet. Ik vond dit erg lastig. Op een gegeven moment heb ik geleerd het te negeren. Ik had vaak proberen aan te geven dat ik er niets van wilde weten, maar ik wist dat mijn ouders het nodig hadden om het te vertellen (ook al is het niet hoe het hoort), dus hoorde ik het aan en wist ik het daarna weer heel snel los te laten. Ik begrijp heel goed dat dit erg lastig is, ook voor jouw kinderen.

  Het is vervelend dat jij en je ex-partner hierover op een andere lijn zitten. Ik begrijp goed dat je er voor de kinderen wilt zijn als je ziet dat ze er last van hebben. Heb je al geprobeerd het gesprek aan te gaan met je ex-partner? Misschien kun je aangeven dat je ziet dat de kinderen er last van hebben,

  Ik weet niet hoe oud jouw kinderen zijn, maar als ze tussen de 10 en 23 jaar zijn kunnen ze een buddy aanvragen via Villa Pinedo. Een buddy, die zelf ook gescheiden ouders heeft, kan via een online chat praten met een kind. Misschien kun je ze eens de website laten zien. Via onderstaande link kun je een uitleg vinden:
  https://www.villapinedo.nl/informatie-over-buddy/

  Ik hoop dat je iets aan mijn bericht hebt gehad! Hopelijk kunnen jullie eruit komen.

  Groetjes, Laura