Roos (47 jaar) in Vragen van ouders

Alimentatie aan kind

Goedendag,

Mijn dochter is nu 17 woont geheel bij mij sinds twee jaar. Ik ontvang allimentatie.
De vader heeft aangegeven dat als zijn dochter 18 wordt hij de allimentatie aan haar gaat betalen en gaat dit ook anders benoemen.
Ik heb aangegeven dat hij haar dan ook moet begeleiden in het financieele gedeelte.
Nu vraagt hij mij hoeveel kostgeld zij dan hiervan aan mij moet betalen omdat zij geheel bij mij woont. Zij gaat nu haar Havo examenjaar in en ik vind het ook belastend voor haar om haar hiermee nu te confronteren om het financieele erbij te gaan doen. Maar hij gaat dit doen. Zelf heb ik geen ruim salaris helaas anders kon ik haar financieel ook steunen in alle onkosten die er gaan komen. Wie weet hoeveel kostgeld gemiddeld is voor inwonend kind die Havo doet. Verder zal de kinderbijslag en kinderkorting komen te vervallen. Iw heeft hier ervaring mee. Ik ken niemand waarvan de vader dit heeft besloten en de allimentatie aan het kind gaat betalen. Wie heeft er tips of waar moet ik verder aan denken.
Adviezen zijn van harte welkom.

3 reacties

  1. Theo op 16 augustus 2014 om 09:45

    Een beetje moeder vraagt geen kostgeld aan haar kinderen. Als je kinderen neemt dan kies je ook ervoor om daarvoor de kosten te dragen. Uw ex. heeft mogelijk al veel meer betaald dan nodig was voor de opvoeding e.d. van uw kinderen. Daarvan hebt u dan ook kunnen meegenieten. Het Nibud rekent nl. alles wat maar kan bij de kosten voor levensonderhoud. Die liggen vaak niet zo hoog als men stelt, weet ik uit eigen ervaring, zeker niet als de kinderen naar de basisschool gaan. Als uw kind studiefinanciering heeft, dan hoeft de vader helemaal niets meer te betalen voor het levensonderhoud van zijn kind. Uw kind zou er ook voor kunnen kiezen af te zien van alimentatie.

  2. Anneke op 7 augustus 2014 om 16:10

    Hoi Roos,

    het is inderdaad zo geregeld, dat kinderen vanaf 18 jaar hun bijdrage voor het levensonderhoud (indien die behoefte er is) rechtstreeks aan hun mag worden overgemaakt door de alimentatieplichtige, in dit geval haar vader. Op de site van het nibud kun je inderdaad veel informatie vinden. Kostgeld betaalt een kind pas wanneer hij een eigen inkomen heeft en kan bijdragen in de kosten voor de huishouding. Deze zomer zou je zelf met haar om de tafel kunnen gaan zitten, zodat zij hier wel enig inzicht in krijgt. Desnoods beginnen met een schriftje waarin zij haar uitgaven bijhoudt, zodat zij langzaam kan wennen aan wat alles kost, daarnaast kun je met haar afspreken dat je 1x per maand samen even kijkt wat zij ervan vindt en hoe het gaat. Veel kinderen worden hier ineens mee geconfronteerd als zij op kamers gaan en de schulden onder studenten is veel hoger dan je zou vermoeden. Goed dat je hierover nadenkt en bespreekbaar maakt, dit leeft bij veel ouders. Veel liefs.

  3. Tessa op 30 juli 2014 om 20:18

    Hoi Roos,

    Ik heb meegemaakt dat mijn vader aan mij wilde gaan betalen vanaf mijn 18e. Daarbij bleek ook dat hij minder kon betalen dan dat hij daarvoor deed. Om een lang verhaal kort te maken: ik heb veel last gehad van het feit dat alle geldzaken opeens via mij geregeld moesten/gingen worden. Ik woonde op mijn 18e nog thuis, en heb toentertijd mijn vader gezegd dat zolang ik nog thuis zou wonen ik de alimentatie alsnog over zou maken naar mijn moeder. Dat heb ik ook altijd gedaan totdat ik een jaar later uit huis ging. Hij was het daar niet mee eens, maar het was opeens ‘mijn geld’ dus ik kon ook zelf beslissen dat ik het aan mijn moeder ‘gaf’, zij was toen ten slotte nog degene die mij verzorgde dus ik vond dat zij recht had op het geld.
    Ik heb toentertijd ook moeten uitrekenen hoeveel ik kostte. Via het Nibud kunt u zien hoeveel een thuiswonend kind van 18 ongeveer kost, zo heb ik dat toen ook uitgerekend. Op die manier kunt u een beetje een schatting maken wat er nodig is. U kunt deze informatie vinden via http://www.nibud.nl/.

    Ik vind het fijn om te lezen dat u aangeeft dat u uw kind er niet teveel mee wil belasten. Ik hoop dat dat lukt. Het belangrijkste is denk ik dat u goed blijft communiceren met uw ex. Mijn ouders konden niet meer met elkaar communiceren, dus alle (geld)zaken werden met mij besproken. Hopelijk kunnen jullie dat beter met elkaar oplossen.
    Ik denk dat het goed is om het ook zelf met uw dochter te bespreken. Waar heeft ze behoefte aan? Ik stak namelijk als een struisvogel m’n kop in het zand, wat het tussen mij en mijn vader er niet beter op maakte. Mijn moeder zat er boven op waardoor ik alleen nog maar meer de geldproblemen ging vermijden. Ik zou u dus als tip willen meegeven dat je het wel bespreekbaar maakt met uw dochter, maar zonder al te veel te oordelen over uw ex. Daar heeft uw dochter namelijk niks aan: dat zal het de zaak alleen maar lastiger maken.

    Ik hoop dat u hier iets mee kan. Ik ben bang dat ik u inhoudelijk niet veel meer kan vertellen. Het enige dat ik u wil meegeven, is dat ik hoop dat het u/jullie wel lukt om uw dochter er zo min mogelijk bij te betrekken. Veel sterkte!

Laat een reactie achter