4 weken vakantie

Dag,
Graag jullie visie op het volgende: de ex van mijn vriend wil met hun dochter van 7 – wanneer ze 9,5 is – een verre reis maken van 4 weken. Mijn vriend vraagt zich af of 4 weken niet te lang is voor haar leeftijd. Wat denken jullie? Is 4 weken te lang voor een meisje om de andere ouder te missen? (ze komt nu om de 2 weken een weekend en door de week een dag en in de vakanties is het half half).
Dank alvast voor het meedenken!

2 reacties

 1. Samantha op 29 september 2019 om 17:53

  Beste A.,

  Wat goed dat u ons forum heeft gevonden en ons dus om advies vraagt. Ik vind het wel een lastige vraag, aangezien elk kind natuurlijk anders is. Ik ging zelf inderdaad ook altijd om het weekend naar mijn vader, en in de vakanties ook half half. Ergens miste ik de mijn moeder wel als ik bij mijn vader was, maar aan de andere kant viel dat ook altijd wel mee. Overdag waren we vaak leuke dingen aan het doen, waardoor ik er niet heel erg mee bezig was. Vooral in de avonden miste ik mijn moeder vaak wel. Wat mij daar toen heel erg bij geholpen heeft is door om de dag (of soms elke dag als dat mogelijk was) even te bellen of Skypen met mijn moeder en te vertellen hoe mijn dag was geweest. Op momenten waarop bellen niet kon, schreef ik in een soort dagboek wat ik graag aan mijn moeder had willen vertellen, zo kon ik toch mijn verhaal voor mijn gevoel een beetje kwijt. En wat ik ook altijd heel fijn vond, was een kussensloop meenemen met het luchtje van mijn moeder erop. Zo was mijn moeder toch altijd een klein beetje bij me, het voelde in ieder geval heel vertrouwd zo tijdens het slapen. Dat zijn dingen die mij heel erg hielpen en het voor mij verder eigenlijk dus nooit echt een probleem is geweest om lang weg te zijn van een van mijn ouders. Dit deed ik al op die manier vanaf vrij jonge leeftijd. En vanuit die ervaring zou ik dus zeggen dat het prima zou moeten kunnen, maar zoals ik al zei is elk kind natuurlijk anders. Ik denk dat jullie zelf het beste kunnen inschatten hoe zij hierop zal reageren. Ik vind het in ieder geval al goed dat jullie er zo mee bezig zijn en over nadenken. Misschien is het nog een idee dat je vriend en ex hier samen een keer over praten en samen denken over wat haar zou kunnen helpen? Of dat jullie er met haar zelf over praten, dat ze zelf kan meedenken wat ze fijn zal vinden 🙂

  Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben!

  Veel liefs en succes,
  Samantha 2. Heleen op 28 september 2019 om 16:31

  Beste A.,

  Bedankt dat u deze vraag hier stelt, en wat goed dat u zo probeert mee te denken over het kind van uw partner. Ik kan me heel goed voorstellen dat het moeilijk is om in te schatten of hun kind zo’n tijd goed kan overbruggen.

  4 weken is inderdaad best een tijdje. Toen ik die leeftijd had verdeelden mijn ouders de vakantie ook altijd, waardoor ik eerst 3 weken met de ene ouder, en vervolgens 3 weken met de andere ouder op pad ging. Ik miste natuurlijk af en toe wel mijn andere ouder, maar kon er aan de andere kant ook heel erg van genieten om die tijd intensief bij mijn ene ouder te zijn. Voor de laatste week van de vakantie maakte ik dan vaak een afkruis kalender, waarin ik elke dag van de laatste week afkruiste, zodat ik wist wanneer ik mijn andere ouder weer zou zien. Hierdoor werd zo’n tijd een stuk overzichtelijker, en wist ik precies hoe lang het nog duurde als ik mijn andere ouder af en toe miste.

  Ik kan me voorstellen dat het voor de dochter van uw partner best een spannende beslissing is. Maar het is fijn om te lezen dat jullie er zo goed proberen rekening mee te houden. Daarom zou ik als tip willen geven om het ook een keertje met de dochter zelf te bespreken. Misschien heeft zij er veel vertrouwen in, en kunnen jullie haar helpen met bijvoorbeeld zo’n afstreep systeem om eventueel de laatste week wat overzichtelijker te maken?

  Ik hoop dat u hier iets aan heeft gehad en als u nog meer vragen heeft, stel ze dan gerust!

  Liefs, Heleen