Manon (20) in

Verantwoordelijk voor broertjes en zusje

Dit berichtje is vooral om mijn hart even te luchten.

Mijn ouders zijn gescheiden toen ik zelf 9 á 10 was. Ik heb nog twee jongere broertjes en een jonger zusje.
De laatste paar weken ben ik mij gaan realiseren hoe slecht mijn ouders met mij en mijn broertjes en zusje zijn omgegaan. Ze hebben ons als afstootkussens en postduiven gebruikt. Hebben/hadden we tegenwoord? Hadden we grenzen die hun gevoelens kwetsen? Dan waren we ondankbare kinderen die hun verdriet niet in acht namen. We konden dan maar beter een ander huis zoeken. Daarnaast hebben ze beide verschillende problemen en gebruiken ze deze kaarten graag om medelijden bij ons op te wekken.
Ik moest als oudste ook helpen bij het opvoeden van mijn broertjes en zusjes en kreeg ik verantwoordelijkheden die ik niet had moeten krijgen. Want ik was ‘oud en wijs genoeg’. Ondertussen is dit automatisme geworden, voornamelijk om mijn broertjes en zusje te beschermen. Ik wil liever dat ze op mij afreageren dan op de rest. Mij zijn ze als dochter al verloren namelijk. Ze zijn daarvoor te vaak over mijn grenzen gegaan.

Het liefst vertrek ik zo snel mogelijk uit huis, om mentaal en emotioneel te helen. Maar deze gedachte geeft mij ook weer zorgen, vanwege mijn broertjes en zusje. Zodra ik weg ben of mijzelf afreageer op hun, krijgen zij de woede over zich heen.

Het ergste is dat ik ondertussen niet meer weet of ik mij aanstel of dat er echt iets aan de hand is.

Bedankt dat ik dit hier kwijt kan, Villa Pinedo 🙂

3
Reacties

avatar
3 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
LotteManonNine Recent comment authors
  Op de hoogte blijven  
nieuwste oudste meest gestemd
Laat het mij weten wanneer er
Lotte

Lieve Manon, Bedankt voor je bericht, wat goed en fijn dat je je hart hier lucht. Hopelijk luchtte dat ook echt al wat op! Je schrijft dat je bent gaan beseffen hoe slecht jouw ouders jullie behandelen en dat tegenspraak niet geduld wordt, anders zijn jullie ondankbaar. Super naar!! Maar helaas ook heel herkenbaar. Ik ben mij sinds een aantal jaren ook gaan beseffen dat mijn moeder regelmatig op een nare manier met mij en mijn zusje omgaat. Ze kan heel onvoorspelbaar zijn, erg boos worden om de kleinste dingen en maakt ons dan pijnlijk duidelijk wat wij volgens haar… Lees verder »

Manon

Hey lieve Manon, Wauw, wat knap dat je je verhaal durft te delen en wat fijn dat je ons forum hebt gevonden! Wat moet de afgelopen tijd zwaar voor je zijn geweest. Het is voor mij erg herkenbaar. Mijn vader heeft tijdens de scheiding ook alleen zijn verdriet voorop gezet en nooit aan die van mijn broertje of mij gedacht. We moesten altijd maar rekening houden met hem. Hij verwachtte vervolgens van mij dat ik taken in het huishouden deed, omdat hij 5 dagen in de week werkte. Ik had daarentegen ook gewoon school en werkte drie avonden in de… Lees verder »

Nine

Lieve Manon, Ik vind het super mooi en knap van je dat je je hart hier lucht. Hoe voelde het, toen je het bericht had geplaatst? Ik ben ook benieuwd of je hier al lang mee zit. Ik deelde laatst iets heftigs uit mijn eigen situatie, na het delen voelde het alsof er een last van mijn schouders viel, zó fijn was het om het eindelijk niet meer alleen te ‘dragen’. Je vertelt over jouw situatie, en eerlijk gezegd schrik ik er best wel van. Wat je verteld vind ik best wel heftig. Als je geen rekening hield met je… Lees verder »