L (22) in

verantwoordelijk voelen voor vader

Hallo,

Mijn ouders zijn gescheiden sinds ik 16 jaar was, het scheidingsproces is ongeveer afgerond toen ik 20 was (veel gezeur over geld). Voor die tijd was ik altijd heel energiek, blij en gelukkig. Sinds de scheiding is dit allemaal wat minder geworden.

Ik heb een vader die manisch depressief is (erge stemmingswisselingen) en die zichzelf en zijn bezittingen laat verwaarlozen. Ik heb het gevoel dat ik nu mede verantwoordelijk ben voor zijn bezittingen en zijn geluk omdat hij geen partner heeft en best druk is met zijn eigen zaak. Ik voel veel druk om zijn leven te beter te maken. Ik probeer altijd positief te zijn als ik bij hem ben, maar elke keer als ik weer wegga voel ik me somber.

Eigenlijk wil ik niet meer zoveel zorg dragen voor mijn vader omdat dit veel energie van mij vraagt. Ook wil ik graag niet meer beïnvloed worden door mijn vader zijn stemming. Ik denk dat ik mij hierdoor ook minder gelukkig ben gaan voelen.

Is er iemand die iets soortgelijks heeft meegemaakt of iemand die hier advies over heeft?

Alvast bedankt,
L

Op de hoogte blijven
Laat het mij weten wanneer er
guest
6 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
Ilse
Ilse
1 maand geleden

Hey L! na het lezen van je verhaal komt er bij mij wel een stukje van herkenning boven. Mijn vader heeft al zolang als ik het mij kan herinneren last van stemmingswisselingen. Vooral als kind kon hij soms erg boos/geïrriteerd doen. hoe ouder ik word hoe meer ik begin in te zien hoe erg het soms aanwezig is. de ene dag hebben we het ontzettend gezellig en de andere dag hoef ik maar 1 woord te zeggen waardoor hij het al zat is. Vooral toen ik ik de pubertijd kwam wist ik niet hoe ik hier mee om moest gaan.… Lees verder »

L
L
1 maand geleden

Hallo reageerders, Bedankt voor jullie aardige en hulpvolle berichten! Ik heb het er laatst met mijn vader over gehad hoe ik mij voelde in deze situatie. Zijn reactie was dat hij niet veel kon veranderen aan de situatie omdat hij niet veel kan doen aan de depressiviteit en druk is met zijn werk. Hij zij wel dat hij zichzelf altijd red en een vechter is, dat was fijn om te horen. De tip om met de familie en vrienden van mijn vader te praten is wel handig. Ik denk inderdaad ook dat ik hier wat meer bevestiging kan krijgen over… Lees verder »

Maartje
1 maand geleden
Reply to  L

Hee L!

Wat fijn dat je het er met je vader over gehad hebt! Lastig dat het niet meteen opgelost kan worden, maar het bespreekbaar maken is al stap 1 en die heb je gezet!
Hopelijk helpt het praten met familie en vrienden. Mocht je meer steun nodig hebben, we zijn er voor je 🙂
Succes!

Liefs,
Maartje

Maartje
1 maand geleden

Lieve L, Wat fijn dat je ons gevonden hebt en goed dat je jouw verhaal deelt! Ik heb niet exact hetzelfde meegemaakt, maar ik kan begrijp wat je zegt met je verantwoordelijk voelen voor het geluk van je vader. Het feit dat je vader manisch depressief is maakt het niet makkelijker. Tuurlijk wil je dat jouw vader gelukkig is maar ik denk dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn of haar eigen geluk. Dus jij bent niet verantwoordelijk voor het geluk van je vader. Ik vind het wel heel goed dat je probeert positief te zijn wanneer je bij hem bent!… Lees verder »

Helper2000
1 maand geleden

Hallo,
Wat lastig voor je! Maar wel knap dat je dit durft te vertellen! Misschien moet je je vader vragen of je ergens mee kan helpen en anders kan je misschien een soort site opzoeken voor hem waar hij ook zijn hart kan luchten? Anders kan je hem misschien laten praten met een buddy. Ik hoop dat het snel beter gaat!
Heel veel liefs,
Anke-Hilda

Liza
1 maand geleden

Lieve L, Goed van je dat je naar het forum komt om hier een bericht over te schrijven. Ik vind het zelf altijd al opluchten om iets even van mij af te schrijven! Wat rot dat je je zo verantwoordelijk voelt voor je vaders geluk. Ik weet precies wat je doormaakt, ik heb hier namelijk niet eens zo heel lang geleden zelf ook veel last van gehad. Ik had ook het idee dat ik voor mijn vader moest zorgen omdat het anders niet goed met hem zou gaan. Wat mij heeft geholpen is contact opnemen met zijn vrienden en familie… Lees verder »