Bart (12) in

Kort lontje

Ik kan heel slecht met mijn vader praten omdat ik een vader heb die heel erg snel boos wordt (een kort lontje.) En ik durf dus helemaal niks tegen hem te zeggen over de scheiding. Als ik bij m’n vader ben durf ik ook niks meer naar m’n moeder te sturen op whatsapp of sms omdat ik weet dat hij altijd mijn telefoon controleert.

3 reacties

 1. Floor op 6 februari 2019 om 12:56

  Hi Bart,

  Wat dapper van jou dat jij hier je verhaal wil delen! Ik heb ook gescheiden ouders en herken mij wel een beetje in jouw verhaal. Mijn moeder werd ook altijd snel boos of geïrriteerd zijn, dit reageerde ze vaak af op mij. Ik probeerde me er altijd niks van aan te trekken, maar dat was soms best moeilijk. Ik wilde namelijk geen ruzie maken, ik wilde gewoon dat het altijd gezellig was thuis! Maar toen het steeds vaker gebeurde kon ik er op een gegeven moment niet meer tegen en ben ik een keer heel boos op mijn moeder geworden. Mijn moeder schrok daar wel van, omdat dat nooit voorkwam. Eigenlijk was ik toen niet boos, maar heel verdrietig. Ik heb er toen goed over gepraat met mijn moeder en eerlijk verteld wat mij allemaal dwars zat en dat ik het bijvoorbeeld heel vervelend vond dat er altijd zo’n spanning was. Dit hielp gelukkig heel erg, omdat mijn moeder vanaf toen veel meer rekening met mij hield en ik ook met haar. We spraken bijvoorbeeld ook af dat als 1 van ons het gevoel had boos te worden, we dit meteen zouden zeggen zodat de ander zich niet persoonlijk aangevallen zou voelen en we hier meteen even over konden praten, of zeggen dat je even met rust gelaten wil worden. Misschien helpt het wel om hier iets over af te spreken, dan begrijp je elkaar misschien beter (:

  Ik snap dat je het lastig vindt om erover te praten met je vader, omdat je misschien bang bent dat hij dan weer boos wordt, dat herken ik wel! Zou je het wellicht fijn om op te schrijven wat je allemaal dwars zit, zodat je dit aan je vader kunt geven (als je dat wil)? Voor mij luchtte het ook op om frustraties van mij af te schrijven. Hierin zou je bijvoorbeeld ook kunnen schrijven dat je het vervelend vindt dat hij je telefoon controleert. Praat je hier ook weleens over met je moeder? Misschien kan je moeder hierbij helpen, zij kent jou vader in ieder geval vast heel goed. Wist je ook al dat je bij Villa Pinedo een online-Buddy kunt krijgen? Wellicht vind je het fijn om bij een Buddy je hart te luchten en kan hij of zij jou ook tips geven. Via de volgende link kun je je hiervoor aanmelden als je dat wil: https://www.villapinedo.nl/ik-wil-een-buddy/ (:

  Succes Bart!

  Liefs,
  Floor

 2. Danique op 6 februari 2019 om 00:42

  Hoi Bart ,
  Ik vind het heel knap dat je hierover verteld. Ik heb helaas is een soortgelijke situatie gezeten toen ik klein was. Ik mocht nooit over mijn moeder praten als ik bij hem was. En al zeker niet bellen met haar. In het begin vond ik dat heel lastig want ik misde mijn moeder. Ik heb toen mijn opa en oma erbij gehaald en tegen hen verteld wat er aan de hand was. Toen mijn vader hoorde van hen dat ik een beetje bang voor hem was en dus daarom niet graag langs kwam begreep hij het. Probeer het bespreekbaar te maken! Er zijn vast mensen om je heen die even met jou en je pappa kunnen praten.

  Liefs danique

 3. Lisa op 5 februari 2019 om 18:14

  Hoi lieve Bart,
  Wat super stoer en dapper van je om hier je verhaal te delen! Zelf heb ik ook gescheiden ouders en vond ik het lastig om met hun emoties, als boosheid en verdriet, om te gaan. Wat mij toen heel erg heeft geholpen is het schrijven van brieven, omdat ik praten moeilijk vond. Misschien is dit voor jou ook een idee? Zet eens op papier wat je voelt, wat je leuk vindt en wat minder leuk, en wat jouw wens is: wat zou je graag willen dat er verandert? Je hoeft deze brief niet te geven want het kan jou ook helpen met bedenken wat je voelt en wat je graag zou willen.

  Heb je het hier misschien al over gehad met broers of zussen, je moeder, of opa’s en oma’s? Zij kennen jou en jouw vader natuurlijk ook goed, het kan helpen om met hen te bespreken wat je voelt! Misschien kunnen ze je helpen met een plan bedenken hoe je dit het beste tegen je vader kan zeggen, of is het fijn als ze met je mee gaan. Zo vind ik het heel fijn dat ik even met mijn broertje of vriendinnetje kan kletsen over dingen die me dwars zitten, het kan heel erg opluchten en daarna voel ik me meestal een stuk beter!

  Als je het fijn vindt om je moeder te spreken als je bij je vader bent, is het misschien een idee om een vaste dag af te spreken waarop dit kan. Zo kun je op tegen je moeder kletsen als je bij je vader bent, en met je vader kletsen als je bij je moeder bent. Als je dit graag wil natuurlijk! Je vader (of moeder) kan zo je gesprekken niet meelezen en hij of zij hoeft hier ook niet boos om te worden 🙂

  Het allerbelangrijkste is denk ik om te weten dat jouw vaders korte lontje niet jouw schuld is! Wist je al dat ze op deze site handige en leuke filmpjes hebben over tips en trucs voor kinderen van gescheiden ouders?

  Als je nog vragen hebt, laat het dan alsjeblieft weten!
  Heel veel liefs!
  Lisa

Laat een reactie achter