Danique (22) in

Ik voel me schuldig bij het stellen van grenzen

Beste villa pinedo,

Mijn ouders zijn nu enige tijd uit elkaar, maar vooral bij mijn moeder overheersen bittere gevoelens naar mijn vader, hoe hij haar in de steek heeft gelaten, slecht heeft behandeld, minderwaardig heeft laten voelen etc.
Ik heb moeite met het aanhoren hiervan, maar voel me ook schuldig bij het grenzen stellen. Mijn moeder zegt vaak dat ze nooit ergens met mij over kan praten, en dat is ook waar want mijn tolerantie en aandacht voor dit onderwerp is erg laag. Het maakt me ongelukkig, dus ik trek me snel mentaal en/of fysiek terug.
Mijn vraag is eigenlijk: Hoe gaan jullie om met ouders die veel in jouw bijzijn spreken over de negatieve kanten van de andere ouder?
Grenzen stellen lijkt een logische stap, maar ik voel me er schuldig over en twijfel over mijn “rechten” om haar de mond over dit onderwerp te snoeren. Hebben jullie grenzen aangegeven en hoe hebben jullie deze bewaakt ondanks een mogelijk schuldgevoel?

Op de hoogte blijven
Laat het mij weten wanneer er
guest
3 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
Lisa
28 dagen geleden

Hey Danique, Fijn dat je ons forum gevonden hebt om je vraag te stellen. Als ik het goed begrijp zegt jouw moeder slechte dingen over jullie vader waar jullie bij zijn, en misschien zelfs direct tegen jullie. Jij vindt dit lastig en bent op zoek naar hoe je hiermee om kunt gaan. Ik herken deze situatie heel goed. Mijn ouders hebben ook een lange tijd veel slechte dingen over elkaar gezegd tegen ons. Mijn moeder zei bijvoorbeeld dat mijn vader haar kapot heeft gemaakt en mijn vader zei dat mijn moeder een stoornis heeft. Als mijn moeder zegt ´je bent… Lees verder »

Robbert
28 dagen geleden

Dag Danique, Fijn dat je even hier terecht kan om een vraag te stellen. Jouw situatie ken ik nog heel goed vanuit mijn scheidingsperiode. Mijn moeder vergeleek mijn zusje en mij heel veel met mijn vader. Daarbij ging ze dan ook zeggen wat voor man het was, hij haar in de steek had gelaten en ook slecht heeft behandeld. In het begin knikte ik heel vaak ja en amen, maar op een gegeven moment was ik er klaar mee en heb ik echt heel duidelijk gezegd dat ze hier mee moest kappen. Kijk dat jouw moeder niet met je vader… Lees verder »

Fleur
28 dagen geleden

Hoi Danique, fijn dat je er bent! Ik herken heel erg wat je schrijft over het negatief praten en het dilemma waar je in zit. Ik kan me voorstellen dat je je loyaal voelt naar je moeder toe, maar ook voor jezelf in wil staan. Wat zou je in het diepste van je hart willen? Mijn moeder praatte (en nog steeds wel eens) negatief over mijn vader. Vaak dacht ik: ”Laat haar maar praten, trek je er niets van aan”. Ik ben ook iemand die confrontaties liever uit de weg gaat. Mijn broer is precies het tegenovergestelde daarvan, die ging… Lees verder »