Jonas (13 jaar) in

Durf het niet te zeggen

Hoi ik ben Jonas.

Ik wil graag bij mn moeder wonen.
En ik durf niet te zeggen tegen mn vader.
Ik ben bang dat mn vader boos word (ik weet hoe hij is aggresief)
Heeft iemand nog tips hoe ik het het beste aan kan brengen

6 reacties

 1. luca op 18 februari 2019 om 18:05

  ZORG ERVOOR DAT ER IEMAND BIJVOORBEELD JE OPA OF OMA ZODAT ALS HIJ AGRESIEF WORDT DAN ZEGT JE OMA OF OMA DAT HIJ ZICH GEDIJSD MOET HOUDEN

 2. Nicole op 13 februari 2019 om 13:58

  Hee hallo Jonas,

  Bedankt voor jouw bericht op het forum hier, super knap dat je dit met ons deelt en zo om tips vraagt!
  Je geeft aan dat je graag bij je moeder wilt wonen maar bang bent voor de reactie van je vader omdat je weet hoe agressief hij is, wat heftig voor jou zeg! Je vraagt nu om tips voor hoe je je vader het beste kan vertellen dat je graag bij je moeder wilt wonen, ik vind het echt goed van je dat je naar de beste manier om het met je vader te delen zoekt!
  Ik herken je angst voor je vader die boos wordt heel erg goed. Toen ik een paar jaar ouder dan jij nu bent was, woonde ik zelf ook bij mijn vader. Ik zat niet lekker in mijn vel en wilde, net zoals jij nu, ook bij mijn moeder wonen. Ik wist helemaal niet hoe ik dit met hem moest delen en ik was ook zo bang voor zijn reactie dat ik het niet als optie zag om het te doen. Uiteindelijk kreeg ik ruzie met mijn vader en ben ik bij mijn moeder gaan wonen. Of ik deze ruzie had kunnen voorkomen weet ik natuurlijk niet maar nu ik achteraf terug kijk op de situatie denk ik wel degelijk dat het voor ons allebei beter was geweest als ik eerder weg was gegaan. Ik had dus toch beter aan kunnen geven dat ik bij mijn moeder wilde wonen, hoe moeilijk dat ook was voor me. Als ik de tijd terug kon draaien had ik dan ook zeker hulp gevraagd aan mensen in mijn omgeving. Ik wil jou nu dan ook meegeven dat het belangrijk is dat je je gevoelens met iemand deelt. Je geeft aan dat je vader agressief kan zijn, dus ik denk ook dat het een goed idee is dat je dit sowieso eerst met iemand anders deelt. Misschien kunnen jullie dan samen het gesprek aangaan met jouw vader. Is er iemand in je omgeving waar jij je fijn bij voelt en je deze gevoelens zou kunnen delen? Ik snap dat dat ook erg spannend kan zijn, als je het fijn vindt om hier vaker met een van ons over te praten is dat ook mogelijk! Je kunt met een van ons chatten in onze chat-app, wij zijn er om naar jou te luisteren en met je mee te denken. Zou je dat fijn vinden? We zijn er graag voor je! Je kunt hier meer informatie over vinden op https://www.villapinedo.nl/informatie-over-buddy/.

  Kun je hier iets mee Jonas? Ik hoop dat je situatie snel fijner wordt voor jou!

  Veel liefs,
  Nicole

 3. Jesse op 12 februari 2019 om 20:33

  hey jonas, wat naar dat je in deze situatie bent gekomen ik begrijp er wel wat van, als je het niet durft dan kan je het mischien tegen je moeder of opa en oma zeggen en die kunnen een mailtje sturen naar je vader, of als je een voogd hebt met hem/haar praten. als dat allemaal niet het geval is dan zal ik met een beste vriend of iemand die je kan vertrouwen praten wat je moet doen, ik hoop je genoeg geinformeert te hebben groetjes van jesse.

 4. kaylee op 11 februari 2019 om 17:41

  lieve Jonas, wat fijn dat jij jouw verhaal met ons wilt delen. wat vervelend om te lezen dat je dit eng vindt om te vertellen, maar daar kan ik je heel goed in begrijpen. ik wilde ook altijd heel graag bij mijn moeder wonen, en dit vond ik ook altijd lastig om te zeggen tegen papa, ik heb het meerdere keren aangegeven. zou je het misschien samen met je moeder aan je vader kunnen vertellen? of misschien kun je aan je moeder het verhaal uitleggen en vragen hoe zij het t beste aan zou pakken. wat het meest belangrijke is wanneer je zo iets gaat doen vind ik, is dat je bij jouw eigen gevoel blijft, en uitlegt waarom jij graag bij je moeder wilt wonen. zodat je vader zich ook kan verplaatsen in jouw gevoel.

  hopelijk heb je wat aan mijn tips,

  liefs, kaylee

 5. Dolores op 11 februari 2019 om 15:42

  Lieve Jonas,
  Ik weet hoe je je voelt. Ik durfde het ook niet te vertellen. Logisch dat je niet wilt dat je vader boos of verdrietig wordt. Ik was zelf niet bang dat mijn vader boos zou worden, maar wel dat ik hem heel veel pijn zou doen omdat hij ook depressief is. Ik praatte zelf met mijn psycholoog erover en zo hebben we samen met mijn vader gepraat. Misschien is het fijn voor je om het eerst aan je moeder te vertellen en haar vragen wat het beste is en het misschien samen met haar gaat vertellen aan je vader. Mijn tip is dat als je met je vader gaat praten. Dat je hem wel duidelijk maakt waarom je graag bij je moeder wilt wonen.

  Ik wens je alle liefde en geluk toe

  liefs, Dolores

 6. charlotte op 10 februari 2019 om 15:21

  Lieve Jonas,
  wat goed van je dat je hier je vraag komt stellen, en wat ontzettend knap dat je zo goed weet wat je wilt. Zelf heb ik niet in zo’n situatie gezeten als jij, maar mijn broertje helaas wel. Hij is na de scheiding nog regelmatig bij mijn moeder geweest maar wilde dat eigenlijk niet. De vriend van mijn moeder is ook agressief en als iets niet gaat zoals hij wil dan kan hij ook helemaal ontploffen. Uiteindelijk heeft hij het volgehouden tot hij 16 was omdat je dan volgens mij officieel zelf mag kiezen. Hij heeft toen gezorgd dat hij mijn moeder in een openbare ruimte met andere mensen erbij vertelde dat hij niet meer wilde komen, zodat als die vriend mee luisterde over de telefoon (wat hij regelmatig deed omdat hij mijn moeder niet vertrouwde) niet kon komen om een van hen pijn te doen. Daarna heeft hij telefonisch nog een keer tegen mijn moeder verteld hoe hij zich voelde met haar vriend erbij. Op deze manier liep hij zelf geen gevaar en mijn moeder kon haar vriend een beetje rustig houden zonder zelf boos te worden ofzo. Misschien is het voor jou ook een idee om het in het openbaar te doen zodat je vader ook minder agressief word. En anders helpt het misschien om een brief naar hem te schrijven, zodat hij het eerst even kan laten bezinken en rustig worden voordat je erover gaat praten. Wat je ook gaat doen, de open brieven van Villa Pinedo kunnen je helpen. dit zijn algemene brieven waarin je als kind aan je ouders kan vertellen wat jij fijn zou vinden. Er staan stukjes in over dat je niet tegen de ene ouder kiest als je bij de andere gaat wonen en dat soort dingen. Hier kan je de open brief vinden. https://www.villapinedo.nl/open-brief-voor-ouders/. Daarnaast zou het wel fijn kunnen zijn om je aan te melden bij het Buddy Project. dit zijn jongeren net zoals jij en ik die er helemaal voor jou zijn. Via een app hebben zij regelmatig contact met jou en kunnen zij je nog verder helpen met een plan maken. https://www.villapinedo.nl/informatie-over-buddy/ Via dit linkje kun je meer info vinden.

  Lieve Jonas, ik hoop dat ik je zo een beetje geholpen heb en dat je snel bij je moeder kan wonen.

  Lieve groetjes,
  Charlotte

Laat een reactie achter