Melanie (19) in

Alimentatie

Hallo,
Mijn ouders zijn nu ruim 5 jaar gescheiden. Mijn vader betaald mijn moeder alimentatie voor zowel mij als mijn zusje. Mijn zusje en ik woonden eerst altijd bij mijn moeder en 1x in de 2 weken een weekend bij mijn vader. Nu woon ik half bij mijn vader en half bij mijn moeder. Mijn ouders hebben daarom besloten dat mijn vader de helft van de alimentatie voor mij betaald. Mijn moeder vindt echter dat mijn vader ook moet meebetalen aan andere kosten, bijv. de fietsenmaker. Mijn ouders verdienen ongeveer even veel. Ik en mijn vader vinden het daarom onzin dat hij ook aan andere kosten moet meebetalen, kosten die mijn moeder van de alimentatie kan betalen. Ik krijg van beide ouders geen zak-/kleedgeld en betaal mijn zorgverzekering, telefoonrekening etc. zelf, dus de kosten voor mijn ouders zijn verder gelijk. Wat vinden jullie? Hoort mijn vader mee te betalen aan deze ‘extra’ kosten of is de alimentatie meer dan genoeg?

2 reacties

 1. Anne op 6 december 2018 om 16:54

  Beste Melanie,

  Bedankt voor je bericht. Ik vind als de kosten verder voor je ouders gelijk zijn, dat het niet nodig is om mee te betalen aan de extra kosten. Mijn vader betaalt ook alleen alimentatie en mijn moeder de rest (wonen). Ook ik betaal zelf mijn rekeningen, zoals zorgverzekering, collegegeld en telefoonrekening. Mijn vader verdient ten opzichte van mijn moeder meer en betaalt minder dan wat hij eigenlijk zou moeten, daarom vind ik dit dan ook niet eerlijk. Maar als in jou geval het zo is dat beide evenveel aan kosten voor jou uitgeven, dan vind ik dat het meer dan genoeg is dat hij alimentatie betaalt.
  Het blijft altijd voor iedereen verschillend zo’n geldvragen. Maar zo denk ik hier in ieder geval over.

  Ik wens je veel liefs,
  Anne

 2. Amélie op 6 december 2018 om 16:50

  Beste Melissa,

  Goed dat je hierheen komt met je vraag! Is wel een lastige haha.. Mijn ouders hebben lang ruzie gehad over alimentatie. Mijn vader verdient goed, mijn moeder was toen werkloos. Alimentatie was dus hoog, maar mama vond ook dat papa meer moest betalen, voor bijvoorbeeld uitjes van school of rijbewijs. Papa zei dat dat van de alimentatie kon.
  Persoonlijk vond ik dat papa al genoeg betaalde en zich helemaal kapot werkte, dus hoewel onze situaties anders zijn herken ik wel het stuk dat je moeder graag meer wil om ook de extra kosten te dekken.
  Ik heb me er een tijd mee bemoeid maar ik merkte dat ik er enorm gestressed van werd. Constant aan de andere ouder uitleggen wat die ander wil en de boel proberen te sussen. Weet dat je, als je er graag buiten gehouden wil worden, je dat ook gewoon kan zeggen! Ik werd er op een gegeven moment moe van en heb toen aangegeven dat ik er klaar mee was. Sindsdien vechten ze het samen uit en blijft ik erbuiten.
  Als je er wel graag een zeg in wil hebben, wat ik ook kan begrijpen, dan zou je misschien eens kunnen kijken naar het convenant. Hierin hebben je ouders als het goed is afgesproken hoe ze omgaan met de kostenverdeling, hopelijk geeft dat dwn meer duidelijkheid. Als dat er niet duidelijk in staat kun je misschien eens met je moeder praten. Vertel haar dat je het niet fijn vindt dat ze meer alimentatie van je vader vraagt. Toch vind ik eigenlijk dat dat iets is tussen jou ouders en dat jij je daar niet druk om hoeft te maken.

  Ik hoop dat je hier wat aan hebt, je kunt altijd nog een berichtje terug sturen!
  Gr, Amélie

Laat een reactie achter