Zouden scheidende ouders een cursus moeten volgen?

nadine
01 jun 2015

Sinds 2009 zijn ouders met kinderen die willen scheiden verplicht een ouderschapsplan op te stellen en te overleggen aan de rechter. Hierin staan afspraken over de opvoeding, kosten, verblijf etc. van hun kinderen. Juriste Marit Thomassen maakte vorige week bekend het nut niet in te zien van een ouderschapsplan en pleit voor een ouderschapscursus.

Wat houdt de ouderschapscursus in? En is het ouderschapsplan echt zo nutteloos als zij beweert?

Door dit ouderschapsplan moeten ouders goed nadenken over hoe zij willen dat dingen geregeld zijn na de scheiding. Hoe preciezer deze afspraken gemaakt worden, hoe minder onenigheid de ouders kunnen maken. Alleen is het ouderschapsplan is niet zo strikt als het lijkt. Als ouders er niet uitkomen samen, kan de rechter toch een echtscheiding uitspreken en zelf de afspraken bepalen. Uit het onderzoek van Marit Thomassen blijkt dat gescheiden ouders met een ouderschapsplan nog net zo verwikkeld raken in juridische conflicten als voorheen.

Ondanks deze feiten vind ik een ouderschapsplan nog steeds een goed idee. Ouders moeten inderdaad een goed plan maken voor de toekomst. Aangezien je niet alles kunt voorzien, is het belangrijk dat dit plan aangepast kan worden indien nodig. Gelukkig kan dat, en worden de aanpassingen beoordeeld door de rechter.

Naast een ouderschapsplan, lijkt een ouderschapscursus mij zeker ook nuttig. Het bewust maken van ouders over wat een scheiding doet met de kinderen is heel belangrijk. Hopelijk worden de negatieve gevolgen van een echtscheiding hierdoor verminderd. Ouders moeten gewezen worden op wat (bewezen) schadelijk is voor hun kind en welke gedragingen en handeling juist wel in het belang van hun kind zijn. Dit kunnen ouders in ieder geval leren via de online workshop die wij, van Villa Pinedo, hebben ontwikkeld: http://www.villapinedo.nl//online-workshop/

Maar als ik echt eerlijk ben, vind ik het nog steeds ongelofelijk dat al deze acties überhaupt opgezet moeten worden! Dat er nog zoveel ouders zijn die zich niet lijken te beseffen hoe vreselijk een echtscheiding kan zijn en zich zo kinderachtig kunnen gedragen en opstellen tegenover elkaar. Het feit dat je ouders uit elkaar gaan (of al zijn) en al het gedoe eromheen (bijvoorbeeld ineens twee huizen hebben) is al erg genoeg. Kinderen zitten dan echt niet te wachten op nog meer gedoe van hun ouders! Het enige advies dat ik heb is: ouders gedraag je!

Nadine (26)