Zomervakantie: wissel van ouders

Villa Pinedo
15 aug 2017

Het is bijna zo ver, zomervakantie! Ik mag eigenlijk niet klagen over zomervakanties met gescheiden ouders. Het ene jaar waren de eerste drie weken voor papa en de laatste drie voor mama en het andere jaar was het andersom. Daarbij had ik het geluk dat zowel mijn vader als mijn moeder graag drie weken echt op vakantie wilden, waardoor ik vaak zes weken in het buitenland zat. Toch brengt ook dat nadelen met zich mee. Zo was bijvoorbeeld soms de wissel van ouder in het buitenland. Dit scheelde mij en mijn zusje een hoop gereis, maar hoe ga je dat organiseren?

Voordat we op vakantie gingen moest ik zowel bij papa als mama mijn vakantiespullen alvast inpakken. Op de dag van de wissel werd er bij de ingang van de camping op een bepaalde tijd afgesproken. En ik maar hopen dat beide ouders de tijd goed in de gaten hielden! Want ik wilde niet dat er gedoe ontstond omdat een van de twee te laat zou komen.

De wissel op zich is altijd ongemakkelijk geweest, want je geeft de één een knuffel terwijl je weet dat de ander op je staat te wachten na een lange autorit. En dan is er ook nog het ongemak van het wel of niet enthousiast vertellen over de drie weken die je net gehad hebt.

Waar ik vooral veel last van had was het omschakelen van ouder. Andere regels, andere houding en ook ik moest mijn andere persoonlijkheid weer naar voren schuiven. Hier had ik tijdens de vakanties altijd meer last van dan tijdens de wissel in de normale schoolperiode. Ik merkte het ook aan mijn zusje. Wij waren allebei zoekende in wat er van ons verwacht werd en welke houding we moesten aannemen binnen het gezin. We hadden altijd de eerste paar dagen nodig om te wennen.

Of het goed is dat we verschillende persoonlijkheden ontwikkelden weet ik niet, maar het heeft er onder andere wel voor gezorgd dat ik me nu gemakkelijker kan aanpassen aan verschillende situaties.

Malou, 21