In de zomer denk ik terug aan vroeger

Nicole
13 jul 2017

Zodra het warm wordt en het zomerse gevoel in Nederland doordringt, begint ook een periode waarin ik meer dan normaal het ‘samen gevoel’ mis wat we vroeger als gezin hadden. Het warme weer herinnert me aan de vakanties samen, de stedentrips en wandelingen. Het is vaak moeilijk uit te leggen hoe dit voelt, aan iemand die geen gescheiden ouders heeft. Het geeft een enorm veilig gevoel om deel uit te maken van een gezin. Het geeft ook een gevoel van trots dat je samen bent, leuke dingen doet en samen door moeilijke tijden heen komt. Dit moet je missen als je ouders niet meer bij elkaar zijn.

Ik was ook best trots op ons vieren. We hadden altijd spannende vakanties, waarin we veel meemaakten. Daar denk ik in de zomerperiode vaker aan terug. Ook zie ik vriendinnen die in het weekend naar hun ouders gaan en lekker in de tuin eten. Dat deden wij ook altijd. Ik wilde heel graag buiten eten en wij maakten er een sport van om dat in de zomer zo vaak mogelijk te doen. We vonden dat alle vier heerlijk. Er waren ook veel familieverjaardagen en feestjes die in de zomer plaatsvonden. De kinderen speelden dan de hele avond met elkaar en de volwassenen praatten en hadden het gezellig. Afgelopen week was er weer zo’n familieverjaardag. Mijn vader was er met zijn vriendin, maar mijn moeder was er niet. Ze wilde niet komen als mijn vader er zou zijn. Natuurlijk snap ik het. Maar dit soort dingen geven toch altijd weer even een gevoel van teleurstelling.

Ik kom de zomer wel door hoor. En soms, als ik terugdenk aan vroeger, ben ik ook gewoon heel dankbaar. Ik heb het wel meegemaakt zoals het ooit was.

Nicole (24)