‘Zelf kiezen?’

nadine
28 mrt 2015

Als ouders gaan scheiden verandert er natuurlijk een heleboel. Een van de belangrijkste veranderingen is wel de hoofdverblijfplaats. Ga je bij moeder of toch bij vader wonen?

Je hoort het steeds vaker: ‘als je 12 jaar oud bent mag je als kind zelf bepalen waar en bij wie je gaat wonen’. Maar is dit wel zo?

In de wereld van het recht is het zo dat er bij zaken die het kind treffen (zoals een echtscheiding van de ouders) een leeftijdgrens opgenomen is. Op dit moment is deze leeftijdgrens op 12 jaar gesteld. Eigenlijk houdt dit in dat in het geval van een echtscheiding, kinderen van 12 jaar en ouder door de rechter uitgenodigd worden om hun mening kenbaar te maken. De rechter zal de mening van de kinderen meenemen in zijn oordeel.
Dat wil niet zeggen dat zaken altijd op de manier gaan zoals het kind dat zou willen. De rechter kijkt namelijk ook naar andere zaken en zal oordelen wat het beste is voor het kind. Soms is dit een andere uitslag dan dat het kind graag gezien had.

Dus nee, je mag niet per se zelf kiezen bij wie je gaat wonen als je 12 jaar of ouder bent en je ouders gaan scheiden. Je mag wel aangegeven wat jij het liefste zou willen.
Ik raad kinderen dan ook aan dit te doen. Aangeven dat je liever bij een ouder wilt wonen dan bij de ander, wil niet zeggen dat je minder van de ander houdt. Wees duidelijk en eerlijk. Daar help je je ouders mee, maar vooral ook jezelf!

Nadine (26) Afgestudeerd Rechtsgeleerdheid