Buddy in de spotlight

Emmeline
05 apr 2018

Willem (25) uit Rotterdam is één van de ervaringsdeskundigen die als Buddy actief is bij Villa Pinedo. Emmeline (16) interviewde hem hierover.

Wanneer zijn je ouders gescheiden?

‘Mijn ouders zijn gescheiden toen ik 19 was. Ik was toen al geen kind meer, maar achteraf weet ik dat er al sinds mijn geboorte problemen waren. Ik denk dat ze bij elkaar gebleven zijn voor hun vier kinderen. Ik vind het mooi dat ze zo lang geprobeerd hebben samen te blijven. Volgens mij is het goed dat ouders (zolang dat mogelijk is) bij elkaar blijven voor hun kinderen.’

Hoe ben je bij de Villa terechtgekomen?

‘Via een LinkedIn vacature over het Online-Buddyproject. Het sprak mij erg aan om met mijn ervaring een ander te kunnen helpen die middenin een scheiding zit. Ik vind het een eer om dat te mogen doen.’

Voor wat voor uitdagingen kom je te staan als Buddy?

‘Ik heb twee kinderen die ik help. Het moeilijkste vind ik om een goed gesprek op te bouwen met de jongen van 10 jaar. Ik merk dat hij een andere aanpak nodig heeft dan de andere jongen van 14. Ik moet niet te moeilijke woorden gebruiken en op een speelse manier proberen een gesprek gaande te houden.’

Heb je zelf dingen geleerd sinds je Buddy bent?

‘Ik merkte dat ik ook een beetje mijn eigen Buddy werd. Ik ging op een andere manier nadenken en realiseerde me dat mijn ouders via mij communiceren. Ik heb daar nooit wat van gezegd, maar besefte nu dat ik dit niet hoef te pikken. Ik zag ineens dat zoiets not done is. Een soort bevestiging: je mag er wat van zeggen. Voorheen heb ik me dit niet gerealiseerd.’

Zou het jou geholpen hebben als je een Buddy had gehad toen je ouders gingen scheiden?

‘Ik heb met veel mensen gepraat toen mijn ouders gingen scheiden, maar niet met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. De mensen waarmee ik gepraat heb konden me wel steunen, maar gaven me geen duidelijke adviezen. Ik heb iemand gemist die in het zelfde schuitje heeft gezeten.’