Welke rechten heb je als kind? (Deel 1 – Omgang)

Als je ouders gaan scheiden, word je als kind vaak heen en weer geslingerd tussen emoties, afspraken en rechten. Maar welke rechten heb je als kind? In deze serie van 10 informatieve artikelen wil ik iedere maand een ‘recht’ uitlichten. De maand december trap ik af met ‘omgang’, misschien wel het lastigste onderwerp. Vanzelfsprekend hoor ik graag jullie ervaringen en als jullie vragen hebben, stel ze gerust in de comments!

Als je ouders gaan scheiden, kunnen ze zelf afspraken maken over hoe ze de omgangsregeling gaan invullen, maar soms komt er ook een rechter aan te pas. Volgens de Nederlandse wet heeft iedere ouder bij wie het kind niet woont, in principe recht op omgang met het kind. Maar ook anderen die een hechte band met het kind hebben, kunnen de rechter vragen om een omgangsregeling, bijvoorbeeld opa’s en oma’s. Dit klinkt vrij logisch. Toch zijn er nog best veel onduidelijkheden.

Want wie heeft er eigenlijk recht op omgang? Je moeder, en je vader als hij jou heeft erkend. Als jouw ouders waren getrouwd, dan is je vader automatisch je juridische vader en je moeder je juridische moeder (dus dan worden ze volgens de wet ook gezien als jouw vader en moeder). Waren jouw ouders niet getrouwd, maar woonden ze bijvoorbeeld wel samen, dan kan het zijn dat je vader jou heeft erkend. Dan is je vader naar de gemeente gegaan en heeft hij de gemeente laten weten dat hij jouw vader is. Jouw moeder heeft daar toestemming voor moeten geven. Als je vader jou heeft erkend, heeft hij recht op omgang met jou.

Er zijn gevallen waarin de rechter bepaalt dat een van beide of beide ouders geen omgang mogen hebben, bijvoorbeeld als je ouder niet geschikt is of als jij (als je 12 jaar bent of ouder) aan de rechter hebt laten weten dat omgang heel veel moeilijkheden met zich meebrengt. De Nederlandse wetgever (diegene die de wetten maakt) vindt het heel belangrijk dat een kind omgang heeft met de ouder bij wie het niet woont. Dus als een van beide ouders niet wil dat jij bij de andere ouder woont, is dat geen reden om de omgangsregeling te wijzigen. Er moet sprake zijn van ernstige bezwaren, bijvoorbeeld als je ouder heel erg veel drinkt of misschien wel drugs gebruikt. Je moet kunnen aantonen dat je vreselijk lijdt onder die situatie. Dus als je het gewoon niet zo gezellig bij mama vindt, is dat niet genoeg om omgang te ontzeggen. Alleen een rechter kan de omgang van de ouder met hun kind ontzeggen. Dus als papa zegt dat je niet meer naar mama mag of mama zegt dat je niet meer met papa mag praten, dan klopt dat helemaal niet, want alleen de rechter kan dat soort dingen beslissen.

Wanneer de rechter vindt dat jij een leeftijd hebt bereikt waarop je zelf kan kiezen wanneer je naar de andere ouder toegaat, zal hij geen regeling vaststellen en mag je dus zelf bepalen wanneer je naar welke ouder gaat. Dat is fijn, toch?

Roswitha, 25

Inspirerend? Deel dit bericht!

2
Reacties

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
LindaElise Recent comment authors
  Op de hoogte blijven  
nieuwste oudste meest gestemd
Laat het mij weten wanneer er
Elise
Advies van jongeren
Elise

Mijn ouders gingen scheiden toen ik 9 was, dus mijn ouders bedachten een regeling waarbij ik van donderdagavond tot en met zondagochtend bij mijn vader was en van zondag tot en met donderdag bij mijn moeder. Ik vond het bij mijn vader helemaal niet leuk en kwam elke zondag huilend thuis bij mijn moeder. Toen ik 12 werd mocht ik in principe zelf beslissen, maar daar hadden mijn ouders het niet over. Ik kreeg hele scheve blikken en verwijten van mijn vader als ik bijvoorbeeld pas op zaterdag kwam in plaats van donderdag. Ik heb me als kind nooit vrij… Lees verder »

Leeftijd
22
Linda
Advies van jongeren
Linda

Mooie reactie van Elise!
Iedereen heeft het over loyaliteitsconflicten etc. Maar wat nou als het kind het echt niet leuk heeft!?
Ouders moeten het kind meer centraal zetten en een grote stem geven in de omgang. En meer omgang “op maat”.
Het is niet altijd een loyaliteitsconflict waar kinderen last van hebben. Er zijn ook kinderen die het gewoon niet willen, maar moeten, gedwongen in een situatie waar zij niet voor gekozen hebben. Ik heb volwassen mensen gehoord die juist hierdoor getraumatiseerd zijn toen ze jong waren.

Leeftijd
36