Wat is het ware verhaal?

Esther
02 aug 2016

Een scheiding is een heftig en emotioneel proces voor zowel ouder als kind. Er gebeurt veel en er verandert met name veel. Ik probeerde er als kind mijn eigen weg in te vinden. Iedereen heeft emoties, maar wat voel ik er nou bij? In hoeverre beïnvloeden de meningen van andere mensen mijn beeld van de situatie? Wat vind ik hier nou eigenlijk allemaal van? Ik leefde een beetje op de automatische piloot. Ik leefde mijn leven, maar ik liet het allemaal maar een beetje over me heen komen, zodat ik niet teveel bezig hoefde te zijn met de emoties om mij heen. Ik wilde de pijn eigenlijk niet al te goed voelen. Als ik gewoon doorging met mijn leven, was de pijn eventjes op de achtergrond.

Al met al heb ik het natuurlijk wel meegekregen wat er gebeurde en heb ik een beeld voor mezelf gevormd van hoe het allemaal is gegaan. Wie welke rol heeft gespeeld in de situatie en wie wat gedaan heeft. Denk ik…
De scheiding is voor mij nu alweer eventjes geleden en toch werd ik laatst weer geconfronteerd met tegenstrijdige verhalen. Mijn moeder vertelde iets over mijn vader wat volgens haar zo is gegaan. Huh? Maar zo heb ik het verhaal niet gehoord van papa! Wat is de waarheid? Is het dan echt zo gegaan? Liegt er dan iemand tegen mij? VERTEL MIJ GEWOON DE WAARHEID!!

Een aantal dagen daarna ben ik met mijn vader over dit verhaal in gesprek gegaan. Ik wilde hem niet aanvallen, maar vroeg hem alleen hoe hij dit zag en of hij verheldering kon brengen. Dat kon hij, maar ook hij moest toegeven dat het een emotionele tijd was waarin sommige dingen nou eenmaal niet meer helder zijn. Ik snap hem en ik snap mijn moeder. Er is veel gebeurd en het gaat om een pijnlijke breuk. Je zult toch altijd wel te maken krijgen met twee verschillende verhalen. Het is alleen o zo frustrerend dat er niet een waarheid voor mij is!

Ik zou graag het volgende alle ouders in een scheiding op het hart willen drukken: hoe zwaar het ook is en hoe rot de situatie tussen jou en je (ex)partner ook is, laat je kinderen er buiten. Jouw kinderen hebben geleerd van beide ouders evenveel te houden. Laat je kind vrij om evenveel van iedere ouder evenveel te blijven houden. Laat je kind vrij om zijn eigen mening te vormen over de situatie. Alleen zo zal een kind een eerlijk beeld kunnen vormen over zijn ouders en zal het daarin rust kunnen vinden.

Lieve ouders, maak elkaar alsjeblieft niet zwart waar je kinderen bij staan. Hoe moeilijk het ook is, het zou heel fijn zijn als wij op onze eigen manier van jullie allebei mogen houden als dat kan.

Esther (20)