Wat doen we tijdens een workshop?

Rein
21 okt 2015

Vorige week donderdag gaf Villa Pinedo een training aan maatschappelijk werkers en intern begeleiders van scholen uit onder andere Deurne, Helmond en Eindhoven. Deze training vond plaats in de cacaofabriek in Helmond.

Deze training was een korte training met de ‘hoge hoed’, de ‘hot seat’, de ‘real-life situation’ en het onderdeel ‘gevoelens en behoeften’. We begonnen met het onderdeel de ‘real-life situation’. Hierin wordt een kort gesprek gevoerd tussen één van de trainers en één van deelnemers aan de training. Het was een ontzettend mooi voorbeeld van een goed gesprek tussen een maatschappelijk werker en een kind met gescheiden ouders. De deelnemers en de trainers gaven elkaar feedback, waardoor we ook veel van elkaar hebben kunnen leren.

Vervolgens kwam het onderdeel ‘gevoelens en behoeften’. In dit onderdeel kijken we naar welke gevoelens je op dit moment hebt en welke behoeften daar voor jou bij passen. Na het invullen van de gevoelens en behoeften reflecteren we dit en leggen we elkaar uit waarom we juist voor dit gevoel en deze behoefte hebben gekozen.

Na de ‘gevoelens en behoeften’ kwam de ‘hot seat’, hierin beoordelen de trainers de vragen van deelnemers. Dit doen wij in eerste instantie niet door het geven van feedback, maar door het geven van een cijfer. Een hoog cijfer betekent dat dit een erg goede vraag is om te stellen en een laag cijfer betekent dat deze vraag iets minder goed is. Uiteindelijk reflecteren we de vragen en leggen we uit waarom we dit cijfer hebben gekozen. Dit onderdeel wekte duidelijk veel interesse bij de deelnemers, want ze stelden veel vragen en waren erg benieuwd naar de cijfers die wij deze vragen gaven.

Tenslotte sloten we af met de ‘hoge hoed’. Hierbij beantwoorden we een aantal (anonieme) vragen van de deelnemers.

Het was een erg leuke training, want de deelnemers waren ontzettend geïnteresseerd in onze verhalen. Uiteindelijk kregen we te horen dat de deelnemers nog niet vaak zo’n goede training hadden gevolgd. Daar doen we het als Villa Pinedo natuurlijk voor!

Rein (17)