Wat als ze niet gescheiden waren?

Kelsey
12 okt 2015

Mijn ouders zijn gescheiden toen ik acht jaar oud was. Ik kwam thuis van scoutingkamp en moest samen met mijn zusje plaats nemen op de bank. Toen werd ons duidelijk verteld: wij gaan scheiden. Mijn moeder hield niet meer van mijn vader en voor haar was het over. Dit vond ik heel erg om te horen. Hoe kun je niet van mijn vader houden? Mijn vader betekent namelijk alles voor mij, hij is mijn steun en toeverlaat.

Wij gingen verhuizen, gelukkig maar een paar straten verderop. Ik was liever thuis bij mijn vader gebleven, maar we hadden geen keus. We waren te jong om die keuze zelf te mogen maken en daarbij werkte mijn vader in ploegendienst. Leuk vond ik het niet, maar ik ging vaak op bezoek. We deden altijd leuke dingen, bioscoopje ‘maken’ met veel popcorn of zelf pizza’s bakken.

Later werd mij verteld dat ze gescheiden zijn omdat papa graag een biertje lusIe. Hij kon hierdoor wel eens agressief worden. Als ik eraan terug denk dan komt het allemaal boven. Ik hoorde ze vaak ruziën en schreeuwen tegen elkaar. Soms, als ik dan tegen papa praaIe, werd hij boos en schreeuwde hij tegen mij. Maar als hij dan geslapen had was het meteen weer goed. Ik heb altijd gehoopt dat het nog goed kwam tussen mijn ouders, maar nu mijn vader opnieuw getrouwd is en mijn moeder een nieuwe vriend heeft vind ik het wel best zo. Bovendien was ik nog zo jong ik weet eigenlijk niet beter.

Maar diep in mijn hart doet het wel pijn als ik dan jongeren of kinderen tref die nog wel gewoon ouders hebben die samen zijn. Hoe zou ons leven er dan uit gezien hebben? Zou ik dan gelukkiger zijn geweest? Zou ik dan hetzelfde zijn als dat ik nu ben? Je verandert altijd door een scheiding of dat nu positief of negatief is. Altijd heb ik gedacht dat ik het niet erg vond, dat het me niks deed dat mijn ouders gescheiden zijn maar nu merk ik, omdat ik zelf moeder ben hoe belangrijk twee ouders zijn die op één lijn zitten. Die allebei liefde geven aan het kind in hetzelfde huis. Je moet niet bij elkaar blijven omdat je kinderen hebt, als het niet meer gaat, dan gaat het niet meer, maar het is zeker het proberen waard!

Kelsey (23)