Wat als je wel moet kiezen? Deel 2: Eerste Hulp Bij Kiezen

Villa Pinedo
08 apr 2021

Helaas worden kinderen toch nog vaak opgezadeld met het maken van keuzes tussen beide ouders. Bijvoorbeeld als je ouders niet met elkaar praten dus jij de praatpaal bent, of zij er onderling niet uitkomen en alleen maar ruzie maken. Dat kan heel stressvol zijn!  Heb jij ook soms het idee dat je moet kiezen tussen je gescheiden ouders? Weet dan dat je niet alleen bent! In deel één van deze blog deel ik hoe ik me daarbij voel.

Kiezen tussen ouders is niet de taak van kinderen

Toen ik weer eens moest kiezen bij wie ik zou zijn op een feestdag, ging ik Googlen naar tips. Overal op internet las ik vooral dat het niet de taak van kinderen is om te kiezen. En dat is natuurlijk ook zo! De ouders zijn de volwassenen, en ze moeten begrijpen hoe vervelend het voelt voor jou is om in een split te zitten tussen twee mensen van wie je houdt. Mijn eerste tip zou dus zijn om ze misschien Villa Pinedo’s brief aan alle gescheiden ouders te geven, of zelf een brief te schrijven met daarin hoe je je voelt. Dat je van ze allebei evenveel houdt, en dat je daarom niet wilt kiezen omdat je dan altijd iemand teleurstelt. Ik vind het altijd makkelijker om mijn gevoelens in een brief te uiten dan pratend in het echt, omdat ik er dan over na kan denken en niemand me onderbreekt. 

Maar goed, ik snap ook heel goed dat je in sommige gevallen gewoon echt voor moeilijke keuzes staat. En zelfs nadat je hebt gezegd hoe vervelend het is, kan het zijn dat je toch een keuze moet maken. Dan kun je gebruik maken van deze Eerste-Hulp-Bij-Kiezen-tips! Vergeet daarbij niet: jij, het kind, bent het belangrijkste. Het gaat uiteindelijk om jou! Houd daarom bij alle tips in je achterhoofd wat voor jou goed voelt, en als je zelf voorkeur hebt voor een bepaalde keuze, probeer die dan te kiezen! Je ouders vragen jou tenslotte om te kiezen, dus mag je ook voor jezelf kiezen. Maar omdat je in veel gevallen misschien niet wil of kan kiezen, zijn hier wat tips:

Tip 1: Middenweg

Stel dat allebei je ouders willen dat jij op je eigen verjaardag bij hen bent. De storm van meningen is over je heen geraasd en het beklemmende gevoel van het kiezen komt in je hoofd steeds dichterbij. Misschien hebben jullie wel een omgangsregeling, maar op speciale dagen lijkt die vaak onduidelijk… Het is helaas onmogelijk om jezelf op te splitsen, maar je kunt natuurlijk wel de dagen opsplitsen! Je kunt de middenweg kiezen door bijvoorbeeld op de ene helft van de dag je verjaardag bij je moeder te vieren, en op de andere helft bij je vader. En spreek het vooral ver van tevoren af! Ik stel het liefst een keuze zo lang mogelijk uit, omdat het me stress geeft, maar ik heb gemerkt dat ik dan ook eerder voor onverwachte verrassingen kom te staan.

Op deze manier maak je toch beide ouders blij en heb je ook een soort van gekozen.

Willen je ouders er nou toch een drama van maken? Misschien helpt het om ze een soortgelijke situatie voor te leggen waarin ze ook tussen twee mensen moeten kiezen van wie ze houden. Zoals: je moet kiezen tussen de verjaardag van mij en de verjaardag van mijn broertje. Wie kies je? Hopelijk zien ze dan dat het onmenselijk is om te kiezen en dat zij dat ook niet kunnen.

Tip 2: Niet kiezen

En wat nou als je gewoon niet kiest? Stel je moeder en vader willen allebei per se op eerste kerstdag kerst vieren met jou. Ze kunnen allebei niet op een andere dag en dus moet jij opeens kiezen. Wat doe jij dan?! Jij kiest misschien wel voor een derde optie! Bijvoorbeeld eerste kerstdag bij je beste vriend(in), of opa en oma, of een ander familielid.

Het kan natuurlijk dat je ouders dat niet leuk vinden, omdat ze allebei graag kerst met jou wilden vieren. Dan kan je zeggen: sorry, maar ik wilde niet kiezen tussen twee mensen van wie ik zo hou, dus koos ik voor een derde persoon. En misschien kun je het met hen nog wel vieren na de officiële kerstdagen, bijvoorbeeld op derde, vierde, vijfde of zesde kerstdag (al bestaan die eigenlijk niet ;)). Ik heb zelf altijd wel iets van zeven kerstdiners, met mijn families, de twee families van mijn vriendje, verschillende vriendengroepen, etc.

Tip 3: Kop of munt

Waarom ik het altijd zo vervelend vond om te kiezen, is omdat je je schuldig voelt. Als je voor de ene ouder kiest, ben je bang dat de andere verdrietig of boos wordt, en andersom. Ook al is het niet jouw schuld want je zou niet moeten kiezen, kan het toch zo voelen. Maar dit is een tip voor hoe dat minder zo kan voelen: 

Stuur een video via Whatsapp naar allebei je ouders waarbij je jezelf filmt en zegt: kop is papa, munt is mama (of andersom). Gooi dan het muntje en film waar deze op valt. Dan heb jij niet de beslissing gemaakt, dus is het ook niet jouw schuld! Je kunt ook deze site gebruiken: https://wheelofnames.com/nl/. Daar voer je de namen in van de mensen tussen wie je moet kiezen (in dit geval bijvoorbeeld papa en mama) en dan spint het wiel en komt ‘ie op een van de deelnemers terecht.

Tip 4: Dagen eerlijk verdelen

Roepen jouw ouders ook wel eens: “De kinderen zijn veel vaker bij jou”? Als kinderen klein zijn, leren ouders ze: samen spelen, samen delen. Dit kunnen we natuurlijk ook tegen onze ouders zeggen. De tijd die ze met ons hebben, moeten ze eerlijk delen door de dagen bij te houden of door een goede regeling te maken. Als je dus het gevoel hebt dat je moet kiezen tussen je ouders op feestdagen en vakanties, zou je de volgende regel met ze kunnen bespreken. Het ene jaar ben je de eerste helft van alle vakanties en feestdagen bij je ene ouder, en de laatste helft bij je andere ouder. Is het jaar nou voorbij? Dan draait deze regeling gewoon om. Of je spreekt het per feestdag af, en draait dat het jaar daarna om. Het handigst is om een kalender bij te houden waar je op schrijft wanneer je waar was. Zo wordt de tijd eerlijk verdeeld en kan er weinig discussie ontstaan over dat beide ouders vinden dat je veel meer bij de ander bent. Mijn moeder zegt altijd: goede afspraken maken goede vrienden, dus zorg vooral dat alles duidelijk is door het op te schrijven.

Natuurlijk kan het voorkomen dat je tante van je vaders kant net jarig is als je bij je moeder bent. Dan komt de vraag natuurlijk weer naar boven: blijf je bij je moeder of ga je naar de verjaardag van je tante? Mijn ouders vinden het namelijk niet leuk als ik bij de andere familie ben terwijl ik eigenlijk bij hen zou moeten zijn. Ik heb de afspraak gemaakt dat ik wel naar alle verjaardagen ga, maar niet de hele dag. Zo maak ik toch beide ouders een beetje blij, en verdeel ik de tijd eerlijk.

Dat waren de tips! Hopelijk heb je er iets aan. Als je zelf nog een goede tip hebt, stuur die dan vooral hieronder of via social media naar Villa Pinedo!

Rosa (16) en Julia (26)