Was er maar een scheidingshandboek

Eva
03 jul 2018

Een Scheidingshandboek, dat lijkt mij ideaal. Je komt als kind van gescheiden ouders namelijk een heleboel nieuwe en onverwachte situaties tegen, waarvan je vaak niet weet hoe je er mee om moet gaan. Twee huizen, nieuwe relaties van je ouders, feest- en verjaardagen en zo kan ik nog talloze andere onderwerpen bedenken. Daarnaast kom je vaak niet alleen nieuwe situaties tegen, maar ook nieuwe emoties: woede, verdriet, jaloezie. Daardoor zeg of doe je soms dingen die je normaal niet zou zeggen/doen. Dit zal niemand je kwalijk nemen, iedereen zal begrijpen dat dit kan gebeuren wanneer je door een ‘hobbelige’ periode gaat.

Omgaan met nieuwe situaties

Soms helpt het om te bedenken dat het voor alle betrokkenen (dus ook je broers/zussen, (stief)ouders, familie etc.) een nieuwe situatie is. Dus als jouw broer(tje)/zus(je) ineens heel erg een kant kiest tussen je ouders, terwijl jij altijd probeert ‘neutraal’ te blijven, doet hij/zij dat waarschijnlijk niet om iemand te kwetsen, maar omdat hij/zij niet precies weet hoe je anders met de situatie om kan gaan.

Of als je ouders weer een beslissing maken waardoor jij je enorm achtergesteld voelt, dan doen ze dit ongetwijfeld zonder zich te beseffen dat ze met die beslissing jou kwetsen.

De meeste ouders vinden het namelijk heel erg dat ze hun kinderen in een scheidingssituatie brengen, ze zullen dus nooit expres beslissingen nemen die het jou nog moeilijker maken.

Praat erover met anderen

Een standaard handboek zal er nooit komen, iedere scheiding is immers totaal anders. Toch kun je er wel voor zorgen dat het voor iedereen zo makkelijk mogelijk wordt door goed met elkaar te praten. Mocht iemand uit je omgeving iets doen waar jij je niet prettig bij voelt, geef dat dan gerust aan. Zo kan de ander proberen rekening te houden met jouw gevoel (andersom werkt dit natuurlijk ook 🙂 ).

Eva (19)