Vraag van de professional

Villa Pinedo
04 aug 2014

“Wanneer is het volgens jullie tijd om kennis te maken met een nieuwe partner van vader/moeder?”

 

‘Stiefouders’ is een veelbesproken onderwerp tijdens trainingen. Professionals zijn benieuwd naar de verhalen en tips van jongeren zodat zij deze informatie kunnen overbrengen aan ouders. Op deze manier kunnen professionals zorgen dat een scheidingsproces ook op het gebied van stiefouders soepeler verloopt voor de kinderen. Veel jongeren hebben hun portie stiefouders wel gehad en kunnen hierover dus aardig wat ervaringen delen. De één heeft hier negatieve ervaringen mee, de ander erg positieve en weer een ander een combinatie van beide. Uit deze persoonlijk ervaringen worden dan algemene lessen getrokken: wat zijn de do’s en dont’s voor een stiefouder, kun je net zoveel houden van een stiefouders als van je ouders, wat maakt een goede stiefouder, hoe moet deze persoon zich mengen in het nieuwe gezinsleven en de vraag die we in dit artikel zullen behandelen: “Wanneer is het volgens jullie tijd om kennis te maken met een nieuwe partner van vader/moeder?”

 

In de Open Brief van Villa Pinedo staat het verzoek om ons de tijd te geven “om te wennen aan de nieuwe situatie”. Deze periode van rustig wennen en aanpassen aan een nieuwe situatie is cruciaal. Op het moment dat je ouders gaan scheiden staat je wereld op z’n kop: alles wordt anders. Dat hoeft niet persé negatief te zijn, maar wennen is het wel. En je vader of moeder die aan het daten is? Dat is helemaal wennen! Je moeder die op de bank zit te knuffelen met een vreemde man, je vader die als een puberende bakvis de hele dag aan het sms’en is… Soms zeggen ouders: “Nu is het mijn tijd. Ik ben lang genoeg ongelukkig geweest. En mijn kinderen willen toch ook dat ik gelukkig ben?” Ouders: hartstikke leuk voor jullie! We gunnen het jullie echt. Maar laat ons eerst even wennen aan alles wat nieuw is en ondersteun ons daarbij. We hoeven dus niet elke nieuwe scharrel te ontmoeten en over elke date te horen direct na de scheiding. In het boek ‘Aan Alle Gescheiden Ouders’ staat nog een aantal tips:

 

–         Maak afspraken met je nieuwe partner, alleen de ouder corrigeert ‘echt’.

–         Houd als stiefouder gepaste afstand, zodat het kind in zijn eigen tempo kan wennen aan de nieuwe situatie.

–         Je kunt niet verwachten dat je kind erkenning geeft aan zijn stiefouder. Geef zelf die erkenning aan je nieuwe partner, want stiefouder zijn is vaak geen dankbare rol. Je komt een systeem binnen en een plaats creëren voor de stiefouder heeft tijd nodig.

 

Wat voor mij een van de belangrijkste do’s is: vertel eerst aan je ex – de andere ouder van jullie kinderen – dat je een nieuwe partner hebt, hoe moeilijk dit ook kan zijn. Ik moest zelf aan mijn moeder vertellen dat mijn vader weer zou trouwen. Je hebt geen idee hoeveel voorbereiding er in zo’n aankondiging gaat zitten. En dan het goede moment uitzoeken. Rustig gaan zitten, wijntje erbij, grapjes maken zodat de stemming goed is en dan het bommetje droppen. En wie vangt de reactie dan op en zit er tussenin?

 

Dit soort situaties zijn te voorkomen wanneer iemand aan ouders kan vertellen hoe het wél moet. Veel ouders hebben geen idee. Ik gok dat mijn vader er nooit bij heeft stilgestaan dat dit voor mij lastig zou worden. Als scheidingsprofessional sta je, samen met de ouders, middenin het proces en ben je de enige met een heldere blik op de situatie, niet vertroebeld door emoties. De scheidingsprofessional kan ouders uitleggen hoe ze om kunnen gaan met nieuwe partners en kan zo het verschil maken.

 

Ik raad alle scheidingsprofessionals aan uitgebreid aandacht te besteden aan het onderwerp ‘stiefouders’. Het brengt grote veranderingen met zich mee voor kinderen en het nieuwe gezinsleven. Daarom verdient dit onderwerp uitgebreid aandacht bij bijvoorbeeld het maken van een ouderschapsplan.