Villa’s 50: History – One Direction

Hannah
09 aug 2016

Het klinkt misschien gek, maar ik werd geïnspireerd om dit stukje te schrijven door het liedje ‘History’ van One Direction.

Zij zingen ‘you and me have a whole lot of history, we could be the greatest team that the world has ever seen’. Het doet mij denken aan mijn ouders, en hoe zij nu een team zijn.

Toen mijn ouders gingen scheiden waren ze alles behalve een team. Ze praatten niet met elkaar. Ik had heel sterk het gevoel dat mijn zussen en ik tussen hen in stonden, wij waren de lijm die ze nog enigszins samenhield. Het was verschrikkelijk. Nu zijn ze op een nieuwe manier toch een team, ook al heeft dat wel even geduurd en ging het in kleine stapjes. Ik vertel wel eens aan mijn moeder over mijn vader, bijvoorbeeld dat hij een operatie heeft gehad. En dan blijkt vaak dat zij het al weet. Ze weten niet alles van elkaar (want als ze zo geïnteresseerd waren geweest waren ze misschien nooit gescheiden…) maar ik kan wel gewoon een normaal gesprek voeren met mijn moeder over wat papa heeft gedaan en andersom. En dat is fijn.

Dat wil ik andere gescheiden ouders graag meegeven: Zorg ervoor dat je een nieuwe dynamiek vindt samen. Zorg dat jij en je ex elkaar dingen vertellen als het gaat om kinderen, maar ook om jezelf. Heb je een griepje? Laat het elkaar weten, zodat je je kinderen ook kunt vragen of het alweer wat beter gaat met papa of mama. Vind een manier om op een nieuwe manier een team te worden.

Om terug te komen op de lyrics van One Direction: het liedje kun je interpreteren als gaande over een gezin dat op de klippen loopt. En dat is pijnlijk, maar waar. “Thought we were going strong, thought we were holding on. Aren’t we?” Maar je kan het ook positief bekijken: Samen lukte het niet en nu gaat het op een andere manier, maar misschien kan er weer een nieuw samenwerkingsverband komen?

Ga voor new found teamwork. Anders dan eerst, maar beter dan hoe het was.

Hannah (22)