‘Vertel het nog maar aan niemand’

Nikki Bosma
19 apr 2018

Sinds het moment dat mijn vader aankondigde dat hij verliefd was geworden op iemand anders dan mijn moeder, ben ik ontzettend goed geworden in toneelspelen. Het was een heftig moment. Maar als 16-jarige ben je natuurlijk ook niet gek. Spanningen die er in huis hangen voel je als kind zijnde. Ook al denken je ouders vaak van niet. Waarschijnlijk denken zij ook dat ze goed zijn in toneelspelen. Helaas. Het was voor ons echt wel duidelijk. Nou daar zaten we dan, met zijn vieren een potje te huilen, mijn ouders, zus en ik. En toen kwam het; ‘vertel het nog  maar even aan niemand hoor’.

Dus vanaf dat moment ben ik toneel gaan spelen. ‘Alles gaat goed hoor’, gewoon wat slecht geslapen’. Mijn vader vertrok pas drie maanden later. Drie maanden hebben wij een toneelstukje opgevoerd aan vrienden en familie. Hierdoor voelde ik me ontzettend alleen, ik kon er met niemand over praten. Niemand wist hoe de situatie werkelijk was. Met mijn zus werd de band helaas niet beter. Twee compleet verschillende persoonlijkheden die allebei anders met de situatie omgaan. Het botste vaak.

Mijn ouders beseften niet dat dit geen gezonde manier was om met de situatie om te gaan. Je kunt je kinderen niet vragen om hun mond te houden over wat er speelt. Het is juist belangrijk om er met vrienden of familie over te kunnen praten. Achteraf denk ik dat mijn ouders deze keuze gemaakt hebben in de hoop dat het misschien nog goed zou komen. Helaas zorgde dit bij mij alleen maar voor valse hoop.

Na deze periode besloot ik dat ik zelf zou bepalen met wie ik dingen zou delen. Die keuze is namelijk aan mij. En niet aan mijn ouders. Het is fijn om je verhaal bij iemand kwijt te kunnen. Iemand die je even laat uitrazen als dat nodig is. Achteraf gezien had ik dit veel eerder moeten doen.

Voor iedereen die zich in dit verhaal herkent; zorg dat je praat over je gevoel of over wat er thuis gebeurd. Leg aan je ouders uit dat het belangrijk voor je is om er met iemand over te praten. Het is namelijk niet de bedoeling dat je jouw verdriet geheim moet houden voor vrienden of familie.

Nikki  (21)