Mijn verjaardagswens

Villa Pinedo
12 apr 2018

De meeste kinderen kijken erg uit naar hun verjaardag en tellen samen met hun ouders de dagen af of bespreken wat ze willen voor hun verjaardag. Maar hoe is dat dan bij kinderen met gescheiden ouders?

Denk jij ook weken, of zelfs maanden voordat je jarig bent, na over hoe je dit gaat vieren met beide ouders? Gewoon een leuke verjaardag met mama én papa? Ken jij dat gevoel, dat je je hele verjaardag voor je ziet maar dit elk jaar toch weer anders verloopt? Ik wel..

Jarenlang had ik kriebels in mijn buik voor mijn verjaardag en was het elk jaar weer spannend. Tot dat ik inzag dat mijn verjaardag nooit verliep zoals ik wenste. Vanaf mijn veertiende leeftijd had ik geen zin meer in mijn verjaardag. Ik wilde er niks over horen en niemand moest hier leuk over doen. Niemand mocht me vragen hoe ik het zou vieren of wat ik zou willen. De reden dat dit mij jarenlang heeft geïrriteerd is omdat het nooit leuk was op mijn verjaardag. Mama en papa hadden bijna altijd ruzie, waardoor papa niet thuis was of mama vrolijk probeerde te doen, maar dit toch niet echt was. En als zij toch allebei thuis waren, spraken ze niet met elkaar of deden ze alsof ze elkaar niet zagen. Elk jaar wenste ik hetzelfde: mama en papa moeten allebei gelukkig en aanwezig zijn op mijn verjaardag, want dan kan ik ook blij zijn.

Nu is het weer bijna zover. En alhoewel ik het liefst had gewild dat mijn beide ouders er op mijn dag zouden zijn, wens ik dit stiekem toch niet meer. Dit jaar wens ik dat ik zelf gelukkig ben op mijn verjaardag met of zonder beide ouders.

Voor alle kinderen die zich ook naar voelen op hun verjaardag wil ik jullie meegeven dat er uiteindelijk maar één dag in het jaar is dat het echt alleen om ons gaat. Het belangrijkste is dat wij gelukkig zijn op deze dag, zonder dit te laten beïnvloeden door wie dan ook!

Simone (22)