Uit de hand gelopen

07 sep 2012

De moeder van Elisa (18) kreeg na de scheiding een relatie met Floor, de buurman. Floor maakte ruzie met Elisa’s vader. Elisa: “Als mijn vader wat aan me vroeg door de telefoon dan vond Floor dat hij me uithoorde en dat ik moest ophangen.”

Toen de ouders van Elisa aan de kinderen vertelden dat ze gingen scheiden, moest Elisa’s vader hard huilen. Vader ging weg, het huis werd te koop gezet en moeder trok met de kinderen in bij de buurman. Elisa: “Ik vond het heel vreemd dat ons oude huis verkocht werd, vooral omdat ik daarnaast woonde. Floor was achttien jaar ouder dan mijn moeder en zag eruit als een opa.”

“Mijn vader begon als een gek op de ramen te slaan”
Na de scheiding waren er veel ruzies tussen vader aan de ene kant en Floor en moeder aan de andere kant. “Ik weet nog dat vader met ons op vakantie wilde. Mijn moeder had de paspoorten nog. Ik stond samen met mijn moeder, mijn broers en mijn zusje aan de ene kant van de deur. Mijn vader stond aan de andere kant. Hij begon als een gek op de ramen te slaan. Floor stond foto’s te maken van mijn vader die hij aan de politie wilde laten zien. Dat was heel naar.”

“We mochten niet over mijn vader praten” 
Elisa kon maar moeilijk wennen aan haar stiefvader. “Floor is heel apart. Hij stuurde allemaal ambtenaarsbrieven naar mijn vader. Ik weet niet precies wat daarin stond, maar volgens mij waren het bedreigingen. We mochten sowieso niet over mijn vader praten. Dan zei Floor: ‘Het is een rat’ of noemde hij mijn vader ‘tuig’. Floor besliste ineens over alles. Zo legde hij ons op dat we niet zomaar naar mijn vader toe mochten. Het ergste vond ik dat mijn moeder hem volgde en het nooit voor ons opnam.” Toch begrijpt Elisa het wel: “Floor heeft een hele moeilijke jeugd gehad en daar is hij een beetje gek van geworden.”

Weglopen
De situatie met Floor liep helemaal uit de hand, zelfs zo erg dat Elisa besloot om weg te lopen. Dat gebeurde toen zij en haar zusje thuiskwamen na een vakantie met vader. Elisa: “Mijn zusje en ik belden naar Floor en die zei ons dat we naar huis konden komen en dat mijn moeder de hond aan het uitlaten was. Toen we thuiskwamen, was mijn moeder er helemaal niet. Floor zei dat mijn moeder nog op vakantie in Turkije was. Dat was de druppel voor mij. Ik pakte een paar spulletjes in. Ik verzon een smoes en zei tegen Floor dat ik even naar mijn broer ging die niet meer thuis woonde. Toen heeft hij alle sloten op de deur gedaan. Dat vond ik best wel eng.”

Schuldgevoel
Uiteindelijk lukte het Elisa om weg te komen, al moest ze wel haar zusje achterlaten. Daar voelt Elisa zich schuldig over. Na acht jaar heeft haar moeder de relatie met Floor verbroken. Nu woont Elisa weer bij haar, maar vergeten is ze het nog niet. “Het gaat wel goed met mij, maar niet zo goed met mijn zusje. Van Floor heeft ze aangeleerd om alles stiekem te doen. Ik voel me verantwoordelijk. Volgens mij komt haar gedrag ook doordat ik toen ben weggegaan bij Floor en haar heb achtergelaten.”

Dit interview is gepubliceerd in de puberspecial van tijdschrift J/M.