Survival tips: verjaardagen

Emmeline
22 jan 2016

De dag dat je jarig bent is natuurlijk één van de hoogtepunten van het jaar. Je wordt om te beginnen een jaar ouder, je krijgt cadeautjes en je bent het middelpunt van alles en iedereen. Deze dag wil je het liefst vieren met alle mensen van wie je houdt en aangezien daar meestal ook je hele familie onder valt is het dus best lastig als je ouders zijn gescheiden en je familie in tweeën is gesplitst. Hier heb ik hopelijk wat goede tips om dit probleem te trotseren en er alsnog een topdag van te maken!

Wisselen of niet?
Bedenk van te voren of je het fijn vindt om ‘heen en weer’ te gaan rond je verjaardag. Wil je dit niet, vertel je ouders dan dat je rond die tijd liever bij één iemand blijft. Wil je juist wel tussen je ouders heen en weer hoppen? Verzin dan een aangepaste wissel tijdens jouw verjaardag en betrek je ouders hierbij!

Profiteer ervan!
Natuurlijk mogen ook wij, kinderen van gescheiden ouders, af en toe profijt hebben van onze situatie. Mijn tip is daarom: geniet van alles wat dubbel is. Plan gewoon twee familiefeestjes, vraag dubbel zoveel taart en uiteraard krijg je van je moeder én van je vader een cadeau. Betrek als je wilt ook al je stiefbroertjes en/of -zusjes, aangetrouwde familie en (stief)tantes en ooms erbij.

Je hele familie samen.
Op je verjaardag krijg je vaak wat extra’s. Bedenk daarom eens wat jij nou écht zou willen. Misschien toch je hele familie samen? Praat met je ouders of dit voor een keertje mogelijk is. Niet geschoten is altijd mis! Het kan ook zijn dat je juist niet wil dat je ouders samen zijn, omdat je daar alleen maar stress van krijgt. Dit kan je ook gewoon zeggen! Dat niet ineens je vader en de familie van zijn kant bij je moeder voor de deur staan…

Betrek je broers en zussen!
Als je nou echt helemaal zen wil zijn rond je verjaardag, zonder enige stress over je ouders, vraag dan aan je broers of zussen of zij een klein feestje voor je willen organiseren. Je kan wat wensen doorgeven, maar zo hoef je er in ieder geval zelf niet over na te denken!

Last but not least…
Als laatste tip heb ik: Geniet! Dit advies was natuurlijk te verwachten, maar serieus: het is jouw verjaardag. Laat je niet onderdompelen door de stress. Je ouders zijn gescheiden en so be it. Maak er een leuk feestje van! Nodig gewoon al je vrienden uit, die zorgen er wel voor dat je ouders zich rustig houden!

Succes en fijne verjaardag!

Emmeline (13)