Spannend: het gesprek met de kinderrechter

Esmee
14 mei 2020

Toen mijn ouders in scheiding lagen, had ik nog nooit van een kinderrechter gehoord. Er werd mij plotseling verteld dat ik een brief mocht schrijven aan de rechter of echt op bezoek mocht komen bij de rechter. De reden was dat mijn ouders er samen niet uit konden komen en dat de kinderrechter daarom graag mijn verhaal wilde horen.

Ik vond dat enorm spannend maar ook fijn, want eindelijk was er iemand die naar mijn verhaal wilde luisteren. 

Het leek net een vliegveld met die veiligheidspoortjes

Niet veel later kwam ik samen met mijn moeder aan bij het gerechtsgebouw. Mijn broer en vader stonden al op ons te wachten. Toen we binnenkwamen moesten we allemaal door een soort douanepoortje, net als op het vliegveld. Alleen stond er bij deze geen lange rij en hoefde ik er ook niet stil in te blijven staan. Ik mocht gewoon zo doorlopen. 

Na tien minuutjes wachten in de hal, mocht ik samen met mijn broer een kleine zaal in lopen. We konden ervoor kiezen om allebei apart naar binnen te gaan, maar het leek ons prettiger om dit samen te doen. In de zaal stelde een vrouw zich aan ons voor. Ze zag er helemaal niet uit zoals de rechters op televisie: ze had gewoon haar eigen kleding aan. 

De kinderrechter stelde mij erg op mijn gemak

Mijn broer en ik mochten naast elkaar en tegenover haar gaan zitten. De vrouw vroeg ons om iets te vertellen over onszelf en over de scheiding van onze ouders. Ik was bang dat ik moest kiezen tussen mijn ouders, maar dat hoefde helemaal niet. Ze vroeg me alleen maar wat ik van de scheiding vond, hoe de verhuizing was gegaan en hoe de omgangsregeling was. Ook vroeg ze hoe het op school was en of ik al nieuwe vrienden had gemaakt. Ze wist dat ik samen met mijn moeder naar een nieuwe woonplaats was verhuisd. Met haar vragen en haar interesse in mij stelde ze me erg op mijn gemak. Het gesprek was vrij kort en na afloop mochten we terug naar de wachtkamer. Daar zaten onze ouders op ons te wachten. 

Ben jij ook uitgenodigd voor een bezoek aan de kinderrechter? Dan is het heel normaal als je dat een beetje spannend vindt! De kinderrechter is gewoon iemand die graag naar jouw verhaal wil luisteren. Mocht je dit toch niet willen dan kan je altijd nog een brief schrijven.

Wil je meer weten over wat jouw rechten zijn? Lees dan de blog van Willem.

Esmee (19)