Scheidings jongeren in de spotlights

07 sep 2012

Max ‘Hoe ben je bij Villa Pinedo terecht gekomen?’

Vera ‘Marsha Pinedo, de oprichtster, heeft mij benadert naar aanleiding van mijn documentaire Verliefd, verloofd, verloren die ik samen met en een vriendin heb gemaakt voor school. De documentaire gaat over jongeren met gescheiden ouders en is in juni uitgezonden op RTV Noord-Holland. Marsha zag de documentaire en belde me om te vragen of ik mee wil helpen. De documentaire heeft trouwens ook al drie prijzen gewonnen, en we doen mee aan het nationaal filmfestival.’

Max ‘Zo! En hoe komt het dat jullie documentaire zo een succes is geworden dan?’

Vera ‘Ik denk toch wel door het onderwerp. Het fenomeen ‘scheiden’ is iets moderns dat echt aan het opkomen is, en ik denk dat dit de eerste keer is dat de jongeren zelf in de spotlights zijn gezet. Tot nu toe waren het altijd de ouders die erover praatten. Kinderen/jongeren kwamen noch in de media, noch in de politiek aan het woord over het fenomeen.’

“Jongens , we gaan uit elkaar.”

Max ‘Wanneer zijn jouw ouders gescheiden, en hoe kwam dat aan bij jou?’

Vera ‘Toen ik tien was. Voor mij was het nogal out of the blue, ik zat in een leeftijd waarin je te oud bent voor barbies maar te jong om dingen echt te begrijpen. Voor mij zag het er een beetje zo uit: mijn vader sliep opeens niet meer in mijn moeders bed en na een dag zei hij: “jongens, we gaan uit elkaar”. Toen had hij al een nieuwe vriendin, dus hij was vreemdgegaan. Mijn zus was toen twaalf, dus die begreep het al wat meer. Het echte besef bij mij kwam pas toen ik ongeveer vijftien was. Toen werden me de dingen verteld die tot dat moment verzwegen waren omdat ze dachten dat ik nog te jong was.’

Verlatingsangst

Max ‘Is er iets aan jouw persoonlijkheid veranderd door de scheiding?’
Vera ‘Jazeker, ik heb de laatste jaren alleen vriendjes gehad waarvan ik 100% zeker wist dat ik degene was die de relatie moest verbreken, en niet hij. Deze verlatingsangst hadden ook de jongeren in onze documentaire, dus ik denk wel dat het met de scheiding te maken heeft.’
Max ‘Dus, je bent nu 18, uit huis… Is dit een opluchting? En wat nu?’
Vera ‘Dit is een enorme opluchting. Eindelijk geen gedoe meer met bij wie je bent, en even gewoon lekker op jezelf. Ik ben net klaar met school, nu werk ik in een restaurant en over een half jaar ga ik reizen. Voor Villa Pinedo ga ik waarschijnlijk ga filmpjes maken en interviews doen, vooral omdat ik Villa Pinedo gewoon heel belangrijk vind.’

Max van Geuns interviewde Vera voor Maxx Magazine.