Hoe kun je scheiden met een intentie?

Marthe
24 mei 2018

Ik kwam voor het eerst in aanraking met het woord ‘’ikigai’’ tijdens een jaarprogramma weekend van 365 Dagen Succesvol. Dit Japanse woord bestaat uit twee delen: iki – leven en kai – waarde. Vrij vertaald betekent het ‘ de waarde van jouw leven’, oftewel de reden dat je bestaat. Een ikigai kan je ook kleiner maken door het per dag te bekijken. Zo ga je van ‘de reden van bestaan’ naar ‘de reden waarom je uit bed komt vandaag’, oftewel jouw intentie van de dag. Sinds ik het bestaan van ikigai ken, probeer ik, waar mogelijk, intenties te zetten voor een dag, afspraak, gesprek, samenwerking of zelfs voor een date. Het zette me voor mijn maandelijkse column voor Villa Pinedo aan het denken: kan je een intentie zetten voor een echtscheiding?

De houdbaarheidsdatum van het huwelijk

Als ik aan mijn moeder vraag naar het moment dat ze besloot te willen scheiden, vertelt ze dat ze tot een punt was gekomen dat ze geen dag langer meer met haar (ex)man in een huis kon wonen. Het huwelijk was ver over de houdbaarheidsdatum (en dat is een understatement). Haar intentie van de scheiding was dan ook iets in de trend van ‘ik wil zo snel mogelijk bij deze man weg’. De onrust die deze intentie met zich meebracht, was nog lang te voelen in ons gezin. Onbewust had de intentie van mijn moeder een grote invloed op het proces wat volgde na de scheiding. Het is namelijk behoorlijk lastig om het nog ergens over eens te zijn, als je een intentie zet om zo ver mogelijk van elkaar vandaan te blijven.

Eerste hulp bij intenties

Een huwelijk is waarschijnlijk een van de weinige dingen waar je niet stopt op het hoogtepunt. Een huwelijk stopt vaak als het (ver) over datum is. In geval van de scheiding van mijn ouders al zo’n beetje in de staat van ontbinding. Dit kan het extra lastig maken om op een vredige manier uit elkaar te gaan, dat is waar een ikigai je kan helpen. Net als dat je een intentie zet bij het geven van het ‘ja-woord’, kan je een intentie zetten bij een scheiding. Ondanks dat scheiden geen kinderspel is, kan je besluiten om als gezin een intentie te zetten. Een voorbeeld van een positieve intentie voor ouders/een gezin kan zijn: ‘We scheiden als partners, maar we blijven samenwerken als ouders’ of ‘we bepalen gezamenlijk het tempo en overhaasten niets’ of ‘we doen ons best om de kinderen zoveel mogelijk kind te laten blijven’ of ‘belangrijke momenten in de toekomst vieren we samen als gezin, ook als het lastig is’.

Inspiratie is de beste motivatie

Hadden jouw ouders een intentie bij de scheiding? Heeft dit invloed gehad op het gezin? Of heb je een behulpzame intentie die je wilt delen om andere gezinnen te inspireren? Deel het dan hieronder in de comments!

Marthe (25)