Praten kinderen in groep 8 met elkaar over de scheiding?

Villa Pinedo
19 nov 2018

Groep 8 dilemma: twee biologische en twee stiefouders, wie gaan er mee scholen bezoeken?

Groep 8: Wat een spannend jaar op de basisschool was dat! Op kamp, een middelbare school kiezen, adviesgesprek en de eindmusical, zoveel dingen om over na te denken als kind. Waar iedereen met zijn ouders al deze spannende stappen zette, had ik vaak een dilemma. Ik had op dit moment namelijk vier ouders: twee biologische en twee stiefouders. Wie gaan er mee scholen bezoeken? Wie komt er naar de musical? En als ze er dan allemaal zijn, wie knuffel je dan als eerst?

Op school werd hier weinig aandacht aan besteed, en ik heb dit enorm gemist. Ik was dan ook super enthousiast toen Villa Pinedo me vroeg om presentaties te geven op een basisschool! Samen met Marlon ging ik naar drie groepen acht op één school. Niet zeker wat we moesten verwachten, startten we het filmpje van Isa die de brief ‘Aan alle gescheiden ouders‘ voorlas.

Toen meerdere kinderen begonnen te huilen, beseften we dat dit niet zomaar een presentatie ging worden; we zetten onze originele planning aan de kant, en gingen vooral in gesprek met de kinderen.

Hoeveel hadden er gescheiden ouders? Wisten de klasgenootjes dit eigenlijk wel? Waar veel kinderen aangaven dat ze het zich niet konden voorstellen hoe het zou zijn als hun ouders nog bij elkaar waren, gaven kinderen zonder gescheiden ouders juist precies het tegenovergestelde aan. Er werd gehuild, gelachen, maar vooral, eindelijk gepraat.

Weten kinderen in de klas van elkaar wie er gescheiden ouders hebben?

Na afloop was ik best van slag. Hoe kan het nou dat zo’n belangrijk onderwerp maar zo weinig wordt besproken? Zijn juffen en meesters wel op de hoogte wat er zich in elk huisje afspeelt? En weten de leerlingen dat ze bij hun klasgenootjes terecht kunnen? Wat was het fijn om na het einde van elke “presentatie” te horen dat ze bij al hun klasgenootjes terecht kunnen en dat dit ook hardop uitgesproken werd. Ik ben ontzettend blij een deur te hebben geopend in deze klassen naar openheid, en de veiligheid heb gecreëerd met de juffen, meester en leerlingen, om hierover te praten. Dit gevoel van saamhorigheid en het vertrouwen erover te kunnen praten, gun ik alle kinderen, en ik ben dankbaar iets te kunnen hebben gedaan, wat ik als kind in groep 8 heb gemist.

Anne (21)

Villa Pinedo heeft een scheidingspakket ontwikkeld voor docenten. Klik hier om het pakket te downloaden.