Persbericht: Mark Tuitert strijdt mee!

Elise
11 sep 2015

PERSBERICHT
Amsterdam, 8 september 2015

MARK TUITERT STRIJDT MEE VOOR VERBETERING KINDERVERHOOR

Vrijdag 11 september 2015 is het de Dag van de Scheiding. Op deze dag zet Stichting Villa Pinedo zich extra in voor kinderen van ouders in (v)echtscheiding. Onder leiding van ambassadeur Mark Tuitert zullen jongeren een voorbeeld uitnodigingsbrief voor het kindgesprek overhandigen aan het Landelijk Overleg Vakinhoud Familie & Jeugdrechters (LOVF) bij de rechtbank in Utrecht.

Jaarlijks sturen alle rechtbanken in Nederland naar duizenden kinderen, van 12 tot 18 jaar, een uitnodigingsbrief voor een kindgesprek, een gesprek tussen rechter en kind wier ouders gaan scheiden. Elke rechtbank stuurt zijn eigen brief waarin de taal vaak onduidelijk en kind-onvriendelijk is. Dit schrikt kinderen af om naar dit gesprek op de rechtbank te komen. Villa Pinedo pleit voor één standaard, een kindvriendelijke uitnodigingsbrief voor alle rechtbanken.

Kindvriendelijke uitnodigingsbrief
Kinderen zijn over het algemeen goed in staat om hun mening te uiten tegenover de rechter over de eigen gezinssituatie. De jongeren van Villa Pinedo geven aan dat kinderen zoveel mogelijk betrokken en gehoord willen worden bij het nemen van levensveranderende beslissingen door een rechter. Om zo’n kindgesprek zo toegankelijk mogelijk te maken hebben deze jongeren een brief opgesteld die elk kind van 12 jaar begrijpt. Op 11 september overhandigen Zara Sbiti, een van de jongeren van Villa Pinedo, en Mark Tuitert deze brief aan het LOVF.

Andere initiatieven
Naast het verbeteren van de uitnodigingsbrief neemt Villa Pinedo het hele proces, van de brief tot het daadwerkelijke gesprek met de rechter, onder de loep. Voor veel kinderen is het bezoek aan de rechtbank een ingrijpende  gebeurtenis, iets waar niet alle rechtbanken zich bewust van zijn. Door middel van filmpjes vertellen ambassadeur Mark Tuitert en de jongeren van Villa Pinedo over hun ervaring op de rechtbank. Samen met de rechtbanken wil Villa Pinedo het verloop van dit proces kindvriendelijker maken. Zo richt Villa Pinedo zich op het verbeteren van de rechten van kinderen in het scheidingsproces.

Stichting Villa Pinedo
Elk jaar horen 70.000 kinderen dat hun ouders uit elkaar gaan. Villa Pinedo is al jaren dé plek waar deze kinderen op het online platform dagelijks hun ervaringen delen en volwassenen bewust maken van wat er in hun hoofd en hart omgaat. Villa Pinedo werkt zo samen met kinderen aan bewustwording en gedragsverandering van ouders, professionals en de politiek. Kinderen zijn bij Villa Pinedo de adviseurs van volwassenen. De jongeren van Villa Pinedo (15-25 jaar) trainen kinderrechters, scheidingsadvocaten, mediators, jeugdhulpverleners en docenten. Frénk van der Linden en Markt Tuitert zijn ambassadeur en Linda de Mol, Cornald Maas en Ed Spruijt maken deel uit van het Comité van Aanbeveling.
* * *
Noot voor de redactie:
De brief zal om 10.00 uur in een rechtszaal aangeboden worden bij de Rechtbank van Utrecht: Vrouwe Justitialaan 1, Zaal L op de 4e verdieping. Voor aanwezigheid van pers is aanmelding verplicht om toegang te krijgen tot het gebouw.

Wilt u meer informatie over de kindvriendelijke uitnodigingsbrief, Stichting Villa Pinedo óf een interview, neem dan contact op met Desiree de Jongh via desiree@villapinedo.nl of 020-7520513. Of kijk op www.villapinedo.dev | Twitter @VillaPinedo | Facebook@villapinedo.nl