‘Over de dynamiek tussen broers en zussen na een scheiding’

Amber
28 mei 2024

Als je broers of zussen hebt, dan heeft ‘het lot’ (oftewel; je ouders die een leuke nacht hadden ;-)) jullie aan elkaar verbonden. Jullie ‘lijntje’ zal er altijd zijn, vanwege de bloedband en dezelfde biologische ouder(s) die jullie delen. Hoewel het er in het dagelijks leven heel anders uit kan zien, is de liefde tussen broers en zussen diep van binnen vaak heel groot. 

Door: Demi Keppel

De scheiding van je ouders heeft hoe dan ook invloed op jou en je broers of zussen. Ieder kind (en ja; ook dus uit hetzelfde gezin) reageert anders op een scheiding. De één laat verdriet toe, de ander schiet in boosheid, is opgelucht, sluit zich af voor gevoelens of vindt zijn/haar weg door de scheiding door veel verantwoordelijkheid op zich te nemen en bijvoorbeeld heel lief en braaf (om zo niet tot last) te zijn. De kans bestaat dat jullie – door de verschillen – een tijdje uit elkaar drijven. Je begrijpt elkaar even niet meer en leeft langs elkaar heen. Vaak zie je dat broers en zussen elkaar weer vinden als ze beiden het ouderlijk huis hebben verlaten. De gezinsdynamieken zijn er nog wel, maar er is meer ruimte voor je eigen ontwikkeling, waardoor je je broer of zus ‘ineens’ anders ziet en wellicht minder irritant vindt ;-). De scheiding kan jou en je broers of zussen natuurlijk ook veel dichter bij elkaar brengen. Je deelt immers hetzelfde lot en dat biedt vaak steun.

Het kan ook gebeuren dat er na een scheiding ruzie ontstaat tussen broers en zussen. Vaak is ruzie tussen de kinderen een niet uitgevochten gevecht tussen de ouders. Hoe zit dat dan? Bijvoorbeeld: jij en je broer hebben dezelfde ouders en zijn dus allebei 50% je biologische vader en 50% je biologische moeder. Door de scheiding kan vanuit loyaliteit naar allebei jullie ouders frictie ontstaan tussen jou en je broer. Je broer kiest bijvoorbeeld meer de richting van je vader en jij beweegt meer naar je moeder. Zo brengen jullie samen (onbewust) de loyaliteit weer ‘in balans’. Het kan dan zo zijn dat jullie een ruzie tussen je ouders proberen uit te vechten. 

Maar! Zo’n conflict kan echt alleen maar uitgewerkt worden op de plek waar hij hoort: bij je ouders dus. Het gedoe tussen jou en je broer heeft in essentie dus helemaal niets met jullie twee te maken: het is een systemische dynamiek. Dit inzicht kan ruimte geven om je broer (of zus) en jullie band eens vanuit een ander perspectief te bekijken. Dit maakt je vaak een stuk milder naar de ander én naar jezelf.

Hoe is de band met jouw broer of zus na de scheiding van je ouders?

Demi Keppel is werkzaam bij Stichting Villa Pinedo als trainer en coach en werkt als familieopsteller en systemisch coach bij ‘De fontein’, de praktijk van Els van Steijn. Haar ouders gingen scheiden toen ze net 9 jaar was. Vanuit deze verschillende vakgebieden schrijft zij een maandelijkse column voor jongvolwassenen bij Villa Pinedo.